UMAG

Udruga Boletus - Bujština organizirala 14. Međunarodni festival Dane gljiva i bilja: MANJE GLJIVA, ALI PUNO DOBRE ZABAVE

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Na ovogodišnje se natjecanje prijavilo devet gljivarskih udruga iz četiri države, Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije (S. BOSNIĆ)

Na ovogodišnje se natjecanje prijavilo devet gljivarskih udruga iz četiri države, Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije (S. BOSNIĆ)


Predsjednik udruge Željko Ružić napomenuo je da se od naredne godine event planira "pomaknuti" za mjesec dana i da se tako omogući većem broju kišnih dana da utječu na rast gljiva

Zvuči nevjerojatno, ali postoje manifestacije kojima je sunčano vrijeme gotovo neprijatelj. Moglo bi se reći da se upravo to dogodilo udruzi Boletus - Bujština, organizatoru 14. Međunarodnog festivala Dani gljiva i bilja u Umagu, realiziranom proteklog vikenda u šatoru na umaškoj obali dr. Franje Tuđmana. Sudionika, uzvanika, jela od gljiva, zabave i veselja bilo je napretek, ali oskudijevalo se u ubranim gljivama i gljivama šampionima među njima. Naime, dugotrajna zimska suša i sunčani dani zaustavili su obilniji rast gljiva pa se nije obistinila uzrečica "rastu kao gljive poslije kiše". Pa ipak to nije umanjilo značaj priredbe i konkurentski duh natjecatelja.

Najukusniji kotlić iz Srbije

Na ovogodišnje se natjecanje prijavilo devet gljivarskih udruga iz četiri države: Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije. Zanimljivo da se ovaj put nije odazvala i ekipa gljivara Boletus - Umag.

Pobjednici u raznim natjecateljskim kategorijama bili su Aleksandra Klaj za najveću ubranu gljivu-vrganj (udruga Boletus - Bujština), Mladen Tatalović za najljepši smrčak (Društvo gljivara "Martinčica", Labin) i Jožef Pavlič za najljepše aranžiranu košaricu s gljivama (Mikološko društvo "Notranjsko", Cerknica). Prva nagrada za najljepši gljivarski štap uručena je Dariju Fortuni iz Gljivarskog društva "Bresadola" iz Trsta.

Natjecanje se nakon đira i branja gljiva po prirodi u obližnjim šumama nastavilo na Međunarodnom kulinarskom festivalu jela od gljiva i drugih tradicionalnih jela u spravljanju gljivarskih kotlića. I dok su brojni posjetitelji s nestrpljenjem šetali šatorom puneći nosnice zamamnim mirisima gljivarskih specijaliteta, međunarodne su ekipe svoje ukusne pripravke u kotlićima zdušno miješale. Nakon završetka, višečlani je kulinarski žiri odlučio da je najbolji gljivarski kotlić s dodacima pripremila ekipa iz Gljivarskog društva "Medvednik" iz Valjeva (Srbija), druga je bila ekipa Gljivarskog društva "Vilino kolo", Petrovac na Mlavi, (Srbija), a treće je mjesto pripalo gljivarima - Gruppo micologico Muggia (Italija).

Gljive u mom kraju

Kao i svake godine manifestaciji su se pridružili učenici osnovnih škola Umaga s izložbom radova na zadanu temu "Gljive u mom kraju", bili su tu još i biciklisti iz BK Bujština koji su u nedjelju ujutro prevalili 30 kilometara okolicom Umaga da bi stigli do glavnog cilja - okrijepilišta u gljivarskom šatoru. Osim spomenutog praktičnog dijela programa na Danima gljiva i bilja, realiziran je i stručni dio u kojem su predavanja održali prof. Branko Bartolić i prof. Branimir Uzelac. Najvedriji ton festivalu dali su momci iz glazbenog sastava "Bukaleta".

Realizaciju trodnevne tradicionalne gljivarske priredbe od šireg društvenog značaja potpisuje Udruga Boletus - Bujština, a glavni su pokrovitelji Grad Umag i Turistička zajednica Umag. Priredbu je službeno zatvorio predsjednik udruge Željko Ružić uz napomenu da se od naredne godine event planira "pomaknuti" za mjesec dana i tako omogućiti većem broju kišnih dana da utječu na rast gljiva.

Svadbeni pir u gljivarskom šatoru

Svoju pasioniranost i "ludost" prema gljivama potvrdio je Damir Koka Perić, član Boletusa - Bujština, jedan od glavnih koordinatora priredbe, koji se u subotu vjenčao pa nije mogao pratiti tijek manifestacije. Međutim, nakon izgovorenog sudbonosnog "da", pir je organizirao u šatoru gdje je, u društvu svojih kolega gljivara, nastavio opušteno feštati. Kolege iz Boletusa uručile su mu i prigodan vjenčani dar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter