NAJBOLJI U HRVATSKOJ

UTVRDILI "GRADIVO" Evo koji je istarski grad ponovno proglašen najboljim gradom za život, a koji najboljim gradom za demografiju i obrazovanje

  Iako je turizam i dalje najvažnija grana naše ekonomije, razvoj tog sektora nismo stavili ispred potreba naših građana. Interes zajednice nam je bio i ostao ispred interesa pojedinaca. Stoga ćemo ovaj grad nastaviti razvijati u duhu zajedništva, suradnje i prosperiteta, ističe rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga * Ovo je nagrada svih naših sugrađana, nagrada koja još jednom dokazuje da Labin razmišlja o svojoj budućnosti i o svojoj djeci, kaže gradonačelnik Labina Valter Glavičić

| Autor: Branko Biočić, Hina
Ilustracija

Ilustracija


Rovinj i Labin istarski su gradovi koji su uspjeli obraniti titulu najboljih u Hrvatskoj - Rovinj je drugu godinu za redom, uz Krk i Varaždin, najbolji grad za život, dok je Labin, uz Cres i Veliku Goricu, najbolji grad za demografiju i obrazovanje. Također, projekt Istarske županije Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske najbolji je u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Proglašenje pobjednika izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos održano je u Novom Vinodolskom.

Za izračun ukupnog pokazatelja kvalitete života u hrvatskim gradovima organizatori izbora analizirali su 29 kriterija, a sproveli su i anketu među građanima, što im je najvažnije kada ocjenjuju kvalitetu života. Podaci uzeti za izračun kvalitete života u gradovima najvećim su dijelom ekonomske naravi, kao što su prosječni dohodak po stanovniku, kretanje zaposlenosti i nezaposlenosti i izvorni proračunski prihodi uprave, no uzeti su obzir i pokazatelji komunalnog i pedagoškog kao i standarda zaštite okoliša. 

Zaslužena dominacija

"Kada su u pitanju visoki pedagoški standardi Rovinja, aktualnog pobjednika u kategoriji izbora najboljih gradova, oni se ogledaju u podatku da su proračunska izdvajanja iz rovinjskog proračuna za školarine i stipendije (119 kuna po stanovniku) najveća među srednjim gradovima. Rovinj ima i jedan od dva najbolja dosega u ovoj konkurenciji za kriterije prosječnog dohotka po stanovniku (39.437 kuna) i broja obrtnika (51) na tisuću stanovnika", obrazložili su organizatori izbora.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da je Grad ovom nagradom još jednom dokazao da Rovinj nije prvak samo u području turizma te da, unatoč uspjehu u tom sektoru, nije zapostavio ostala područja javnog života. Podsjetio je da Rovinj ušao i u finale kategorija najboljeg grada u gospodarstvu te demografiji i socijalnoj politici. "Još jednom hvala svima koji svakodnevno doprinose razvoju našeg grada te čestitam svim ostalim gradovima finalistima i pobjednicima, a posebno našim istarskim gradovima koji su zasluženo dominirali u svim kategorijama", ističe.

Paliaga se slaže s činjenicom da je Rovinj najčešće prepoznat po rezultatima u turizmu, no naglašava da se ne smije zaboraviti da taj grad prednjači i u područjima infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost zajednice.

"Rovinj je među prvima u Hrvatskoj koji je spojio 99 posto kućanstava na kanalizacijsku mrežu i koji gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kako bi omogućio njihovu ponovnu uporabu za navodnjavanje javnih površina. Zbog svojih blagodati i visoke kvalitete života naš grad, osim povećanja broja gostiju, bilježi i rast stanovnika", kaže Paliaga.

Podsjeća da je ove godine otvorena novoizgrađena Sjeverna luka namijenjena isključivo za potrebe lokalnih stanovnika.

"Značajan vjetar u leđa dali smo i našem gospodarstvu. Osim potpora kojima doprinosimo stvaranju povoljne poduzetničke klime, sa zadovoljstvom mogu reći kako se projekt dodjeljivanja parcela u gospodarskoj zoni Gripole-Spine' pokazao uspješnim. Danas tamo djeluje sedam poduzetnika koji zapošljavaju približno 120 djelatnika, dok je još 10 novih poduzetnika u fazi gradnje poslovnih objekata kojima će se stvoriti i dodatna radna mjesta. Važno je napomenuti kako je broj poduzetnika od 2016. porastao za 3 posto, dok je broj zaposlenih povećan za 21 posto. Namjera nam je dakako daljnje privlačenje novih investicija i jačanje postojećih poduzeća na našem području", kaže Paliaga.

Primjer izvrsnosti

Ističe i da za programe socijalne skrbi Grad godišnje izdvaja od četiri do pet milijuna kuna kojima, kaže, osiguravaju potpore socijalno najpotrebitijim kategorijama građana.

"Ove su godine uvedene i stipendije za studente slabijeg socijalnog stanja, a posljednjih se godina Grad Rovinj pozicionirao među pet najboljih gradova u Hrvatskoj prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku, broju odgajatelja po vrtićima, te po broju visoko obrazovanih stanovnika čime potvrđuje brigu za svoje najmlađe kojima se trudi osiguravati što više standarde obrazovanja. Osim toga, naš Grad svake godine ulaže i u Plan zdravstvenih mjera, financiranje hitne medicinske pomoći, Gradskog društva Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja i slično. A, iako nismo njen osnivač, značajnim sredstvima podupiremo i rad Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' koja je danas jedna od rijetkih primjera izvrsnosti među zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji. Iako je turizam i dalje najvažnija grana naše ekonomije, razvoj tog sektora nismo stavili ispred potreba naših građana. Interes zajednice nam je bio i ostao ispred interesa pojedinaca. Stoga ćemo ovaj grad nastaviti razvijati u duhu zajedništva, suradnje i prosperiteta", zaključuje Paliaga.

Labinski je gradonačelnik Valter Glavičić u Novom Vinodolskom primio priznanje za najbolji grad srednje veličine u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih. Labin je ove godine po četvrti put uvršten u finale, i to u dvije kategorije - kvalitete života i obrazovanja i mladih. Kategorija obrazovanja i mladih definitivno se može nazvati i labinskom kategorijom s obzirom da je taj grad šampion već treću godinu za redom.

Pokazalo se da Labin ima jedan od pet najboljih pokazatelja u tri promatrana kriterija za ovu kategoriju. Riječ je o proračunskom izdvajanju za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 43 posto, iznosu stipendija i školarina po stanovniku (83 kune) te udjelu visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji iskazanome kroz 16 visokoobrazovanih na 100 stanovnika, što Labin smješta u sam vrh.

Dobar smjer

Međutim, nisu samo navedeni službeni pokazatelji ti koji su zaslužni za ovu prestižnu titulu. Podsjetimo, od svih istarskih gradova Labin je jedini s osvojenim certifikatom "Grad za mlade", kojim se može pohvaliti još svega osam gradova u Hrvatskoj. Također, dobar smjer u demografiji pokazuju i nove mjere poput udvostručenja naknada za novorođenčad, kapaciteti vrtića dostatni su za svu djecu koja ispunjavaju uvjete, najavljeno je i potpuno oslobođenje od plaćanja cijene vrtića za drugo dijete od prvog dana 2022., tu je čak 12 grupa produženog boravka u dvije osnovne škole te inovativni dualni model stipendiranja razvijen u suradnji s lokalnim gospodarstvenicima. Dodamo li tome da je u posljednjih nekoliko godina značajno poboljšana infrastruktura vrtića i škola, kao i obnovljena i uređena brojna sportska i dječja igrališta, lako je ustvrditi zašto je baš Labin laureat ove kategorije treću godinu za redom.

- Ovo je nagrada svih naših sugrađana, nagrada koja još jednom dokazuje da Labin razmišlja o svojoj budućnosti i o svojoj djeci. Vjerujem kako jedni od drugih možemo puno naučiti i zajednički, pravim mjerama vratiti nadu u svijetlu budućnost mlađih generacija. Hvala mojim suradnicima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, uz poruku da nastavljamo dalje još jače i još više za naš Labin. Čestitke svima ostalima, svim finalistima uz želju da iduće godine bude još jača konkurencija gradova, još više dobrih projekata i, ono što je najvažnije, konkretnih mjera koje za cilj imaju boljitak naših sugrađana, izjavio je Glavičić nakon preuzimanja priznanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum