JAKO POZITIVAN PRIMJER

UMAŠKI UMIROVLJENIK JE SRETAN UMIROVLJENIK  Umag umirovljenicima omogućuje smještaj u domu bez čekanja, doplatu doma, sufinanciranje stanovanja, novčanu pomoć, usluge kućanskih poslova, božićnicu…

| Autor: Robert FRANK
Umaški Dom za umirovljenike Atilo Gamboc otvoren je 2014. godine (M. MIJOŠEK)

Dom za umirovljenike, koji je Grad Umag sam izgradio, investicija je na koju je ova vlast izuzetno ponosna. Dom se u dvije trećine svojeg kapaciteta puni starijim osobama iz Umaga, dok je jedna trećina namijenjena korisnicima s drugih područja Istarske županije

 

"Punih deset godina i utrošenih gotovo 35 milijuna kuna trebalo nam je da izgradimo Dom za umirovljenike, čiji je kapacitet stotinjak osoba za koje brine 60 zaposlenih", rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Umaga Vili Bassanese (SDP). Novinare je sazvao kako bi predstavio malu knjižicu, brošuru pod nazivom "Pogodnosti i skrb za umirovljenike grada Umaga". U njoj su na jednostavan način i na jednom mjestu objedinjene sve mogućnosti koje su na raspolaganju najstarijim stanovnicima Umaga.

A upravo je Dom za umirovljenike, koji je Grad Umag sam izgradio, isto kao što su svoje domove u Hrvatskoj sami izgradili još u samo tri grada, investicija na koju je ova vlast izuzetno ponosna, pa u toj brošuri zauzima važno mjesto. Dom se, inače, u dvije trećine svojeg kapaciteta puni starijim osobama iz Umaga, dok je jedna trećina namijenjena korisnicima s drugih područja Istarske županije. I ništa manje važno - liste čekanja, za razliku od na primjer Pule, u umaškom domu gotovo i da nema. Tamo gdje su drugi gradovi Istre zakazali, Umag je sa svojim Domom za umirovljenike poentirao. I opet ništa manje važno - pokazao da se može.

Unatoč tome što ima svoj Dom za umirovljenike, Grad Umag sufinancira još četiri takva županijska doma. U njima su pak liste čekanja i nedovoljni kapaciteti zasad nepremostiv problem.

Gradonačelnik Bassanese objasnio je prilikom predstavljanja brošure kako se umaškim umirovljenicima, ali i onima iz ostatka Istre, ovisno o visini mirovine, bez liste čekanja, uz najmodernije uvjete, skrb i uslugu, smještaj u Domu za umirovljenike sufinancira od 10 pa sve do 100 posto cijene troška.

Brošura od 30 stranica na kojima se u 12 točaka precizno objašnjavaju brojne pogodnosti koje u Umagu uživaju tamošnji umirovljenici, pregledna je i informativna. Ona je svojevrsni vodič za umaške umirovljenike koji na jednom mjestu, sažeto, ali pregledno, mogu dobiti informacije o svim pogodnostima koje im se u Umagu omogućavaju.

Tako se, na primjer, u brošuri navodi kako se umaškim umirovljenicima želi povećati prometna mobilnost tako da im se omogućava potpuno besplatno korištenje centralnog parkinga svih 365 dana u godini. Parking se, inače, nalazi u samom centru grada, na maloj udaljenosti od svih najfrekventnijih punktova: tržnice, ribarnice, robne kuće, Doma zdravlja, ljekarne i dućana.

U brošuri je objašnjeno kako Grad svojim umirovljenicima, koji za to imaju ispunjene uvjete, sufinancira troškove stanovanja koji se odnose na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju, pričuvu za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada i druge troškove. Oni koji se griju na drva mogu ostvariti pravo na naknadu za podmirenje troškova ogrjeva i mogu im se osigurati besplatna drva, i to dokle je god realno potrebno. Tu je, nadalje, i jednokratna novčana pomoć koju Grad Umag osigurava umirovljenicima koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća nisu u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe. Nadalje, u iznimnim situacijama, socijalno ugroženim umirovljenicima, kroničnim bolesnicima ili gerijatrijskim bolesnicima, čiji prihodi i prihodi njihovih članova kućanstva nisu dovoljni za podmirenje nastalih troškova, Grad može odobriti potporu za smještaj u ustanove posebne zdravstvene skrbi. Tu je i usluga pomoći u kući namijenjena umaškim umirovljenicima koji udovoljavaju kriterijima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini