NOVIGRAD

Započinje projekt In.Code@Novigrad: RAZVIJANJE SUSTAVA ALGORITAMA ZA USVAJANJE INFORMATIČKOG RAZMIŠLJANJA


Program, u okviru kojega će se održati besplatne radionice informatike i programiranja za djecu od 6 do 14 godina, obuhvaća 35 školskih sati rada, a održat će se u Gradskoj knjižnici, jer je učionica već opremljena s osam novih 'all-in-one touch' računala, koji nakon edukacije ostaju na raspolaganju knjižnici

"Hrvatski obrazovni sustav prema nastavnom planu i programu za osnovnu školu informatičku naobrazbu svrstava u izbornu nastavu, koja je pri tome svedena na usvajanje šturih vještina rada na računalu, a u potpunosti zanemaruje sustav algoritama i logičkog zaključivanja koji su preduvjet za razumijevanje i usvajanje informatičkog razmišljanja. Stoga pokrećemo projekt In.Code@Novigrad da bi postojeće stanje promijenili i ispravili", izjavila je na konferenciji za medije Maja Livada, voditeljica projekta iz udruge ZiiD Buje prilikom predstavljanja projekta u Gradskoj knjižnici Novigrad.

Besplatne radionice

Livada je dodala da se radi o sastavnici projekta već treću godinu zaredom sufinanciranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je do sada realiziran u Umagu i Bujama. Podršku projektu došli su iskazati Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada te ravnatelji i ravnateljice ustanova Novigrada i projektnih partnera.

- Program, u okviru kojega će se održati besplatne radionice informatike i programiranja za djecu od 6 do 14 godina, obuhvaća 35 školskih sati rada, a održat će se u Gradskoj knjižnici, jer je učionica već opremljena s osam novih 'all-in-one touch' računala, koji nakon edukacije ostaju na raspolaganju knjižnici, rekla je Livada opisujući tijek provedbe programa podijeljenog u dvije razine: prva, osnovna razina, namijenjena je početnicima, a druga, napredna, onima koji imaju predznanje ili brže usvajaju postavljene zadatke.

Oba su programa izrađena prema smjernicama nastavnog programa kojega je razvila Code.org, međunarodna organizacija za promicanje informatičke izobrazbe. Neposredni voditelj je Vedran Janić, programer s desetogodišnjim iskustvom te provoditelj istoznačnih programa u Umagu i Bujama. Važno je istaknuti kako će usporedo provoditi edukaciju i za edukatore, djelatnice knjižnice te sve zainteresirane nastavnike, koji bi po završetku edukacije mogli iste i slične programe voditi u svojim ustanovama. Ono što će dodatno razveseliti polaznike je i studijsko putovanje za svih, izlet u Zagreb te posjet najpoznatijim hrvatskim start-upovima. Predviđena su i edukativna predavanja za odrasle na teme "Važnost informatike u 21. stoljeću" i "Sigurnost na internetu", a sve s ciljem dodatnog informiranja i educiranja građana.

STEM vrijednosti

- Ovo je zaista jedan od projekata kojega bi svaki grad volio i morao provoditi u svojoj sredini, i uspostaviti ga kao trajni edukativni sadržaj. Nažalost, ako ćemo iskreno, poprilično 'kaskamo' i ne pratimo u odgovarajućoj mjeri edukaciju naše djece u skladu s trendovima i stvarnim potrebama suvremenog načina života. Iznimno mi je drago da je ovaj projekt prošao na natječaju za sufinanciranje nadležnog ministarstva, a i sami smo iz proračuna vrlo rado izdvojili sredstva u te svrhe, istaknuo je Milos zahvalivši svima koji su uključeni u projekt.

Ravnateljica knjižnice Morena Moferdin istaknula je da knjižnica aktivno sudjeluje u promicanju vrijednosti STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) područja među djecom, ali i odgajateljima, učiteljima i roditeljima, a samim time i popularizaciji STEM zanimanja u zajednici. Zadovoljstvo uključivanjem u projekt iskazali su i ravnateljica OŠ Rivarela Davorka Parmać i v.d. ravnatelja Talijanskog dječjeg vrtića "Girasole" Vedrana Korelića.

Projekt će biti sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019, a sufinancirat će se, putem Gradske knjižnice, i iz proračuna Grada Novigrada. Nositelj projekta je bujska Udruga ZiiD, a partneri su Grad Novigrad, te novigradske ustanove - Gradska knjižnica, OŠ Rivarela, Talijanska osnovna škola, Dječji vrtić Tičići i Dječji vrtić Suncokret-Girasole. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini