izazovna godina

U Umagu pokrenut Program kreditiranja poduzetnika: Ukupni kreditni potencijal iznosi 25 milijuna kuna

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
UMAG gospodarska zona Ungarija

UMAG gospodarska zona Ungarija


Program kreditiranja obuhvaća dvije mjere: Mjera 1 - Krediti za malo i srednje poduzetništvo te Mjera 2 - Krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om)

 

U jednoj od svakako najizazovnijih godina za sve građane, a posebice poduzetnike, Grad Umag je, u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom (IDA-om), Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR-om) te drugim poslovnim bankama, pokrenuo izrazito zanimljiv i poticajni Program kreditiranja poduzetnika. 

Subvencija dijela kamate

Naime, radi povoljnijeg financiranja sektora malog gospodarstva, u svrhu unapređenja poslovnih aktivnosti, poticanja konkurentnosti, zadržavanja ili povećanja zaposlenosti i ukupnog razvoja malog i srednjeg gospodarstva, gradonačelnik Grada Umaga donio je Program kreditiranja poduzetnika "Poduzetnik Grad Umag 2020." čiji je glavni i temeljni cilj, uz dodjelu potpora male vrijednosti kroz subvenciju dijela ugovorne kamate, osiguranje kredita za umaške poduzetnike uz nižu kamatnu stopu.

Program kreditiranja obuhvaća dvije mjere: Mjera 1 - Krediti za malo i srednje poduzetništvo te Mjera 2 - Krediti za mlade, poduzetnike početnike i žene poduzetnice (u suradnji s HBOR-om), a ukupni kreditni potencijal Grada Umaga iznosi 25 milijuna kuna, do iskorištenja istoga.

Korisnici kredita, koji sredstva po ovom Programu mogu koristiti samo jednom, mogu biti subjekti malog gospodarstva registrirani u Republici Hrvatskoj, u većinskom privatnom vlasništvu, koji ulažu na području Umaga (prvenstveno na području industrijske zone Ungarija), bez obzira na sjedište i prebivalište i to: mala i srednja trgovačka društva, aktivni obrti, zadruge i profitne ustanove. 

Omogućavanje konkurentnosti

- Želja je aktivno pomoći našim gospodarstvenicima u ovom kriznom razdoblju. Stoga će Grad Umag subvencionirati kamatu na odobrene poduzetničke kredite od 1,25 posto kada su u pitanju nove investicije u industrijskoj zoni Ungarija te 1 posto na redovnu kamatu za kredite usmjerene na ostale investicije na području grada Umaga, objasnio je Bassanese te dodao kako će "Grad Umag subvencionirati i kamatu na odobrene poduzetničke kredite temeljem programa HBOR-a za Poduzetništvo mladih, žena i početnika. Kamata će se subvencionirati za vrijeme korištenja, počeka i otplate kredita s 1-postotnim poenom, pojašnjavaju iz Grada Umaga.

Ovakvim mjerama Grad Umag direktno utječe na gospodarstvo te konkretnim mjerama pomaže lokalnim privrednicima. Cilj Programa jest sugrađanima ponajprije pomoći u ovim teškim trenucima uzrokovanim širenjem pandemije, ali ujedno i omogućiti konkurentnost, poticati održivost ideja i projekata te stvoriti uvjete za dugoročno obavljanje djelatnosti u Umagu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater