festival vina i ribe

"Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju 2025"manifestacija kao podsjetnik na tradiciju

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


 U hotelu Parentium u Poreču održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno novo izdanje manifestacije "Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju 2025", jedinstvenog eno-gastronomskog projekta koji spaja more i vinograd.

Riječ je o projektu koji je nastao iz suradnje vrhunskih chefova i sommeliera sa ciljem približavanja i prezentacije istinskim zaljubljenicima u gastronomiju, plemenite sorte Cabernet Sauvignon i jednostavne plave ribe, jedne od najvažnijih namirnica mediteranske prehrane i istarskog identiteta.

Direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik istaknuo je da je riječ o manifestaciji koja na najbolji način promiče vrijednosti istarske gastronomije i povezuje lokalne dionike u promidžbi destinacije.

-Projekt 'Cabernet Sauvignon i plava riba' pokazuje koliko se snažan doživljaj može stvoriti kada spojimo tradiciju, znanje i strast. Nakon već tri uspješno održane manifestacije u Poreču, ove godine uključivanjem Funtane i Tar-Vabrige projekt prerasta u klastersku priču Poreč Rivijere, čime dodatno potvrđujemo važnost zajedništva u razvoju eno-gastro ponude naše destinacije, rekao je Velenik te istaknuo kako će manifestacija kroz pet večeri posvećenih okusima mora i vina predstaviti spoj znanja i tradicije, uz mogućnost da se posjetitelji upoznaju s poviješću sorte Cabernet Sauvignon u Istri, njezinim karakterom i ulogom u suvremenoj gastronomiji.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Uz direktora TZ-a, na konferenciji su govorili i Emil Perdec, voditelj prehrane Plave Lagune, Sandi Paris, glavni sommelier i specijalist za pića Valamara te član izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba, te Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

-Cabernet Sauvignon najraširenija je vinska sorta na svijetu, a na Poreštini je prisutna još od kraja 19. stoljeća. Time je stekla određenu tradiciju i prirodno se uklapa u našu gastro priču. Ipak, od ove sorte imamo relativno malo slatkih vina i rosea, a pjenušci se od nje teško rade, zbog čega smo se odlučili proširiti, van Istre, na ostale dijelove Hrvatske kako bismo upotpunili širu paletu Cabernet Sauvignon vina. Tematski ćemo tako obuhvatiti vina od najistočnije vinarije Antunović iz Dalja do najzapadnije Degrassi iz Bašanije. Ovo nije klasično sljubljivanje hrane i vina, već želimo ispričati priču o vinu i ribi kao dijelu dugogodišnje gastronomske tradicije ovog kraja, istaknuo je Perdec.

S njim se složio i drugi vinski ekspert Sandi Paris.

-Plava riba i Cabernet Sauvignon možda na prvi pogled nisu uobičajena kombinacija, tako da će u nekim večerama do izražaja doći više vino, a u drugima riba, ali upravo u toj suprotnosti leži draž cijele priče. Kod organizacije ovakve manifestacije izazovno je bilo uskladiti koji će restorani, chefovi i jela sudjelovati, no događaj je s vremenom postao iznimno popularan i tražen što znači da su svi detalji do sada bili odlično pogođeni, tako će vjerujemo biti i ove godine, poručio je Paris, dodajući da manifestacija potiče ljude na istraživanje i otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.

Večera po osobi iznosi 45 eura, a kompletan meni svakog restorana dostupan je na stranicama Turističke zajednice Grada Poreča. Broj mjesta po ugostiteljskom objektu je ograničen na najviše 50 osoba, stoga se preporučuje pravovremena rezervacija koja se vrši izravno kod pojedinog restorana, osim za večeru u Vabrigi, gdje se rezervacije primaju putem Turističke zajednice Tar-Vabriga.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Raspored večera:

7. studenoga – Restoran Bacchus

Chef: Mario Pečarić

Sommelier/moderator: Emil Perdec

14. studenoga – Restoran BO Hotel Palazzo

Chef: Gabriela Filca

Sommelier/moderator: Sandi Paris

21. studenoga – Restoran Al Penon, Santa Marina

Chef: David Skoko

Sommelier/moderator: Emil Perdec

28. studenoga – Restoran Bokoon, Funtana

Chef: Ivan Načinović

Sommelier/moderator: Sandi Paris

5. prosinca – Restoran Spinnaker

Chef: Goran Hrastovčak

Sommelier/moderator: Sandi Paris

-Cabernet Sauvignon je globalno najprepoznatljivija vinska sorta, prisutna u gotovo svim svjetskim regijama. Malo koja sorta pokazuje toliku prilagodljivost i dosljednost u kvaliteti vina. U Istru je introducirana krajem 19. stoljeća, nakon propadanja vinograda zbog filoksere, upravo zahvaljujući tadašnjem Institutu iz Poreča. Riječ je o sorti snažnog karaktera sitnih bobica i debele kožice koje daju vina duboke boje, punog tijela, s izraženim taninima, povišenim alkoholom i živom svježinom. Najbolja vina ove sorte mogu sazrijevati desetljećima, što potvrđuje njezinu plemenitost i trajnu vrijednost u svijetu vina, rekao je o Cabernet Sauvignonu Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama