vremenske (ne)prilike

ŽESTOKA PROMJENA VREMENA Vikend će obilježiti ekstremne meteorološke prilike – orkanski udari juga, oborine i plima

| Autor: Glas Istre
ilustracija

ilustracija


Nakon zimskih uzbuđenja i hladnog početka prosinca, pred nama je intenzivna promjena vremena primjerenija početku studenoga, piše Istramet

U subotu će puhati umjereno i jako jugo s olujnim udarima, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao oštro narančasto upozorenje. Naime, udari juga već u subotu mogu dostizati 110 km/h.

Jugo će najjače puhati u nedjelju prijepodne, a prognoza WRF-a je naročito žestoka pošto predviđa udare vjetra na otvorenom moru i do 130 km/h!

Prognoza DHMZ-ovog ALADIN-a je slična, a određeni specijalizirani modeli koji se bave prognozom visine valova na otvorenom moru srednjeg Jadrana predviđaju valove više od 6 metara.

Uz izraženu ciklonalnu plimu koju nam donosi kombinacija juga i niskog tlaka zraka, postojat će i velika mogućnost plavljenja obalnog područja, a svemu će doprinijeti još jedan meteorološki ekstrem.

Ekstremne vremenske prilike se odnose i na količinu oborina. Lokalno su moguće iznimno obilne količine, ponegdje i više od 150 mm uz bujice i poplave.

Naročito je žestoka prognoza DHMZ-ovog ALADIN-a koji oborinsku liniju smješta iznad cijele Istre, a ukupna suma oborina mogla bi prijeći mjesečni prosjek u kratkom vremenskom roku!

Zaključno, pred nama je žestoka promjena vremena, jedna od najizraženijih ove godine! Stoga savjetujemo praćenje službenih meteoroloških upozorenja koje objavljuje Meteoalarm te praćenje najnovijih meteoroloških produkata jer će (manjih) korekcija u prognozi zasigurno još biti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater