kvaliteta pčelinjih proizvoda

Više od sto sudionika na 1. Regionalnoj konferenciji u Poreču

U Istri je danas najskuplji medljikovac, 150 kuna, ali ga nema puno, dok je najviše bagremog meda i sada sve više bršljanovog. Istina, na tržištu se nude razni proizvodi pod nazivom 'med' od 25 do 100 kuna, ali treba čitati deklaraciju, jer u nekima meda nema niti 5 posto, pa je i tih 25 kuna daleko previše

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Poreč postaje pčelarski grad

Poreč postaje pčelarski grad


U Obrtničkom domu Poreč održana je proteklog vikenda 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda koja je tijekom dva dana okupila više od sto sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije s ciljem razmjene prakse i znanja iz područja pčelarstva. Konferenciju je moderirao prof. dr. sc. Dražen Lušić.

Degustacija mednih pripravaka

Osim dr. Lušića, zanimljiva predavanja na temu utvrđivanja zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda, utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju pčelinjih proizvoda, povećanja količina patvorenog meda na tržištu, kako prepoznati kvalitetan med, koja je njegova uloga u prehrani djece, mladih i sportaša te mnogih drugih sadržaja, vodili su prof. Ivana Tlak Gajger, dr. Nediljko Landeka i prof. Lidija Svečnjak iz Hrvatske te prof. Goran Mirjanić iz Bosne i Hercegovine i prof. Mojca Korošec iz Slovenije.

Kako je rečeno, upravo razmjenom iskustava i stjecanjem novih saznanja struka će lakše moći prepoznati daljnje korake za unapređenje kvalitete proizvodnje, ali i očuvanja i zaštitu pčela.

S ciljem unapređenja proizvodnje i efikasnijeg suočavanja s izazovima u svakodnevnom radu te razmjenom iskustava, događaj je, osim sudionika direktno involviranih u sektor pčelarstva, okupio brojne građane kao krajnje korisnike pčelinjih proizvoda, a podršku manifestaciji pružili su i učenici osnovnih i srednjih škola iz Poreča pa su tako posjetitelji mogli razgledati izložbu učeničkih radova, degustirati medne pripravke učenika TUŠ Antona Štifanića i uživati u prigodnom glazbenom programu Pčelarskog benda.

Predsjednik Udruge pčelara "Nektar" Ivan KovačPredsjednik Udruge pčelara "Nektar" Ivan Kovač

Cilj događanja bio je na jednom mjestu spojiti proizvođače, ocjenjivače, kupce, znanstvenike te građane i njihovim umrežavanjem doprinijeti kvalitetnijoj proizvodnji i efikasnijem suočavanju s izazovima u svakodnevnom radu.

Manifestaciju su u suradnji organizirali Grad Poreč i Udruga pčelara "Nektar" Poreč, a sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj "Europa ulaže u ruralna područja kroz mjeru Tehnička pomoć - Podmjera 20.2. Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom".

Na tržištu možemo naći - svašta!

- Motiv organizacije ove konferencije bio je poštivanje i odnos prema proizvodu kojeg se stavlja na tržište, a riječ je o pčelarskom proizvodu. A na tržištu možemo naći svašta! Kao pčelarima, nakon što smo uložili silni trud u pčelarstvo, cilj nam je tržištu ponuditi kvalitetne proizvode i time promovirati i podržati lokalne proizvođače i njihove proizvode, rekao nam je predsjednik UP "Nektar" Ivan Kovač.

Ističe kako njihovi članovi, a riječ je o 50-ak pčelara "Nektara" od ukupno 400-tinjak u cijeloj Istri, gotovo sve svoje proizvode prodaju na kućnom pragu i u trgovačkim lancima ih je nemoguće naći. On sam godišnje proizvede tonu i pol meda, a realno, ističe, cijena mu je oko 100 do 150 kuna za kilogram - ovisno o vrsti - ali je to i dalje, tvrdi, ispod cijene.

- U Istri je danas najskuplji medljikovac, dakle 150 kuna, ali ga nema puno, dok je najviše bagremog meda i sada sve više bršljanovog. Istina, na tržištu se nude razni proizvodi pod nazivom 'med' od 25 do 100 kuna, ali treba čitati deklaraciju, jer u nekima meda nema niti 5 posto, pa je i tih 25 kuna daleko previše. Pod med se podvaljuje nešto što nije. Cilj nam je zato promovirati zdrav proizvod, ono što pčele proizvode u izvornom obliku i to iz zdravog prirodnog okruženja, naglasio je Kovač.

Ova je manifestacija dobila podršku lokalne zajednice, Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Grada Poreča koji je prepoznao aktivnosti udruge, trud i rad članova te je uspostavljena suradnja na način da pčelari sudjeluju u svim manifestacijama Grada nudeći svoje proizvode. Tako će za kraj ovog Mjeseca poduzetništva biti iznijeti i rezultati analize meda članova, a najboljima će biti uručena priznanja i nagrade, kao i onima koji su se uključili u organizaciju ove konferencije.

- Dogodine planiramo drugu regionalnu konferenciju, nadamo se jačoj podršci Istarske županije, i nećemo odustati od ideje da istarski med treba stajati uz bok maslinovog ulja i vina pa bi i naša manifestacija trebala biti organizirana poput Vinistre u Žatiki. Trenutno, zajedno s gradskim odjelom, surađujemo i s kolegama u talijanskoj regiji Trento na jednom projektu Alpe-Jadran, na kojem ćemo poraditi zajedno s pčelarima iz Kopra i Trsta, a naši će se razgovori intenzivirati kroz par tjedana jer planiramo zajedničku manifestaciju s predstavnicima naših triju država, upravo s područja Alpe-Jadran, naglasio je Kovač i zahvalio svih predavačima koji su se odazvali već prvoj konferenciji i uložili napor da se ona održi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater