PREDSJEDNIČKI IZBORI 2020.

DAN ODLUKE: NA IZBORE U ISTARSKOJ ŽUPANIJI MOŽE IZAĆI 185.670 BIRAČA i oni isto odlučuju tko će voditi Hrvatsku do 2025. godine

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Birališta za drugi krug predsjedničkih izbora otvaraju se danas u sedam sati ujutro, a birači mogu jednog od dvoje kandidata zaokružiti sve do 19 sati. Na broju jedan izbornog listića kandidat je SDP-a, IDS-a i još desetak stranaka Zoran Milanović, dok je na broju dva HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović

 

 

Birališta se za drugi krug predsjedničkih izbora otvaraju danas u sedam sati ujutro, a birači mogu jednog od dvoje kandidata zaokružiti sve do 19 sati. Na broju jedan izbornog listića kandidat je SDP-a, IDS-a i još desetak stranaka Zoran Milanović, dok je na broju dva HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

U Istri biračko pravo ima 185.670 birača, a u prvom izbornom krugu iskoristilo ga je 88.035 odnosno 47,41 posto. Od zaokruženih izbornih listića, njih 1.145 bilo je nevažećih. U cijeloj zemlji na izbore može izaći 3.719.741 glasač, dok ih je u prvom krugu na biralištima bilo 1.904.461 ili 51,2 posto.

Za člana biračkog odbora 300 kuna

Građani koji neće biti u mjestu prebivališta na dan glasanja mogli su odabrati drugo biračko mjesto u nadležnom uredu državne uprave, emailom ili preko sustava E-građani – ali samo do 25. prosinca. Do tog datuma bilo je moguće preuzeti i potvrdu s kojom državljani Republike Hrvatske mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu. Birači izvan Hrvatske u istom roku trebali su se registrirati za glasanje na drugom biračkom mjestu.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako će članovi biračkog odbora zaraditi po 300 kuna po krugu predsjedničkih izbora, dok će predsjednici biračkih odbora imati honorar od po 350 kuna. Taj novac iz državnog proračuna dobit će po šest članova svakog biračkog odbora, predsjednik i zamjenike – a oni ne mogu biti članovi političkih stranaka.

       U oba kruga predsjedničkih izbora angažirano je ukupno 38.454 člana biračkih odbora. Biračkih odbora ima 6.409, a 72 se nalazi na posebnim biračkim mjestima – u vojsci, na brodovima ili domovima socijalne skrbi.

Državno izborno povjerenstvo će prve stvarne rezultate drugog izbornog kruga početi objavljivati u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih deset kao što je bio slučaj prije dva tjedna u prvom izbornom krugu.

 

Sedmi izbori za predsjednika

Nedjeljni izbori bit će sedmi izbori za predsjednika Republike Hrvatske od stjecanja neovisnosti 1991. godine. U prva tri izborna ciklusa birao se predsjednik u polupredsjedničkom sustavu s većim ovlastima, a te su ovlasti obnašali dr. Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Nakon toga, u četiri izborna kruga birani su, nakon ustavnih promjena, predsjednici sa smanjenim ovlastima. To su bili Stjepan Mesić koji je dužnost obnašao dva petogodišnja mandata, dr. Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednik Republike danas ima ovlasti vezane uz nacionalnu sigurnost, obranu i vanjsku politiku.

*********************

Biračka mjesta kao u prvom krugu izbora

Birači na području grada Pule i u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske glasaju na istim biračkim mjestima kao i u prvom krugu. Iz Gradskog izbornog povjerenstva naglašavaju da je glasačko mjesto broj 23 za žitelje Pule koji imaju prebivalište u Benčićevoj, Kastavskoj, Mutvoranskoj, Vitasovićevoj te u Ulici braće Levak sada u Osnovnoj školi Šijana, na adresi 43. Istarska divizija 5. Tu se glasalo i u prvom krugu ovih izbora, dok je prije toga ovaj dio birača odlazio na glasanje u Labinsku ulicu broj 2, gdje je nekad bio Snack bar Slatkica. Birači se mogu "pronaći" i u Rješenju o određivanju biračkih mjesta na službenoj web stranici Grada Pule, na www.pula.hr. (D. P.)

 

Dosad najviše promatrača

        Drugi krug predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu. Najviše je HDZ-ovih, preko 14 tisuća, SDP-ovih je gotovo devet tisuća, HSS je treći po broju promatrača, ima ih 344, a ostale stranke su u manjem broju pridonijele sa svojim članovima na biračkih mjestima. Uzme li se u obzir broj biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, svako od njih će, u prosjeku, promatrati 3, 7, odnosno 1,7 promatrača.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater