DRŽAVA I GRAD PREBACUJU LOPTICU

O ORONULOM STEPENIŠTU MORNARIČKE CRKVE NITKO NE BRINE Ministarstvo: Stube po zakonu pripadaju Gradu Puli / Grad: Stube još nisu naše, država treba brinuti o njima

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom, Grad do 31. prosinca ove godine mora upisati vlasništvo nad spornim stubama. No, iz Ministarstva državne imovine tvrde da do danas nisu zaprimili zahtjev Grada za izdavanje isprave koja bi im omogućila upis prava vlasništva

 

Zanimljiva je prepiska s Gradom i Ministarstvom državne imovine koju smo vodili posljednjih dana vezano uz obnovu urušenih stuba Mornaričke crkve. Zanimao nas je odgovor na naizgled jednostavno pitanje: tko će i kada sanirati stepenište čije se lijevo krilo potpuno urušilo, a veliku količinu kamenih blokova netko je, izgleda, odnio. No, put do odgovora bio je poprilično kompliciran.

U prvom odgovoru iz Grada Pule napomenuli su da je spomenuta lokacija u vlasništvu države.

Grubo čišćenje

"Grad je u nekoliko navrata poduzeo isključivo nužne aktivnosti održavanja. Riječ je o grubom čišćenju radi smanjenja daljnjeg oštećenja zbog djelovanja sustava korijenja. Ni građevina ni njen okoliš nisu registrirani kao kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Konzervatorskom podlogom izrađenom za potrebe gradskog GUP-a lokacija je valorizirana kategorijom 1 graditeljske vrijednosti u koju spadaju građevine ili sklopovi građevina izuzetne spomeničke vrijednosti šireg regionalnog i državnog značaja koje se moraju apsolutno očuvati i obnoviti metodama znanstvene obrade i konzervatorskih načela", odgovorili su nam iz Grada. Zaključili su pritom da su konkretniji zahvati vezani uz sanaciju i cjelovito uređenje zone u nadležnosti vlasnika zemljišta, dakle države.

No, iz Grada u tom priopćenju nisu spomenuli i "sitnicu" da, prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom, do 31. prosinca moraju upisati vlasništvo nad spomenutom česticom, odnosno preuzeti je od države. Da je to potrebno učiniti potvrdili su nam iz Ministarstva državne imovine te naglasili da do danas nisu zaprimili zahtjev Grada za izdavanje isprave koja bi im omogućila upis prava vlasništva nad navedenom nekretninom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini