ZAGREB

Šest mjera Glasa poduzetnika za svibanjski paket

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Inicijativa Glas poduzetnika od Vlade traži uvrštavanje šest mjera u svibanjski paket pomoći gospodarstvu, među kojima su ukidanje neporeznih nameta i obveznog članstva u komorama te trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati računa.

Poduzetnici traže trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta, uključujući uvođenje dobrovoljnog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori te Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Traže i trajno uvođenje plaćanja PDV-a po naplati, upozoravajući da je to sada privremena mjera do 20. lipnja, pa postoji opasnost da od tada krene naplata neovisno o tome da li će poduzetnik PDV naplatili ili ne, a to, kako navode, može biti ogroman problem mnogim poduzetnicima.

Sljedeći zahtjev Glasa poduzetnika je moratorij na kredite i leasinge od šest do 18 mjeseci ovisno o potrebi, uz kamate do najviše jedan posto, za sve ugrožene poduzetnike, obrtnike i građane.

Inicijativa predlaže i ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera te dostupnost COVID 19 kredita malim iznajmljivačima. 

Glas poduzetnika poziva i na "prestanak represije inspektora" ističući da Državni inspektorat mora biti prvenstveno savjetodavno, a tek onda represivno tijelo te da za sitne greške treba opominjati, a ne kažnjavati, uz razuman rok za ispravljanje greške.

Nevezano za svibanjske mjere, Glas poduzetnika traži da se što prije pokrene smanjivanje i reorganizaciji javne uprave i lokalne samouprave kao i smanjivanje poreznog i neporeznog opterećenja gospodarstva, a zalaže se i za potpunu transparentnost prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave, te javnih poduzeća.

Poduzetnici traže i digitalizaciju i automatizacija procesa i servisa poduzetnika i građana te povećanje učinkovitosti i depolitizaciju pravosuđa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini