USPRKOS MALOM BROJU OBOLJELIH U ISTRI

Zdravstveni sustav priprema se za tešku zimu MORNARIČKA BOLNICA U PULI POSTAT ĆE CENTAR ZA LIJEČENJE OBOLJELIH OD COVIDA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Premda se zadnjih nekoliko mjeseci i više od 80 posto zaraženih novim koronavirusom liječilo kod kuće, iz onih država u kojima je jesen s hladnijim temperaturama već stigla, stižu vijesti o težem obliku bolesti Covid-19 nego što je to bio slučaj u ljetnim mjesecima. Stoga se i kod nas očekuje sve više pacijenata sa izraženijim ili težim simptomima i izraženiji terapijski pristup oboljelima

U protekla 24 sata zabilježen je 1.131 novi slučaj zaraze novim koronavirusom, od toga dva u Istri, pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas 4.233. Među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, u OB Pula samo troje, a u svim referentnim centrima na respiratoru su 24 pacijenata. U protekla 24 sata testirane su 5.693 osobe.

Jutarnji list jučer je objavio potpunu sliku trenutne situacije u nekim hrvatskim bolnicama. Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena djelatnika. Njih 30 pozitivno je na Covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, no očekuje se još desetak pozitivnih, a u samoizolaciji je 48 zaposlenika. Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, gdje broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća, no neizvjesno je do kad će to potrajati. Premda je tek oko 500 pacijenata diljem Hrvatske na liječenju u bolnicama zbog korone, trend rasta broja zaraženih i hospitaliziranih koji imamo zadnjih nekoliko dana ozbiljno je zabrinuo liječnike. Naime, ako se nastavi ovakav rast broja zaraženih, za dva tjedna broj hospitaliziranih mogao bi narasti na 1.000. Stručnjaci kažu da je to točka u kojoj je funkcioniranje zdravstvenog sustava ozbiljno ugroženo - prije svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema tko brinuti.

Na početku epidemije u Hrvatskoj, kad se još nije znalo kako će se razvijati situacija s koronom, opće su bolnice morale dio svog medicinskog kadra staviti u takozvano stanje pripravnosti za slučaj da se u nekoj drugoj bolnici pokaže potreba za dodatnim osobljem. Je li i sada na razini države donijeta ta odluka, te kakvo je stanje u pulskoj Općoj bolnici, odgovorila nam je ravnateljica Irena Hrstić.

Smještaj pacijenata

- Upravo ćemo danas održati sastanak i dogovoriti određenu reorganizaciju rada na način da zdravstveni sustav i dalje ostane otvoren za sve pacijente, a da i oni sa kovidom budu kvalitetno zbrinuti. U Istri je situacija još relativno i povoljna, ali pratimo situaciju u ostatku države i, nažalost, moramo se pripremiti kao da će se pogoršanje dogoditi i kod nas. Stavljanje dijela osoblja u pripravnost bilo je moguće u onom trenutku kada je većina bolničkih djelatnosti bila zatvorena, ali to se više ne smije dogoditi. Iako smo nedavno preselili Infektologiju u zgradu Mornaričke bolnice radi adaptacije stare zgrade u Zagrebačkoj ulici, to se sada pokazalo dobrim potezom. Jer, ako očekujemo povećanje broja kovid pozitivnih pacijenata u bolnici, onda nam trebaju veći kapaciteti od onih koje zarazni odjel ima, a ispražnjena Mornarička bolnica je idealno mjesto za to. Osim smještaja samih kovid pacijenata kojima će biti potrebno bolničko liječenje, Županija mora osigurati kapacitete za domove za starije i nemoćne u slučaju da domovi ne mogu osigurati mjesto za izolaciju. Kako je cijela zgrada prazna, to nam pruža mogućnost da u nju smjestimo različite kategorije pacijenata kojima je potreban ili samo smještaj u smislu samoizolacije, ili pak bolničko liječenje do granice da je potreban respirator. Takvi slučajevi će se i dalje slati u KBC Rijeka koja je sasvim dobro opskrbljena da pokrije obje županije, istaknula je dr. Hrstić.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater