NOVA DIMENZIJA TRANSPARENTNOSTI

Vodnjanski gradonačelnik ostao iznenađen što na natječaj za direktora TZ-a nije pristigla prijava "njegovog" kandidata, pa je komisiji predočio dokaz da je ona poslana iz Italije

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Edi Pastrovicchio (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Edi Pastrovicchio (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio ima svog favorita u utrci za direktorsko mjestu u tamošnjoj Turističkoj zajednici (TZ). I ne bi se radilo o nikakvoj bombastičnoj vijesti, jer su one odavno prestale to biti, da se Pastrovicchio nije svojski potrudio da je takvom učini.

Naime, prema informacijama koje su nam potvrdili iz više izvora, Pastrovicchio, koji je sam sebe imenovao u komisiju za provedbu natječaja budući da je predsjednik Turističkog vijeća TZ-a, prilikom otvaranja pristiglih prijava ostao je prilično iznenađen - jedina prijava nije bila ona za koju je on znao da je poslana.

Gradonačelnik je brže-bolje izašao iz prostorije u kojoj se sastala komisija da bi se uskoro vratio pokazujući prisutnima na mobitelu prijavu koja je upućena iz Italije, a očito nije stigla do trenutka kada su se oni okupili.

rRGTQ354ZW456U

Nova vlast u Vodnjanu sasvim je nalik na staru

Zbog te se prijave odaslane iz Italije, prema našim saznanjima, komisija jučer ponovno sastala ne bi li utvrdila je li pravovaljana, što će, ne sumnjamo, biti. Ukratko, gradonačelnikov krimen je što je imao povlaštene informacije koje je iskoristio na potpuno neprimjeren način javno dajući do znanja da se netko očito njemu poznat javio na natječaj i da valja pričekati i njegovu, odnosno njezinu prijavu. Netko će reći da je gradonačelnik samo spasio natječaj jer bi on vjerojatno bio poništen kad bi se utvrdilo da komisija nije uzela u obzir prijavu koja je poslana na vrijeme, ali situacija je zapravo obrnuta - Pastrovicchio je ovim činom u najmanju ruku ugrozio legalnost natječaja.

Favoriziranje nekih kandidata za javne funkcije nije nikakva novost u političkom životu Istre, no očekivalo se da će tu praksu napustiti oni koji su upravo zbog toga s pravom kritizirali prijašnje vladajuće.

Pastrovicchio je, međutim, od početka svog mandata na mjestu gradonačelnika dao do znanja da mu nije mrsko dijeliti javne poslove svojim ljudima. Primjer Marka Šarića, njegovog bivšeg savjetnika koji si je sam osmislio radno mjesto u Gradu, zorno to potvrđuje.

Uglavnom, jedina prijava koja je pristigla na natječaj do prvog sastanka komisije za njegovu provedbu bila je ona aktualne direktorice Morene Smoljan Makragić. S njom je već obavljen i razgovor, ali je odluka o izboru čelnog čovjeka TZ-a ostala otvorena sve dok se ne utvrdi je li druga prijava, ona kojom je mahao Pastrovicchio, pravovaljana te se zatim i ta osoba pozove na intervju. Prema našim saznanjima, ponašanje gradonačelnika, koji je zapravo svojim potezom jasno dao do znanja koji je njegov favorit, izazvao je konsternaciju nekih članova komisije.

Tako otvoreno pokazivanje tuđe prijave koja je odaslana na natječaj nitko od njih nije nikada doživio. A gradonačelnik o svemu šuti. Na naše upite rijetko odgovara, pogotovo na pitanja koja mu ne odgovaraju, i tu praksu sada nastavlja kad je riječ o izboru direktora TZ-a.

Q1WDER

Morena Smoljan Makragić, još uvijek aktualna direktorica, također se javila na natječaj

Čisto da se zna, upitali smo ga može li nam potvrditi da se sve događalo onako kako nam pričaju neki od svjedoka; tko su sve članovi natječajne komisije i tko ih je imenovao; hoće li s kandidatkinjom čija je prijava došla naknadno biti obavljen razgovor ukoliko bude zadovoljavala uvjete natječaja; kako objašnjava to da je imao povlaštene informacije o prijavi koja je upućena na natječaj iz Italije; kako je znao da je ta prijava odaslana i otkuda mu za to dokaz koji je podastro natječajnoj komisiji; ne bi li zbog toga na koncu trebalo poništiti natječaj?

Slična smo pitanja uputili i TZ-u Vodnjan, ali ni oni se nisu oglasili do zaključenja članka.

Natječaj za direktorsku poziciju u TZ-u je objavljen 19. travnja, a rok za prijavu bio je deset dana, do 29. travnja. Komisija se, prema našim informacijama, sastala prošli tjedan, odnosno gotovo tri tjedna od završetka zaprimanja prijava, što znači da je pošta iz Italije putovala jako dugo. Istaknimo i da je zadatak komisije, kako se navodi u natječaju, utvrđivanje koji kandidati ispunjavaju propisane uvjete, a o konačnom izboru odlučuje Turističko vijeće na čijem je čelu, kako to propisuje zakon, gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum