Kad je njihova sezona, nijedan pijat iz konobe ne izlazi bez dodatka bijelog tartufa. Koliko tartufa ima, toliko i potrošimo. Što i nije čudno s obzirom na to da su jela s tartufima iznimno tražena. Bijeli tartuf tako obogaćuje okus carpaccia od boškarina, raznih domaćih pašti i popularnog bifteka "Vela vrata", kaže vlasnica Helena Jurčić
Vela Vrata
Beram je danas malo mjesto poznato po srednjovjekovnim freskama u crkvi sv. Martina i u crkvici sv. Marije na Škriljinah, koje privlače brojne posjetitelje, posebno strane goste koji vole povijest i kulturnu baštinu, ali i odličnu gastro ponudu.
Konobu Vela vrata otvorili su Helena i Sandro Jurčić na šumovitom brežuljku još 2007. godine, a danas je uspješno vodi simpatična Helena i oduševljava strane i domaće goste uz pomoć autentičnih i domaćih namirnica te šest vrsnih zaposlenika. Vela vrata slatko je uređena konoba s dvadeset dva sjedeća mjesta unutra i kaminom, te predivnim pogledom koji se prostire s terase koja ima čak četrdesetak sjedećih mjesta. Njihov fokus je na autohtonoj istarskoj kuhinji, a to znači ništa bez tartufa. A upravo je sezona bijelih tartufa.
Kad je njihova sezona, nijedan pijat iz konobe ne izlazi bez dodatka bijelog tartufa.
- Koliko tartufa ima, toliko i potrošimo. Što i nije čudno s obzirom na to da su jela s tartufima iznimno tražena. Bijeli tartuf tako obogaćuje okus carpaccia od boškarina, raznih domaćih pašti i popularnog bifteka "Vela vrata". Gosti posebno obožavaju i "Vela vrata" čokoladnu tortu s medom, maslinovim uljem i bijelim tartufom. I da, ne smijemo zaboraviti domaću paštu koju radimo sami. Mijesimo izvrsne pljukance, fuže, tagliatelle, njoke i raviole, kazala je Helena Jurčić.
Posebnu pažnju posvećuju mesu na žaru. Posjetiteljima jedinstven doživljaj pruža roštilj na kaminu gdje pred gostima pripremaju odlične komade mesa kao što su biftek, ramstek, fiorentina, odrezak od boškarina, tomahawk, ribeye steak, domaće kobasice i ombolo. I da zaokružimo priču o domaćem, u konobi Vela vrata peku i preukusni domaći bijeli kruh, čiji miris vraća u djetinjstvo, što je izvrstan pokazatelj da brinu o svim detaljima.
Ova posebna istarska gastro priča se mora naći na itinereru svakoga tko je u blizini Pazina. Malo skretanje s puta i odlazak u Beram priuštit će divno iskustvo i priliku da se kuša najfinije od Istre. Osim s tartufima, domaćini namirnice sljubljuju i s istarskim maslinovim uljem I, naravno, vinima!
Kako bi ostali vjerni istarskom identitetu, fokus je na istarskim vinarima, pa se u konobi može odabrati prava kapljica za sebe u ponudi od dvadesetak vrhunskih etiketa. Osim odlične ponude vina tu je i vino u rinfuzi. U svakom slučaju, okusni pupoljci neće biti razočarani. Ponekad u konobu svrati i gost koji nije ljubitelj vina, i naravno, ne odlazi razočaran. Naime, nema boljeg od kušanja lokalnih piva, pa je u konobi Vela vrata uvijek spreman hladni istarski San Servolo.