AKTUALNI SAT

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Vili Bassanese i Boris Miletić raspravljali tko je od njih dvojice pametniji

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Vili Bassanese i Boris Miletić (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Vili Bassanese i Boris Miletić (snimio Milivoj MIJOŠEK)


"Da li ćemo se natjecati tko je pametniji? Vi ste pametniji župane od mene, ja to cijenim i poštujem, a imate i veću funkciju. Kao što kažete, svatko ima svoju ingerenciju, a ovo je vaša ingerencija", izazvao je županijski vijećnik i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese (SDP) istarskog župana Borisa Miletića na jutrošnjem aktualnom satu tijekom rasprave prostornom planu Istarske županije, prilikom koje je ustvrdio da je trenutačni plan kočnica razvoja.

- Nije tema ove rasprave tko je pametniji, uostalom postoje testovi pa se možemo testirati da to ustvrdimo, odgovorio mu je župan Miletić.

Najavio je da će se na sljedećoj sjednici Županijske skupštine naći odluka o početku izrade izmjena županijskog prostornog plana koji je donesen 2016. godine.

- Trenutni županijski prostorni plan zbog svojih restriktivnih odredbi, koje nisu zakonska obaveza, postao je teret razvoju općina i gradova Istarske županije. Najviše se to odnosi na izgradnju osnovne infrastrukture za gospodarenje otpadom, telekomunikacijske infrastrukture za digitalni razvoj, te izgradnju sunčevih i bioelektrana. Zbog gotovo bizarnih restriktivnih odredbi koje nisu nikakva zakonska obaveza, općinama i gradovima je ograničeno proširenje i razvoj gospodarskih zona, što je temelj ekonomske opstojnosti zajednice, kazao je prethodno vijećnik Bassanese.

Istaknuo je da se zbog takvog plana ne grade nikakvi novi hoteli, dok su obalu istovremeno preplavile mobilne kućice. Također je primijetio da su ograničeni i poljoprivrednici.

- S jedne strane imamo građevinska područja koja su još uvijek neizgrađena, a s druge pritisak i potrebu da se građevinska područja dalje šire. Ali dokle? Svrsishodnije je da se gospodarske zone prvo popune, pa da se onda ide u proširenje. Prostor nije neograničen resurs, kazao je Miletić.

- Unatoč svim restrikcijama gradnja ne da buja, gradi se previše i arhitektonski neprimjereno za Istru. Postavlja se pitanje za koga se to gradi? Nažalost nemamo pozitivni prirodni prirast, nastavio je župan, kazavši da ne želi da nastanu ljetne spavaonice koje su tijekom ostalog dijela godine puste.

- Moramo voditi računa o tome da je za takva naselja potrebna infrastruktura poput vode, odvodnje, energetike, otpada… A teret izgradnje pada na građane koji rade i žive u Istri 365 dana u godini, dodao je.

Na to mu je vijećnik Bassanese odgovorio da uopće nije govorio o proširenju stambenih zona, a onda je nastala gorespomenuta rasprava o tome tko je pametniji.

- Što se smjera s Veletržnicom Poreč i koliko njen član uprave Duško Kišberi dobiva naknadu za upravljanje njome, pitao je Marko Ferenac (SDP), dodavši da je ta propala tvrtka akumulirala dva milijuna kuna duga, odnosno svake godine akumulira oko 300 tisuća kuna duga.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan je kazao da ribarska zadruga jednu etažu veletržnice koristi za purifikaciju školjaka, a da su ostale dvije prazne. Ondje se namjerava osnovati Centar za ribarstvo i marikulturu, kazao je.

Kišberi je pak kazao da nema konsenzusa oko toga, jer država kao suosnivač želi prodati taj objekt. Odgovorio je da mu naknada iznosi 3.500 kuna. Zamjenik župana Tulio Demetlika je odgovornost za nefunkcioniranje veletržnice prebacio na državu koja "nije donijela zakone koji bi definirali kako će ribari prodavati ribu na veliko".

Ivica Mikulčić (ISU) je zatražio da se poveća broj razrednih odjeljenja za medicinske sestre s obzirom na manjak toga kadra, a županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Percan mu je odgovorila da se o tome može razmišljati za školsku godinu 2023./24.

Ivica Butorac (HDZ) je zatražio raspravu o izvješću Zavoda za javno zdravstvo o stanju oko Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Miletić je odgovorio da je materijal stigao u posljednji čas da bi se o njemu raspravljalo, te da se o tome može govoriti na idućoj sjednici.

Izvješće pokazuje da osim neugodnih mirisa tijekom ljeta na tom području nisu zabilježeni teški metali, leteće čestice ni zagađenje zraka, o čemu se govorilo, kazao je Miletić.

"Struka je rekla da toga na tom području nema", rekao je, dodavši da su zabilježeni određeni povećani parametri, ali se oni odnose na područje starog Kaštijuna, a ne novog.

Davor Komar (IDS) se zanimao čija je odgovornost za slučaj potapanja jedrilice Canarino Furioso II, na što je župan Miletić odgovorio da je to Državni centar za traganje i spašavanje. Taj centar je dužan obavijestiti Lučku kapetaniju koja dalje vodi akciju. Odbacio je odgovornost županijske Civilne zaštite za koju je ustvrdio da je najbolja u zemlji.

Renato Kalac (nezavisni) je upozorio na nekontrolirano širenje alohtonog i agresivnog divljeg oraha pajasena koji potječe iz Kine. Županijski pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović je odgovorio da na tome radi Natura histrica, a da i državni Fond za održivi razvoj priprema određeni projekt kojim bi se ta biljna vrsta pokušala iskorijeniti.

Vanja Marković (Možemo!) smatra da Istarska županija nije pripremila dovoljno projekata za europski "Mehanizam za oporavak i otpornost", odnosno da se solarne ploče planiraju postaviti samo na tri pulske škole i jednu vodnjansku. Župan Miletić je odgovorio da energetskoj tranziciji treba prići pažljivo i ne srljati. Najavio je da se u dogledno vrijeme može očekivati zatvaranje termoelektrane Plomin, te da u Istri treba dati prednost solarima ispred vjetroparkova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater