Otvoriti ili ne otvoriti, pitanje je koje danas muči brojne iznajmljivače apartmana, kuća za odmor i mini hotela. Dio njih smatra da bi ih otvaranje smještajnih kapaciteta, zbog neizvjesnosti dolaska gostiju, moglo koštati više nego što bi zaradili. Ti isti još uvijek važu, razmišljaju i čekaju. Drugi, pak, reagiraju i, kako veli Daniel Matić, prilagođavaju se novonastalim uvjetima.
Matić je jedan od poznatijih rovinjskih iznajmljivača koji je renome, osim svojom gostoljubivošću i atraktivnim smještajem, stekao ocjenama gostiju koji su mu u dva navrata osigurali vrijedna godišnja priznanja - Booking.com-ov "Guest Review" 2016. i 2018. godine. Time se njegov objekt Casa 39, odnosno kuća s tri apartmana, zajedničkim dnevnim boravkom i kuhinjom u starogradskoj Ulici Grisia, svrstao u red deset najboljih u Hrvatskoj.
- Vrlo je teško govoriti u tuđe ime, no osobno mislim da je bolje raditi i nešto zaraditi, nego sjediti skrštenih ruku i kukati. Stvar je, naime, osobne prilagodbe novonastaloj situaciji koja nije pogodila samo mene, već cijeli svijet. O odluci da spustim cijene smještaja nisam puno razmišljao i brzo sam reagirao, usprkos tome što sam već u veljači bio bukiran od travnja pa sve do konca rujna. No, ta brza i promptna reakcija sada mi je osigurala 20 dana popunjenosti u lipnju, a upiti i rezervacije i nadalje stižu, kaže nam Matić, kojeg smo pitali ako mu je bilo teško spustiti cijenu.
- I da i ne. Ljudi smo… I uvijek želimo još i još. Međutim, u jednom trenutku moramo stati na loptu i odlučiti želimo li raditi i nešto zaraditi ili biti kivni na sve i sva jer nam ne ide. Odlučio sam cijene spustiti za 40 posto prvenstveno se vodeći onom izrekom "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani".
Na pitanje što je time dobio, a što izgubio, odgovara da je dobio goste.
- Uglavnom, vraćaju mi se stari gosti s kojima sam ostao u kontaktu i tijekom najjače pandemije. Ali sve se više javljaju i novi gosti iz nama susjednih zemalja. Konkretno, u najvećem broju interes za dolazak iskazuju Nijemci, Austrijanci i Poljaci, dok su u potpunosti izostali turisti iz dalekih destinacija poput Kine, Koreje, SAD-a koji su nam, u sklopu organiziranih proputovanja europskim gradovima, još lani dolazili u Rovinj na nekoliko dana. U svakom slučaju, struktura i tip gostiju ove su se sezone stubokom izmijenili. Osim toga, primijetio sam i da se gosti, kad se već jednom odluče za Rovinj, u njemu duže zadržavaju i vraćaju onom hedonističkom odmoru u kojem uživaju sva čula, kaže Daniel Matić, dodajući i da kuća, da bi živjela i opstala, mora disati.
- Objekt koji se ne koristi, propada. Da bi prostor imao draž, u njemu mora biti života, mora biti upotrebljavan i korišten, poručuje Matić.