obuka o zaštiti ljudskih prava

U Valbandonu se održava obuka policijskih službenika specijalne i interventne policije

| Autor: Glas Istre
(Foto PU istarska)

(Foto PU istarska)


U organizaciji Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik", Zapovjedništva za intervencije i Uprave za granicu, danas je u Valbandonu započela obuka za pripadnike specijalne i interventne policije na temu zaštite ljudskih prava u kontekstu postupanja policijskih službenika na suzbijanju nezakonitih migracija prilikom obavljanja poslova zaštite državne granice.

Dvodnevna obuka obuhvaća nastavne programe u kojima će polaznici biti educirani po pitanju zakonodavnih okvira vezanih za ljudska prava, procedure zakonitog postupanja u svezi poštivanja i zaštite ljudskih prava u poslovima zaštite granice, s posebnim naglaskom na ranjive skupine, ali i o psihološkim aspektima rada policijskih službenika na terenu tijekom postupanja prema nezakonitim migrantima i metodama pružanja prve psihološke pomoći i samopomoći kod traumatičnih događaja. Predavači po navedenim temema biti će Alenko Vrđuka iz PU sisačko - moslavačke, Dean Čadonić iz Zapovjedništva za intervencije te Ines Žabek i Martina Grdinić iz Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik".

U uvodnom obraćanju svim sudionicima, zamjenica načelnika Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Mirjana Abramović pozdravila je sve prisutne i poželjela im dobrodošlicu. "Timski rad je ključ uspjeha u radu na terenu, a ovdje smo da kroz analizu iskustava i slučaja koje doživljavamo na terenu razmotrimo najkvalitetnije mogućnosti postupanja i unificiramo ih. Ovakvim edukacijama obnavljamo znanja i dodatno podižemo kvalitetu postupanja hrvatske policije na poslovima zaštite granice koja je već sada na zavidnoj razini i prepoznata diljem Europe".

(Foto PU istarska)(Foto PU istarska)

Zamjenik zapovjednika u Zapovjedništvu za intervencije Anđelko Antonić je pak istaknuo kako su poslovi zaštite granice postali normalna radna obveza djelatnika specijalne i interventne policije koju uspješno obavljaju. "Uz učinkovitu zaštitu državne granice, imperativ u radu svakog policijskog službenika mora biti obazriv pristup prema ranjivim skupinama i zaštita ljudskih prava, ali i briga o sebi i svojim kolegama".

Ovo je prva u nizu edukacija policijskih službenika specijalne i interventne policije na temu zaštite ljudskih prava prilikom nadzora državne granice koja je dokaz da Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na usavršavanju svih policijskih službenika prilagođavajući obrazovne programe stvarnim potrebama policijskih službenika na terenu te na taj način ulaže u kvalitetu postupanja i spremnost hrvatske policije da odgovori na sve aktualne izazove.

(Foto PU istarska)(Foto PU istarska)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of