OBJAVLJENO U GLASU ISTRE U PROSINCU 1981. GODINE

VREMEPLOV Srušio se slovenski avion na Korzici POGINULO 180 PUTNIKA!

| Autor: Jasna ORLIĆ

Spisak putnika pvog promotivnog leta više je puta mijenjan. Među putnicima trebali su biti Miroslav Cerar, proslavljeni gimnastičar i njegova supruga Zdenka. Međutim, jednogodišnja kći Vesna se razboljela i nakon pregleda kod liječnika utvrđeno je da ne može na put, što je spasilo život cijeloj obitelji. Obitelj Cerar je 1. prosinca slaviti kao novi rođendan

Prvog dana prosinca 1981., prije 38 godina srušio se na Korzici avion Inex-Adrije iz Ljubljane pri čemu je poginulo 180 ljudi. Niti jedan putnik ni član posade nije preživio ovu strašnu nesreću. Bila je to najveća katastrofa jugoslavenskog zrakoplovstva do tada. Avio super DC9-80 udario je u planinu San Pietro udaljenu 30-ak kilometara od glavnog grada Korzike Ajaccia dok je kružio čekajući dozvolu za slijetanje. Dugo se istraživao uzrok nesreće. Prema francuskim izvorima moguć izvor nesreće je navodno bila nedovoljno opremljena radarska služba na aerodromu u Ajacciu. Do nesreće je došlo najvjerojatnije zbog nesporazuma u komunikaciji između posade i kontrole leta. Avion je u 7.52 ujutro udario lijevim krilom u planinu San Peiro na visini od 1.364 metara i tako oštećen prešao još 700 metara. Zatim je udario u brdo i srušio se. Da je avion letio samo dva metra više iznad vrha San Pietro katastrofa bi bila izbjegnuta. Spasitelji su se uspjeli do mjesta nesreće probiti tek oko 16 sati.

Avion DC9-80 bio je tada posljednja riječ tehnike, star tek godinu dana, s oznakom "super". Bio je opremljen automatiziranim uređajima za letenje. Pri opterećenju od 63 tone domet letenja bio mu je 3.300 kilometara. Taj tip aviona do tada nije imao niti jednu nesreću.

        Putnici su bili mahom Slovenci, jer avion je letio iz Ljubljane za Korziku. Bio je to promotivni let agencije Kompas, a avion se s putnicima trebao istog dana vratiti u Ljubljanu s Korzike.

Spisak putnika više je puta mijenjan, jedni su odustajali drugi su dopisivani. Među putnicima trebali su biti Miroslav Cerar, proslavljeni gimnastičar i njegova supruga Zdenka. Međutim, jednogodišnja kći Vesna se razboljela i nakon pregleda kod liječnika utvrđeno je da ne može na put, što je spasilo život cijeloj obitelji. Obitelj Cerar 1. prosinac slaviti kao novi rođendan.

        Iako je to bila velika nesreća, prošlo je mnogo godina, a mjesto pada nije bilo sređeno. Tu su se još uvijek nalazila raspadnuta tijela, osobna dokumentacija, stvari itd. Tek 2008. godine se grupa spasitelja, uz dozvolu talijanskih vlasti, probila se i dva tjedna čistila ostatke nesreće i pronašla posmrtne ostatke poginulih, kao i 27,5 tona ostatka zrakoplova. Bila je to najveća nesreća u Sloveniji, jer je poginulo desetak obitelji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini