PROGNOZE SU SE OBISTINILE

Zbog sušne godine tartufa u Istri je za sada izrazito malo. Cijene koje postižu su astronomske!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Ako se i nađu, tartufi su ovog rujna uglavnom bili vrlo mali

Ako se i nađu, tartufi su ovog rujna uglavnom bili vrlo mali


Obistinile su se prognoze tartufara da zbog ekstremno sušne godine početak sezone istarskog bijelog tartufa neće biti obećavajući i da će se oni koji su tijekom rujna ulazili u šumu u pravilu iz nje vratiti praznih džepova. Potvrdio je to na Danima Zigante tartufa u Livadama, prvom ovosezonskom tartufarskom sajmu u zoni tartufa, Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante.

- Ove je godine sezona malo čudna, reći će Zigante i dodati da je tartufa malo, ali bi ih prema njegovom iskustvu, a sada je pala kiša, za petnaestak dana moglo biti, no teško je reći koliko.

Prvo kao tartufar, a potom trgovac i ugostitelj, Zigante se tartufima bavi pet desetljeća.

Mići bijeli tartufiGiancarlo Zigante

- Bilo je godina kada je sezona počela slabo pa je završila dobro i obrnuto, kada je počela vrlo dobro, a završila slabije. Nema ni velikih tartufa, sve su mali, najviše od 100 grama, 80 grama, 50 grama..., ekstra klase je vrlo malo, kaže Zigante.

Cijena najskuplje podzemne gljive na svijetu koja se mjeri na grame poput zlata, a tako se i "pažljivo" narezana na tanke listiće koristi u gastronomiji, doseže vrtoglave iznose. Kilogram prve klase bijelog tartufa na Danima Zigante tartufa u Livadama prvog se sajamskog vikenda prodavao po 40.000 kuna, a druge klase 29.000 kuna. Crni tartuf već tradicionalno postiže puno prihvatljivije cijene, no i one su ove godine otišle u nebo i kreću se od 9.000 kuna za prvu klasu do 12.000 kuna za ekstra klasu.

Sezona istarskog bijelog tartufa, Tubera magnatuma Pica, počela je 1. rujna i potrajat će četiri mjeseca. Službeni početak lova na najskuplju podzemnu gljivu na svijetu koja se traži uz pomoć dresiranih pasa. Udruga tartufara Istra tradicionalno je, prvog rujanskog vikenda, to obilježila okupljanjem u Motovunskoj šumi. Već su tada tartufari prognozirali da će zbog ekstremno sušne godine sezona tartufa na svom početku vjerojatno biti oskudnija nego inače. To se i obistinilo, barem kada je o rujnu riječ.

- Rujan je protekao kao što smo i pretpostavili, da sezone u tom mjesecu neće ni biti. Tartufa je bilo jako, jako malo, a i oni koji su pronađeni bili su sitni. Pretpostavka je da bi sezona trebala započeti za deset do petnaest dana, a kakva će biti znat ćemo tek za Novu godinu. Kada završi, reći će predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica.

Mići bijeli tartufiDarko Muzica

Ništa bolja nije ni situacija kada je riječ o crnom tartufu, Tuberu aestivumu. Ove godine je sezona u rujnu izostala zbog sušnog ljeta što, kaže Muzica, nije ništa neobično. Sezona crnog ljetnog tartufa traje od 1. lipnja do 31. srpnja te od 1. do 30. rujna.

Mići bijeli tartufiCrni tartufi

Tartufa je izuzetno malo pa je tartufarima teško govoriti o otkupnoj cijeni, a kamoli maloprodajnoj, u trgovini. No, kako ističu, sajamske cijene tartufa u Livadama tradicionalno su veće od onih koje tartufarima nude otkupljivači i prema informacijama od prije nekoliko dana kreću se oko 2.500 eura za kilogram bijelog tartufa prve klase.

U zoni tartufa tijekom sezone tartufa nekoliko je sajmova. Dani Zigante tartufa, tradicionalni jesenji sajam, protegnut će se kroz pet sajamskih vikenda, sve do kraja listopada. Nakon dvije godine pauze, u Motovun se vraća Festival terana i tartufa, a održat će se 22. listopada. Motovunski festival sinonim je za kvalitetne vinare te mjesto susreta proizvođača proizvoda od tartufa i tvrtki koje se bave otkupom tartufa.

Turistička zajednica Općine Oprtalj, u suradnji sa Zajednicom Talijana Livade - Gradinje i mještanima, 22. i 23. listopada u Livadama organizira Tuber(food)fest, jedan vikend u godini namijenjen hedonističkom uživanju u hrani s tartufima po pristupačnim cijenama. Početkom studenog, Vikend festivalom istarskih tartufa, Buzet obilježava vrhunac sezone bijelog tartufa u regiji.

Pod velikim šatorom u Mašimovoj škuji prethodnih se godina, prije korona pauze, znalo okupiti šezdesetak izlagača, firmi koje se bave otkupom i preradom tartufa kao i malih proizvođača tipičnih domaćih proizvoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum