VEČERA U ČAST "MILLENNIUMA"

TARTUF KOJI JE DONIO SVJETSKU SLAVU ZIGANTEU, LIVADAMA I ISTRI Pronađen je 1999. godine i već je dvadeset godina na Guinnessovom tronu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Guinness večerom u svom restoranu u Livadama, prestižnom gastro odredištu, Zigante je upravo obilježio 20. obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu i potvrdio da je tartuf dijamant istarske kuhinje, a Istra najbolje mjesto za njegovu konzumaciju

 

"Imao sam puno sreće", komentirat će najpoznatiji istarski tartufar Giancarlo Zigante koji je pronalaskom službeno najvećeg bijelog tartufa na svijetu, Guinnessovog rekordera teškog 1,31 kilograma 1999. godine uveo Istrane u knjigu svjetskih rekorda. Tartuf znakovitog naziva Millennium, Zigante je pronašao u dolini Mirne, a županijski turistički čelnici prijavili su ga u Guinnessovu knjigu rekorda. Tartuf je nariban na večeri u konobi Marino u Kremenju i trajno ovjekovječen izradom odljeva u bronci, a potom i postavljanjem replike u kamenu u središtu rotora u Livadama - centru svijeta tartufa. 

Zanimljivi sljedovi kuharskog tima

Guinness večerom koji je u utorak navečer organizirao u svom restoranu u Livadama, prestižnom gastro odredištu, Zigante je obilježio 20. obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu. Od tada do danas pitanje svih pitanja bilo je da li je igdje pronađen neki veći primjerak tartufa koji bi ga nadmašio, no zapravo je to, kako kaže, manje važno jer broji se samo onaj koji je uvršten u Guinnessovu knjigu i s kojim on još uvijek drži svjetski rekord u ovoj kategoriji.

Obilježavajući jubilej, Zigante je pozvao pedesetak uzvanika iz političkog i društvenog života, među njima oprtaljskog načelnika Aleksandra Krta, Damira Kedžu, Nikolinu Tomljanović, Ronalda Brausa, dizajnericu Tanju Medanić… Kuharski tim Restorana Zigante pripremio je devet sljedova i potvrdio da je tartuf dijamant istarske kuhinje, a Istra najbolje mjesto za njegovu konzumaciju. Za pripremu večere utrošen je kilogram tartufa vrijednih oko 1.500 eura, a na jela je nariban i jedan od ovosezonskih kapitalaca, bijeli tartuf težak ravno 400 grama i na tržištu vrijedan oko 1.300 eura.

- Odlučili smo se za klasične namirnice u nekom modernom obliku, htjeli smo da budu zastupljene sve one koje najbolje idu s bijelim tartufom, objasnio je svoju slavljeničku gastro kreaciju chef Damir Modrušan.

U Guinness meni, uz uvodni finger food, uvelo je predjelo, carpaccio od hobotnice s komponentama poput krumpira, češnjaka, maslinovog ulja i bijelog tartufa. U drugom slijedu bila je palenta s mladim kozjim sirom, u trećem tagliolini, domaća tjestenina s kremom od žumanjka. Jaja su kuhana sat i petnaest minuta na 63 stupnja, odvojeni su žumanjci, protisnuti su kroz sito, smjesa je stavljena u vakuum vrećicu i izvučen zrak. U četvrtom slijedu pripremljen je file brancina s kremom od karfiola. Serviran je potom teleći kare, dimljen i mariniran u mlijeku i poslužen uz kremu od lisičarka i uz svježe lisičarke. Uslijedio je janjeći medaljon s kremom od gušćje jetre, a za desert, pečeni nabujak od lješnjaka s bijelim tartufom, krema od lješnjaka, sladoled od tartufa i konačno, panetone s tartufom. Svaki slijed traži svoje vino, a na vinskoj karti većinom su bila Zigante vina, izuzev Malvazije istarske Ipša 2016.godine. 

Promocija u svjetskim razmjerima

- Dosta restorana radi s tartufima, ali mi smo jedini koji konstantno imamo svježe tartufe, što je gotovo nemoguće drugdje. Kao prvo, neposredno smo uz stanište tartufa, a kao drugo restoran je u vlasništvu obitelji Zigante koja se bavi tartufima. Mislim da po tome u Hrvatskoj nemamo konkurenta što se tiče te vrste namirnice, a u svijetu možda bi mogli na prste dvije ruke nabrojiti restorane koji se tartufima bave poput nas, kaže Modrušan. Restoran Zigante osvojio je Michelinovu preporuku dvije godine za redom i sada se nada i zvjezdici, onome što svaki chef priželjkuje u svojoj karijeri.

Oprtaljska općina 1994. godine počela je intenzivnije s promocijom tartufa kao prirodnog resursa. Sigurno je, kaže oprtaljski načelnik, da je pronalazak najvećeg tartufa 1999. godine doprinio da se priča o istarskom bijelom tartufu proširi cijelim svijetom.

- Nakon 20 godina imamo poduzetnike, ne samo Zigantea, koji razvijaju ponudu na temelju bijelog tartufa. Taj naš Tuber magnatum pico koji uspijeva u Istri postao je prepoznatljiv. Upravo zbog njega puno ljudi iz čitavog svijeta bira Istru kao destinaciju za godišnji odmor, naročito u posezoni, u razdoblju kada je sezona bijelog tartufa u punom jeku, ponosan je Krt.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter