ISTARSKA RAZVOJNA AGENCIJA

VJETAR U LEĐA POSLOVNIM LJUDIMA U inkubatoru šivaju pelene, osmišljavaju aplikacije i rade na rješavanju stresa


Poduzetnici koji su se odlučili pokrenuti vlastiti biznis, na samom početku bitan je vjetar u leđa. Upravo to im pruža Istarska razvojna agencija koja u sklopu tehnološkog inkubatora mladim poslovnim ljudima na korištenje daje poslovne prostore po subvencioniranim cijenama. Po riječima direktora IDA-e Borisa Sabattija agencija dugi niz godina ulaže u razvoj poduzetničke infrastrukture na području cijele Županije, a u Puli između ostalog upravlja i s dva poduzetnička inkubatora.

Primjerice poduzetnički inkubator "Izazov" uspostavljen 2005. godine u sjedištu agencije u Puli raspolaže s 10 uredskih prostora dok je Tehnološki inkubator opremljen i otvoren tijekom 2013. godine u prostorima bivše kirurgije Opće bolnice Pula i to zahvaljujući EU projektu Cluster Club.

Jedanaest ureda

-U Tehnološkom inkubatoru nalazi se 11 modularnih ureda, informatička dvorana, sala za sastanke i prezentacije, kao i zajedničke prostorije za odmor. IDA je tijekom godina u inkubatorima u Puli pružila podršku za više od 60 tvrtki poduzetnika početnika pri čemu su žene poduzetnice zastupljene jednako kao i muškarci. Stopa uspješnosti je iznad prosjeka zadnjih nekoliko godina, a kao najuspješniju priču koja je krenula upravo iz naših inkubatora možemo izdvojiti primjer tvrtke Infobip koja danas zapošljava više od 1.300 ljudi u cijelom svijetu, istaknuo je Sabatti.

Jedan od glavnih ciljeva ovakve podrške je potaknuti samozapošljavanje te poduprijeti rast i razvoj mladih inovativnih poduzetnika kako bi se čim bolje pozicionirali na tržištu.

Onima koji tek počinju, IDA u inkubatorima nudi mogućnost registriranja tvrtke te besplatna prva tri mjeseca boravka, što su korisnici ocijenili kao odličan poticaj za start. Nadalje, zakupnina za potpuno opremljene poslovne prostore u poduzetničkim inkubatorima je subvencionirana, što u praksi znači da prvu godinu korištenja poduzetnik plaća samo 25 posto utvrđene tržišne cijene najma, u drugoj godini zakup se plaća u omjeru 50 posto, a u trećoj godini 75 posto utvrđenog iznosa. Također, u cijenu su uključeni svi troškovi - od režija, čišćenje, a u inkubatoru je i besplatni bežični Internet.

OPU razgovoru s korisnicima prostora jasno je da im je ovakva podrška itekako bila potrebna, osobito na samom početku. To nam potvrđuje i direktorica marketinške agencije Creativa Plus Jasna Mašinović Puh. Kaže da su u ovom prostoru već drugu godinu i prezadovoljni su uvjetima.

Pelene za Njemačku

-Nismo tipična digitalna agencija već pokušavamo na neki način biti izdvojeni odjel marketinga za male i srednje poduzetnike. S obzirom da je marketing u takvoj strukturi poduzeća djelatnost koju najčešće obavljaju vlasnici ili direktori tvrtke, mnoge kompanije najčešće za to nemaju vremena, pa mi nudimo takve usluge. Fantastična je institucionalna potpora za mlade poduzetnike u Istarskoj županiji, jer imati na raspolaganju prostor koji je apsolutno opremljen s uključenim režijskim troškovima i to za jednu simboličnu cijenu, znači jako puno, kaže nam Jasna.

Odlazimo do prostora u kojem se na veliko šivaju platnene ekološke pelene za bebe, a biznis je pokrenula Ivana Hrvatin, ujedno vlasnica obrta Tratinčica.

-Tu sam više od godinu i pol i na početku mi je ovo jako puno značilo, jer na raspolaganju mi je prostor blizu centra grada koji pruža brojne druge pogodnosti. Inkubator nam je na neki način pomogao da se usredotočimo na posao kojim se želimo baviti, kaže Ivana, koja mjesečno sašije 150 pelena i prodaje ih na inozemnom tržištu, prvenstveno u Njemačkoj. Zasad je jedina koja se u Istri bavi proizvodnjom platnenih ekoloških pelena za bebe i odlično joj ide. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

 

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini