PROSLAVA MARTINJE U LIŽNJANU

Obilaskom konoba "biskup" Edi Balde blagoslovio je mlado vino koje je GLATKO I U DOVOLJNOJ KOLIČINI KLIZILO NIZ GRLO


 U povodu sv. Martina, zaštitnika ližnjanske župe, danas je u Ližnjanu, uz bogat program, obilježena Martinja koja se u ovom mjestu slavi od davnina u čast svecu zaštitniku, ali i mladom vinu. U mnogim se zemljama na dan sv. Martina simbolično krsti mlado vino, taj je običaj u Hrvatskoj prisutan naročito u Međimurju, Slavoniji, Baranji i Podunavlju, a u Istri se slavi u nekoliko mjesta.

Cjelodnevni program u Ližnjanu počeo je u podne, obilaskom konoba u kojima je "biskup" Edi Balde blagoslovio mlado vino koje je glatko i u dovoljnoj količini klizilo niz grlo. Potom je u popodnevnim satima u općinskoj zgradi otvoren mini sajam proizvoda domaćih OPG-ova. Bilo je tu i mladog, pikantnog maslinovog ulja koje se zelenilo poput trave, potom domaćeg meda i rakije OPG-a Krivičić, ali i domaće radinosti, te nakita Adriane Peruško. Slikar Zvonko Olujić iz Donje Zeline izložio je svoje akrilike na platnu s motovima lokalnih crkvica i pejzaža.

Paralelno se u Vijećnici odvijao kulturno-umjetnički program u kojem su pred stotinjak gostiju sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića Bubamara, učenici OŠ dr. Mate Demarina Područnog odjela Ližnjan i KUD-a Kuje. U župnoj crkvi sv. Martina nastupili su zborovi iz Ližnjana, Medulina i Raklja.

U večernjim satima fešta je nastavljena u općinskoj sali, gdje se mlado vino moglo degustirati uz pokoji ukusan pjat šuga od divljači i žbruvade, nakon čega su se posjetitelji mogli osladiti prhkim kroštulama. Atmosferu je podizao Duo VIP.

Proslava završava sutra, kad će se u 11 sati u crkvi sv. Martina održati svečana misa s procesijom koju će predvoditi mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru.

Mate Klunić, član udruge Ližnjanske maškare, kaže da se mlado vino u Ližnjanu krsti od davnina. Običaj je da se obilaze lokalne konobe i krsti vino, a tako je bilo i na jučerašnjoj fešti, kojoj je prisustvovalo 200-ak mještana.

Organizatori manifestacije su Općina Ližnjan i Župa sv. Martina, a pomogli su im brojni suorganizatori: DV Bubamara, DVD Ližnjan, KUD Kuje, ližnjanski odjel OŠ dr. Mate Demarina, Turisitčka zajednica Ližnjana te udruge Ližnjanske maškare i Agro - Mladica. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater