BUJE

ŠEST DESETLJEĆA KASNIJE - iskrena i snažna prijateljstva nekadašnjih maturanata gimnazije koja i danas traju

| Autor: Luka JELAVIĆ

I ove godine, jubilej je sa svojim nekadašnjim učenicima proslavio, tada mladi profesor, Juraj Radovčić, koji je mnogim tadašnjim gimnazijalcima, tek nešto mlađima od njega, ulijevao ljubav prema sportu, naročito rukometu koji se tada u tom dijelu Istre nije ni igrao

Sedam nekadašnjih maturanata bujske gimnazije iz četvrte generacije okupilo se u Bujama kako bi obilježili šest desetljeća od završetka srednje škole. Gimnaziju su završili davne 1960. godine, a na obilježavanje rijetke i zaslužene obljetnice došli su Franko Vivoda, Klaudio Sinković, Marino Diminić, Elvino Jurjević, Silvano Prodan, te dvije nekadašnje maturantice Bruna Šepić – Špoler i Sonja Babić – Sušanj.

Zbog udaljenosti ili bolesti na ovaj skup nisu mogli doći Janja Bralo – Lončar, Petar Bošnjak i Egidio Kozlović. Iz te generacije među živima nema više Ane Vidonis, nekadašnjeg vrsnog rukometaša Alda Tomažića, Jasne Kruljac – Kalkof, Miroslava Jergovića i nekad popularnog automobilističkog sada Ivana Gianija Šverka. Njih su se prijatelji iz razreda prisjetili i položili cvijeće na grob Alda Tomažića, na umaškom groblju.

Utiranje staza hrvatskom jeziku

I ove godine, jubilej je sa svojim nekadašnjim učenicima proslavio, tada mladi profesor, Juraj Radovčić, koji je mnogim tadašnjim gimnazijalcima, tek nešto mlađima od njega, ulijevao ljubav prema sportu, naročito rukometu koji se tada u tom dijelu Istre nije ni igrao. S njim u razgovoru nekadašnji maturanti prisjetili su se svih profesora koji su im ulijevali snage za život, bili su im prijateljski oslonac u mnogim prilikama. U Bujama je sedmero bivših maturanata pozdravila sadašnja ravnateljica gimnazije Ana Zupčić – Kuhar, iskazujući želju da se i dalje okupljaju svake godine i što dulje svjedoče o prvim danima bujske gimnazije, o teškom poslijeratnom razdoblju i utiranju staza hrvatskom jeziku i hrvatskim školama na tom području.

Prebiranje po uspomenama

Nakon susreta u školi, bivši gimnazijalci zadržali su se na zajedničkom ručku, uz prebiranje po uspomenama iz školskih i kasnijih dana. Iz te generacije dosta je nekadašnjih maturanata ostalo na području Bujštine gdje su se vratili nakon fakultetskog obrazovanja, pa je među njima umirovljenih liječnika, veterinara, ekonomista, agronoma…

Mnogo tadašnjih učenika povezuje zajednički život u tadašnjem đačkom domu, otvorenom za učenike koji su u Buje došli iz drugih gradova, a zbog slabe prometne povezanosti nisu mogli putovati. Boravak u đačkom domu stvorio je iskrena i snažna prijateljstva koja i danas traju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum