LAND BORDER SURVEILLANCE OFFICER TRAINING

VALBANDON: Policajci na obuci za sudjelovanje u MEĐUNARODNIM OPERATIVNIM AKCIJAMA

| Autor: Marica KOŠTA
(Foto: PU Istarska)

Cilj nam je kroz ove zajedničke obuke ojačati zajedničke kapacitete za zaštitu i nadzor granice, odnosno pripremiti policijske službenike za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, kazala je pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović

Druga ovogodišnja obuka Land Border Surveillance Officer Training (LBS) počela je u ponedjeljak u Valbandonu za 18 policijskih službenika zemalja Europske unije. Obuka se provodi u organizaciji Policijske akademije, inače vodeće Frontexove akademije po broju održanih edukacija, seminara i obuka. Obuku, koju je Europska komisija i službeno proglasila jednim od najuspješnijih projekata u posljednje tri godine, svečano su otvorile pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović te voditeljica projekta Michaela Raymond.

Zaštita i nadzor granica

- Dosad je kroz suradnju s Frontexom obučeno više od 800 policijskih službenika država članica Europske unije, a policijski službenici educiraju se po problematici nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Cilj nam je kroz ove zajedničke obuke ojačati zajedničke kapacitete za zaštitu i nadzor granice, odnosno pripremiti policijske službenike za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, pojasnila je pomoćnica načelnika Abramović i napomenula da se posebna pozornost posvećuje upravo postupanju s ranjivim skupinama.

- Hrvatska policija posebno je senzibilizirana za rad s izbjeglicama i tražiteljima azila, a sigurnost i povjerenje temelj su našeg postupanja. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, pogotovo s obzirom na članstvo u Europskoj uniji i trenutno predsjedanje Vijećem Europske unije kazala je Abramović.

Krešimir Kaniža iz Uprave za granicu, koji je, uz Abramović, još jedan od hrvatskih trenera na ovotjednoj obuci, pojasnio je da će policijski službenici moći kroz scenarije realnih situacija uvježbati taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prilikom zatjecanja nezakonitih migranata i taktiku postupanja prema tražiteljima azila i osobama kojima je potrebna liječnička pomoć.

Uspješan timski rad

- Naglasak će biti na radu u timovima i razvijanju vještina timskog rada, u kojem je svaki član tima odgovoran za uspješnost cijelog tima i ostvarenje zajedničkog cilja, rekao je Kaniža.

Kao i svakog puta, i ovog se tjedna obuka provodi uz angažman Uprave za granicu, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice i Policijske uprave istarske, u organizaciji Policijske akademije, a pod pokroviteljstvom Frontexa, kao krovne europske organizacije za graničnu policiju i obalnu stražu. Ova suradnja je, naglašavaju iz Policijske uprave istarske, pravi primjer uspješnog timskog rada, s krajnjim ciljem zaštite izbjeglica i ranjivih skupina migranata te suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of