KRALJ TURIZMA

ROVINJ DO JUČER OSTVARIO MILIJUN I 200 TISUĆA NOĆENJA Marko Paliaga: Još smo jednom pokazali da smo korak ispred drugih

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

Usprkos poljuljanoj turističkoj sezoni i problemima koje je epidemija koronavirusom zadala svima u turističkoj branši, Rovinj ipak mora imati razloga za zadovoljstvo. Još prvog dana kolovoza u tom su gradu prešli brojku od milijun noćenja, a jučer su se popeli na milijun i 200 tisuća. No daleko je to od rezultata na koje je u ovo doba godine naviknut ovaj turistički biser Istre i Hrvatske. Potvrđuje nam to i direktorica Turističke zajednice Rovinj Odete Sapač, ističući da su milijun noćenja prošle godine ostvarili već početkom lipnja.

- Naravno da se ovogodišnje brojke ne mogu uspoređivati s brojkama iz prošlogodišnje sezone, no s obzirom na situaciju, moglo je biti i nula dolazaka, tako da u tom kontekstu trebamo biti zadovoljni. Primjerice, lani smo u ovo doba godine već imali 2,5 milijuna noćenja. Kada gledamo podatke od početka godine, sada smo na nekih 46 posto rezultata u odnosu na lani, kaže Sapač.

U Rovinju trenutno odmara oko 26 tisuća gostiju, a najviše je Nijemaca (34 posto), Austrijanaca (12 posto) i Talijana(10 posto).

- Tu su i Slovenci koji čine sedam posto i turisti iz Poljske s učešćem od šest posto. Znači, u ovom su trenutku Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija i Poljska naša top tržišta. Primjećuje se manji broj nizozemskih turista, što ne treba čuditi s obzirom na mjere koje je Nizozemska uvela za svoje državljane koji putuju za Hrvatsku. Pozitivno iznenađenje su svakako Poljaci, ali i Slovenci. Primjerice, Slovenija nije prije bila među prva četiri tržišta i uvijek je bila rangirana kao šesto, sedmo tržište po broju dolazaka, veli Sapač.

Kao što se i očekivalo, najbolje rezultate ostvaruju kampovi u kojima trenutno odmara najviše rovinjskih gostiju.

- Kampovi su najbolje posjećeni, što je i normalno zbog lakšeg ostvarivanja socijalne distance i provođenja svih propisanih epidemioloških mjera. Činjenica je da se u kampovima gosti osjećaju najsigurnije. Na drugom je mjestu privatni smještaj, a tek na trećem su hoteli. Budući da smo turistički orijentirani na čitavu sezonu, itekako se primjećuje nedostatak koji smo ove godine zbog koronavirusa imali od ožujka do polovice svibnja. Međutim, ako se nastavi ovakvim tempom, očekujemo da ćemo do kraja godine ostvariti barem 50 posto prošlogodišnjeg rezultata. Naime, lani smo ostvarili 4 milijuna noćenja i nadamo se da ćemo dostići barem dva milijuna noćenja do kraja godine. Pitanje je što nose jesen i zima i kako ćemo ući u iduću godinu, naglašava direktorica TZ Rovinj.

Napominje da će se tek tada vidjeti financijski efekti, potvrđujući da su i cijene smještaja niže, poglavito u privatnom smještaju. No, uz dobre turističke rezultate, treba napomenuti i važnost pridržavanja protuepidemijskih mjera i preporuka, jer je upravo pozicioniranje Istre i Hrvatske kao sigurne destinacije ključno za napredak turističkog sektora u postojećim uvjetima. S obzirom na situaciju, zadovoljan je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

- Rovinj je još jednom pokazao da je korak ispred drugih. Unatoč cijeloj ovoj situaciji i dalje se nalazimo pri samom turističkom vrhu, a u našem se gradu trenutno odmara oko 26 tisuća gostiju. Malim, ali sigurnim koracima idemo dalje, a tijekom ovog mjeseca očekujemo još bolje rezultate. Ova je situacija zahtijevala puno odricanja, ali nas je naučila samodisciplini, odgovornosti i brizi prema drugima. Nadamo se da ćemo epidemiološki izdržati do sredine rujna. Zasad su ovo dobre brojke koje su rezultat jednog ujednačenog rada i suradnje svih u branši i strategije u Istri, kaže Paliaga.

U cilju promoviranja destinacije i stvaranja dodane vrijednosti programima boravka koji se u Rovinju pružaju gostima, tamošnja Turistička zajednica pokrenula je novi projekt "Feel the breeze of Rovinj". Radi se o organiziranim obilascima grada i biciklističkim turama sa stručnim vođenjem, koje će se održavati jednom tjedno u trajanju od 2 do 3 sata i za goste će biti besplatni. Razgled grada bit će organiziran svakog utorka, počevši od 11. kolovoza do 6. listopada u vremenu od 9,30 do 11,30 sati, a podrazumijeva obilaske gradskih kulturnih i povijesnih znamenitosti s licenciranim vodičem, razgled crkve sv. Eufemije, kao i muzejske građe Muzeja grada Rovinja.

Kroz nove biciklističke ture gosti će moći posjetiti i neke od najljepših dijelova prirodne baštine i povijesnih znamenitosti, od uvale Lone, preko park šume Zlatni rt – Punta Corrente, zatim Veštra, Cisterne, Paluda, do arheološkog nalazišta Monkodonja i Mušego. Obilasci biciklima krenuli su jučer, a održavat će se svake nedjelje do 11. listopada u vremenu od 9,30 do 12,00 sati.

- Bit će organizirani u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama pa će se formirati grupe za obilazak. Također, s ovim programima su upoznati pružatelji usluga smještaja koji će svoje goste upućivati na potpuno besplatno korištenje ove dodatne ponude, kaže Sapač.

Naglašava da su zbog nedostatka manifestacija gostima željeli pružiti nešto više da bi im upotpunili boravak. "Upravo zato smo organizirali biciklističke vožnje po najljepšim dijelovima naše destinacije. Uz to, bit će organizirano i razgledavanje grada i posjeta znamenitostima, a sve će završiti degustacijama maslinovog ulja i vina u suradnji s Udrugom AgroRovinj, zaključuje Sapač.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini