u praksi pokazuju naučeno

Učenici Gospodarske škole Buje: Uz uređivanje starih, odbačenih automobila i motocikala, izrađuju i neobična vozila

| Autor: Luka JELAVIĆ
Završni rad karting

Završni rad karting


Maturanti Gospodarske škole Buje svoje vještine i znanja stečena prilikom školovanja već nekoliko godina primjenjuju u izradi završnog rada, posebno pri izradi raznih priručnih i često neobičnih vozila ili osposobljavaju stare, napuštene traktore i slične strojeve. Ranijih godina maturanti su za završni rad izrađivali go-kart vozilo, rekonstruirali legendarni traktor "Tomo Vinković", izradili električno karting vozilo, prenamijenili ručne kariole u mehaničke, a rekonstruirali su i odbačeni iz starog automobila. Takvu dobru praksu nastavili su i ovogodišnji maturanti smjera automehatroničari.

Preinake na motociklima

Učenici Simon Skočaj i Minja Popadić su, pod vodstvom mentora Saše Stikovića, izradili i prezentirali preinake na motociklima. Naime, na starom motociklu Megelli 125 M zamijenili su ispušni sustav koji je bio kompletno izbušen i pun korozije. Zatim su montirali novi ispušni sustav zavarivanjem, skinuli su i očistili rezervoar, a na motoru su prepravili i zamijenili većinu dijelova, rasvjetna tijela, a na kraju su popravili cijelu karoseriju motocikla. Posla je naročito bilo oko plastičnih dijelova koje su očistili i polirali. Sada je motocikl tehnički sređen i spreman je za registraciju i vožnju. Dosta posla bilo je i na motociklu Yamaha gdje su popravili ili zamijenili vitalne dijelove, sredili karoseriju, lakirali limene dijelove i na kraju je sve provjereno u školskoj radionici. I taj je motocikl spreman za registraciju i zanimljivo - već su našli kupca za donedavno odbačeni motocikl.

Maturant Valentino Doc je, pod vodstvom mentora Igora Vivode, izradio i prezentirao karting vozilo. Bilo je potrebno izraditi konstrukciju i spojiti sve potrebne mehaničke i električne dijelove. Konstrukcija je izrađena od okruglih cijevi, nakon čega je bilo dosta posla (mjerenje, rezanje, tokarenje, varenje i slično). Upravljački sustav je tražio posebno mnogo znanja, odnosno na tim dijelovima se tražila posebna pažnja zbog sigurnosti. Valentino je izradio i ostale dijelove, na vozilo je postavio četverotaktni Hondin motor i četiri kotača. Vozilo je na kraju s mentorima isprobano.

Popravak glave motora bagera

Učenik Leo Bubičić Radan se, pod vodstvom mentora Saše Stikovića, opredijelio za kompletan popravak i renoviranje glave motora bagera. Sama pomisao da se radi o bageru gdje su svi dijelovi velikih masa i dimenzija značilo je da se radi o ozbiljnom i obimnom poslu. Tako je i bilo, ali Leo je bio uporan i temeljit u svom radu i temeljito popravljena glava motora ponovo je vraćena, a motor spašen.

- Svi ovi radovi su odličan nastavak ranije prakse naših učenika na izradi vozila, a složeni i komplicirani radovi povezuju teoretska i praktična znanja na konkretnim poslovima iz prakse. Sva ova primijenjena znanja su stečena kroz školovanje i omogućuju učenicima praktično učenje i širenje znanja i vještina koja će im naveliko koristiti u daljnjem radu. Učenici su spremni za rad u struci i nakon položenog završnog i naučničkog ispita, a nakon dvije godine rada u struci mogu polagati majstorski ispit i otvoriti svoj obrt, kaže nastavnik strukovnih predmeta strojarstva Saša Stiković, najavljujući da se za iduću godinu planira izrada vozila u kombinaciji sa strukama strojarstvo - elektrotehnika, te nastavak, uvijek učenicima zanimljive, izrade karting vozila, kao i rekonstrukcije starih nekorištenih motocikala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater