ZARAŽENI CRVENOKLJUNI LABUDOVI: Ptičja gripa potvrđena u Istri, NA UŠĆU RIJEKE MIRNE

| Autor: Glas Istre
(Foto Ministarstvo poljoprivrede)

(Foto Ministarstvo poljoprivrede)


Novi slučajevi influence ptica u siječnju su potvrđeni kod divljih ptica u Zagrebačkoj, Istarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju da su zbog pojave visoko patogene influence ptica od 5. prosinca prošle godine na snazi stroge preventivne mjere

Potvrđeni su novi slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Istarske županije, na ušću rijeke Mirne kod Novigrada, Zagrebačke županije (jezero Siromaja), i Vukovarsko-srijemske županije, na utoku rijeke Spačve u Bosut. Krajem prošle godine na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi ptičje gripe u tri sive čaplje na dvije lokacije u parku prirode Kopački Rit.

Prema informacijama Ministarstva poljoprivrede, od studenog prošle godine do početka ove godine ptičja gripa je potvrđena na jednom gospodarstvu s domaćom peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji te u ukupno 16 divljih ptica u Sisačko-moslavačkoj

županiji, Međimurskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Hrvatskoj od 5. prosinca prošle godine na snazi stroge preventivne mjere određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica. Mjere propisane za cijelu zemlju odnose se na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad, patke i guske, moraju se držati odvojeno od ostale peradi.

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Ministarstvo poljoprivrede apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi Naredbe da bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje ove bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum