POREČ

Uz javnu raspravu o planu uređenja dijela rive: Komunalna lučica bez mogućnosti održavanja barki

| Autor: G. PRODAN

Prošlog tjedna završila je javna rasprava o predloženom urbanističkom planu uređenja dijela porečke rive, onog koji je najvećim dijelom prostor gradske lučice i marine plus stara aleja kestenova, viale. Ako je suditi po raspravi na predstavljanju plana, uz pohvale za više zelenih površina u tom dijelu grada i manje razbacanih štandova i kioska, bit će i primjedbi.

Prije svega na drastično smanjivanje parkirališta, vjerojatno za stotinjak mjesta, posebice u svjetlu činjenice da su tu komunalni vezovi, tj. barke građana do kojih često valja neku opremu dopremiti. Tu je i komercijalna marina, pa i za njene korisnike treba parkirališta, a tu su i sud i gruntovnica sa svojim zaposlenicima i korisnicima... Primijetiše sudionici u raspravi da je uz ovakav prijedlog ukidanja parkinga trebalo ponuditi i rješenje gdje u blizini parkirati.

Ono što u ovom planu valja još jednom raspraviti, osim izgradnje novog mola za trajekt za dostavna vozila za na Otok i nove pristupne ceste za nj, korištenje je same obale za potrebe komunalne lučice. Naime, unatrag dvije, tri godine, ukinuto je vađenje rekreacijskih plovila, postojećom dizalicom ili na izvlačilištu, radi njihovog uobičajenog godišnjeg održavanja. Boje koje se pritom ispiru ekološki su problem, zagađuju more, objasnili su tu zabranu iz porečke Lučke uprave koja upravlja mandračom. Sigurno je to problem, ali i rješiv. Usput, teško je vidjeti da ima ikakve razlike u dotadašnjem tretmanu tih otpadnih voda u odnosu onaj kakav je i danas u marinama oko grada u kojima sada građani peru i farbaju svoje barke. Ako je to lučica za komunalne vezove, njih 330, a ne "prava" riva, a u stvarnosti je tako, onda je planom trebalo predvidjeti i površine za održavanje tih plovila. Uostalom, time bi se sigurno više doprinijelo dolasku i zadržavanju građana na tom prostoru izvan ljetne sezone, nego što će to potaknuti predložena "gradska nadstrešnica".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini