VODA ZA ŽEDNA POLJA

Započela gradnja akumulacije Červar Porat - Bašarinka SUSTAV NAVODNJAVANJA VRIJEDAN 110,6 MILIJUNA KUNA  

Sustav navodnjavanja Valtura

Područje sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi se na zapadnom priobalnom dijelu, na području Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 550 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno nasade maslina, vinograde i jednogodišnje nasade

Sustav navodnjavanja Červar Porat - Bašarinka najveći je projekt za istarsku poljoprivredu. Pripreme su trajale dugo, ali su napokon započeli radovi koji će potrajati tri godine, doznajemo od županijskog pročelnika zaduženog za poljoprivredu Ezia Pinzana.

Akumulacija se prostire na 16 hektara površine i sadržavat će gotovo milijun kubika vode što će biti sasvim dovoljno za sve poljoprivredne površine koje gravitiraju tom sustavu. Akumulacija će se puniti vodom iz izvora Gradole u mjesecima kada je potrošnja vode na Poluotoku manja. Točnije odobreno je punjenje akumulacije iz Gradola od 1. listopada do 1. svibnja. Sustav Gradole kapacitiran je za ljetnu potrošnju, pa korištenje vode u mjesecima kada je potrošnja manja i viškovi vode praktički odlaze u more odgovaraju i vodoopskrbi, dodaje Pinzan.

Južno od akumulacije voda će teći prirodnim padom, a za navodnjavanje sjeverno od akumulacije koristit će se pumpe.

Kad je riječ o cijeni vode za navodnjavanje novi Zakon definira vrlo nisku cijenu same vode za navodnjavanje, koja će biti uvećana tek za iznos amortizacije sustava, održavanje i pumpne stanice. Službeno se još ne želi objaviti cijena vode jer nisu napravljene precizne kalkulacije, ali ona neće biti veća od 2,5 kune po litri. Poljoprivrednici danas plaćaju desetak kuna za litru vode, a na području koje pokriva pulski Vodovod i dvostruko više.

Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Červar Porat - Bašarinka vrijedan 110,6 milijuna kuna započeo je početkom travnja, nakon što je prošlog mjeseca, na Plitvičkim jezerima, potpisan Ugovor o javnoj nabavi radova. Ugovor su potpisali istarski župan Valter Flego, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i u ime izvođač radova, odnosno zajednice gospodarskih subjekata - Vodoprivreda d.o.o. Buzet i Vodotehnika d.d. Zagreb - Vanja Vižintin. Izgradnja sustava u sto postotnom iznosu financira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, sredstvima iz Europske unije.

550 hektara

Područje budućeg sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nalazi se na zapadnom priobalnom dijelu Istarske županije, na području Grada Poreča i Općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 550 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno nasade maslina, vinograde i jednogodišnje nasade.

Govoreći o značaju projekta za istarsku poljoprivredu, župan Flego ističe kako se danas, uslijed klimatskih promjena, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture teško uopće baviti kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom.

- Iz tog razloga Istarska županija sustavno radi na projektnoj dokumentaciji za projekte izgradnje sustava navodnjavanja diljem Istre. Na taj način stvaramo pretpostavke za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju. Nakon izgradnje SN Valtura, krenuli smo i s projektom na području Poreštine, istaknuo je župan.

Predugovori

Planiranje ovog sustava započeto je još davne 2008. godine kada je Skupština Istarske županije usvojila novelaciju Plana navodnjavanja Istarske županije. Nakon toga izrađeno je niz dokumenata kao što su: Idejno rješenje, Studija utjecaja na okoliš, Studija izvodljivosti kojom je potvrđena ekonomska opravdanost ulaganja te sva ostala idejna, glavna i izvedbena projektna dokumentacija. Postupak izrade dokumentacije i pripremnih aktivnosti, Istarska županija je zajednički, organizacijski i financijski, realizirala u suradnji s Hrvatskim vodama, kao glavnim koordinatorom te Gradom Porečom i Općinom Tar-Vabriga na čijem se području sustav gradi.

- Od samog početka uključili smo u projekt poljoprivrednike s tog područja, pa Županija ima 89 potpisanih predugovora sa zainteresiranim poljoprivrednicima. Svaki će poljoprivrednik dovršetkom gradnje dobiti mogućnost priključka bez naknade. Sami će na svojim poljoprivrednim površinama postaviti opremu za navodnjavanje koja je najprimjerenija njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji. Naknada za navodnjavanje bit će najniža moguća, a s njom će se financirati potrošnja vode, rad sustava, upravljanje i održavanje te amortizacija. Ta će cijena vode za buduće korisnike zasigurno biti najniža na tržištu, pojašnjava župan Flego i dodaje:

- Ovaj je sustav od iznimnog značaja za razvoj poljoprivrede u našoj županiji. Poljoprivredna površina na kojoj su u većem djelu zasađeni trajni nasadi maslina i vinove loze, omogućit će proizvodnju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda, dok će na ostalim površinama omogućiti poljoprivrednu proizvodnju u funkciji turizma koji je izrazito zastupljen u neposrednoj blizini. Time će se pored povećanja proizvodnje, otvoriti i nova radna mjesta u poljoprivredi, ponudit će se svježi proizvodi potrošačima u neposrednoj blizini i stvoriti nova stabilna ekonomija koja će nuditi lokalne, svježe proizvode.

Petrovija

Kako najavljuje župan Flego, u Istarskoj županiji planiramo još nekoliko sustava javnog navodnjavanja. Sljedeći na redu je na području Grada Umaga u Petroviji, gdje će se na sličnoj površini od više od 500 hektara, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice. Oni su vrlo zainteresirani da se sustav izgradi što prije, jer im iskustva pokazuju da im je proizvodnja direktno vezana uz količine raspoložive vode za navodnjavanje. Pri završetku izgradnje sustava, planiraju se udružiti u proizvođačku organizaciju kako bi smanjili troškove proizvodnje, zajednički bi mogli bolje koristiti sredstva EU koja su im na raspolaganju te zajednički nastupiti na tržištu. Nakon toga planira se novi sustav u Čepić polju, na području Općine Kršan, te niz novih sustava.

- Cilj je sukladno strategiji razvoja poljoprivrede naše županije i planu navodnjavanja, na cijelom područje Istarske županije tamo gdje postoje velike poljoprivredne površine omogućiti navodnjavanje, jer je to temelj razvoja moderne poljoprivredne proizvodnje što je prepoznala i EU koja sa sto posto bespovratnih sredstava financira gradnju takvih sustava, zaključuje župan Flego.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater