UDARNI VIKEND

VRHUNAC SEZONE U ISTRI: 2019. - 283.000 gostiju, 2020. - 170.000 gostiju, 2021. - 240.000 gostiju

| Autor: Ružica KORACA
(snimio Danilo Memedović)

(snimio Danilo Memedović)


Prvi udarni vikend ove turističke sezone pokazuje se odličnim za Istru. Bilježi se veliki broj dolazaka i približavanje rezultatima iz 2019. godine.

Pokazuje to i situacija na istarskim graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija i Buzet. Operativno dežurstvo PU istarske izvijestilo je da je u petak, 23. srpnja, na ta tri prijelaza u Istru ušlo 5.380 hrvatskih građana i 57.859 stranaca. U subotu 24. srpnja do 13 sati ušlo je 12.545 domaćih i 36.630 stranaca.

Gužve na ulasku i izlasku iz Istre jučer su bile jasno vidljive i na kamerama HAK-a, te se ponekad stvarao i zastoj.

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije kazao je za Glas Istre da je jučer u Istarskoj županiji boravilo 240.000 gostiju.

- Od toga je naviše Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca te Čeha. Na ulazu u Istarsku županiju su velike kolone pošto je ovo prvi vikend vrhunca sezone i tijekom cijelog dana očekuje se veliki broj dolazaka, te nešto manje odlazaka. Zadovoljni smo brojem turista, ali i njihovim ponašanjem kada dođu u destinaciju. Paze se, drže distancu i ne stvaraju nepotrebne gužve, istaknuo je Ivošević, koji je istaknuo jedan veoma važan podatak. Naime, Nijemci se po pitanju korone ravnaju prije svega po mapama Instituta Robert Koch, jednako kao i Švicarci. Taj institut Istru odvaja od Dalmacije i Primorja kao regiju pa je Istra na toj mapi i dalje u zelenoj zoni. Zbog toga do daljnjega Istra ne bi smjela imati problema s brojem turista.

- Institut Robert Koch kontinuirano bilježi trenutnu situaciju s koronom u Istarskoj županiji, procjenjuje sve informacije i rizik za stanovništvo. Također, pruža opsežne preporuke i daje pregled vlastitih istraživačkih projekata, a prema njihovim parametrima Istra je zelena regija, pohvalio se Ivošević.

Primjerice, prema podacima Kochovog instituta Zadarska županija je u riziku za dolazak Njemačkih gostiju. Prema ECDC-u (Europski centar za prevenciju bolesti), kao što je poznato, cijela jadranska Hrvatska je u narančastoj zoni.

Što se broja turista tiče, u ovo vrijeme 2019. u Istri je boravilo 283.000 gostiju, a 2020. 170.000. Stoga se može zaključiti da je Poluotok blizu brojkama iz 2019. godine, a preduvjet da tako i ostane da prije svega odgovorno ponašanje u vezi korone i mjera koje su na snazi.

- Trebamo nastaviti biti ovako organizirani i disciplinirani i sve će biti u redu. Istra s današnjim danom ima jednu zaraženu osobu. Drago mi je da je tako i želim da ostane kako bi se ostvarile što veće brojke, rekao je Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini