BALBIJEV LUK Na ulazu u starogradsku jezgru

U ROVINJU JEDAN MANJE Uklonjen prvi ilegalni bankomat, sporno je još barem desetak njih koji su postavljeni bez ikakve dozvole

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Ispod Balbijevog luka nema više bankomata  (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Unutar kulturno-povijesne jezgre Rovinja evidentirano je 50 bankomata. Za 39 bankomata predani su zahtjevi za odobrenjem lokacije, odnosno dozvolom za postavljanje

S fasade zgrade Doma kulture, konkretno prizemlja koje koristi Konzum, uklonjen je bankomat. Podvig je tim veći, što se bankomat nalazio ugrađen u prozor iz kojeg pogled direktno puca na spomenik kulture - Balbijev luk, inače, najprometniji ulaz/izlaz iz rovinjske starogradske jezgre. Skidanje bankomata rezultat je Odluke o komunalnom redu grada Rovinja i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, a koje se tiču općih kriterija za ugradnju bankomata u zaštićenim povijesnim jezgrama.

Podsjećamo, problem "prekobrojnih" metalnih kutija eskalirao je ove sezone ne samo zbog njihove brojnosti već i lokacija na kojima su bili postavljeni - od prozora i vrata, preko fasada i izloga.

U većini slučajeva, za potrebe njihovog "umetanja" se bušilo, rušilo i širilo jednom riječju uništavala javna površina. Paralelno s javnom, iskorištavala se i prekrajala privatna imovina, objekti i kuće u privatnom vlasništvu, na kojima se i dodatno zarađivalo. Naime, ovisno o pogodbi između najmodavca i vlasnika bankomata, mjesečna je "stanarina" za bankomat iznosila od dvije do deset tisuća kuna.

Reagirajući na njihovu brojnost, i činjenicu da se bankomat ne može nalaziti na svakom koraku i na bilo kojim mjestima, Grad Rovinj je među prvima na obali krenuo u obračun sa svima onima koji nemaju dozvolu, odnosno pismeno odobrenje gradskog upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i suglasnost konzervatora, za njegovo postavljanje. Dakle, jasno su dani kriteriji po kojima se može dobiti dozvola za postavljanje bankomata. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom