PROMJENA NA POMOLU

Večeras stiže žestok nalet zimskog vremena, SNIJEG SE OČEKUJE I U ISTRI

| Autor: Glas Istre
Pregnoza sa Istrameta

Pregnoza sa Istrameta


Kasno večeras i u noći na četvrtak preko našeg područja premjestit će se intenzivna hladna fronta koja donosi žestok nalet zimskog vremena, najavljuje Istramet. 

To znači cijeli spektar različitih meteoroloških pojava. Obilnije oborine koje će krenuti kasno navečer u gorju će naglo okrenuti na snijeg uz pravu snježnu mećavu. U Gorskom kotaru, Lici, te na Učki i Ćićariji u samo nekoliko sati može pasti 30-ak centimetara snijega, ponegdje i uz zvuk grmljavine.

S daljnjim padom temperature zraka, kiša će na snijeg okrenuti i u dijelu središnje Istre i riječkog zaleđa iznad 250 metara nadmorske visine, a lokalno se ne smije isključiti ni mogućnost stvaranja snježnog pokrivača. 

DHMZ putem Meteoalarma također upozorava na mogućnost snijega u središnjoj Istri i stvaranja pokrivača debljine 1-5 cm, povodom čega je izdan žuti stupanj upozorenja. U Gorskom kotaru očekuju 20-ak centimetara snijega, a prije toga obilnu kišu (>30 mm).

Uslijed naglog prodora hladnog zraka lokalno može biti grmljavinskih pljuskova uz pojavu mjestimične tuče te jakog vjetra promjenjivog smjera. Nakon nailaska hladne fronte južni i jugozapadni vjetar naglo će zamijeniti jaka bura s olujnim udarima.

Prema upozorenjima DHMZ-a, udari bure u četvrtak podno Velebita mogu dostizati 140 km/h, povodom čega je za to područje izdano crveno meteorološko upozorenje. Vrlo vjetrovito bit će i u Istri, što će doprinositi dojmu zimskog vremena.

Vrijeme će se postupno smiriti u četvrtak, međutim zadržat će se vjetrovito i razmjerno hladno. Petak i subota donose vrlo povoljno vrijeme uz obilje sunčanog vremena. Puhat će bura i sjeverozapadnjak, jutra će biti siječanjski hladna, dok će se dnevne temperature zraka kretati između 5 i 9 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini