U SURADNJI S PARTNERIMA

U ROVINJSKOJ ORTOPEDSKOJ BOLNICI RADE VELIKU STVAR Ravnatelj Rade: imamo priliku stvoriti nešto novo. Radit ćemo na potpuno NOVOJ METODI LIJEČENJA KRALJEŽNICE

Od tih 14 milijuna kuna više od polovice su bespovratna sredstva koja će se iskoristiti za projekt primjene zakrpe intervertebralnog diska novom personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja ovih je dana dobila još jedno veliko priznanje kada je s partnerima iz Rijeke i Pule dobila 14 milijuna kuna sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, u okviru programa za djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija (IRI).

Od tih 14 milijuna kuna više od polovice su bespovratna sredstva koja će se iskoristiti za projekt primjene zakrpe intervertebralnog diska (IVD patch), novom personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova, kao i s uvođenjem softverskog rješenja za ranu detekciju oštećenja slabinskih kralježaka.

Nositelj projekta je Specijalna bolnica Medico, sa suradnim ustanovama – Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja te partnerom na projektu, tvrtkom Penta d.o.o. iz Pule. Ovaj znanstveno-istraživački projekt pozitivno je ocijenjen i financiran u sklopu IRI projekta iz fondova Europske unije, a dobivena sredstva se ulažu u daljnje istraživanje i razvoj ove minimalno invazivne metode liječenja križobolje.

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja Marinko Rade za Glas Istre je rekao da su dodijeljena sredstva, ali i činjenica da rovinjska bolnica ima važnu ulogu u ovom projektu, ne samo priznanje kvalitete bolnice "Martin Horvat", već i priznanje cjelokupnom osoblju bolnice za njihov rad. Rade kaže i da je ovaj projekt potvrda velike reputacije rovinjske bolnice koju su ti isti djelatnici izgradili.

- Zajedno s našim partnerima iz Rijeke i Pule dobili smo priliku izmisliti potpuno novu metodu liječenja, testirati je i potom ako nađemo efektivno rješenje, staviti ga na raspolaganje našim pacijentima. To nam je glavni cilj, ali ako u njemu uspijemo, to znači da ćemo i našu bolnicu pozicionirati na međunarodnoj medicinskoj karti, rekao je za Glas Istre Marinko Rade te je objasnio o čemu je točno riječ u ovom projektu.

- Već prije nekoliko godina u suradnji s londonskim King’s Collegom detektirali smo uzrok degeneracije diskova u kralježnici te smo to povezali s teškim križoboljama. Isto tako smo i prvi uspjeli dokumentirati i evaluirati hrskavice putem magnetske rezonance te uspjeli predvidjeti kako će se ta hrskavica ponašati u budućnosti, priča Marinko Rade i otkriva da iako je detektiran uzrok degeneracije, još uvijek nije pronađen način kako se to može popraviti te je upravo to glavni cilj ovog projekta.

Osim istraživačkog procesa koji se usmjerava na IVD zakrpu – inovativnu kombinaciju injiciranja matičnih stanica, jedinstvenost ovog projekta ogleda se i u razvoju softverskog rješenja (AI) – oblika umjetne inteligencije koji će unaprijediti standardizaciju radioloških nalaza. Funkcioniranje softvera u praksi zamišljeno je na principu ranog prepoznavanja degenerativnih promjena, u trenutku u kojemu još nije došlo do narušenja intervertebralnog vezivno-hrskavičnog prstena.

Osnovna očekivana uloga softvera bit će alarmirati radiologe i neurokirurge na uočena oštećenja intervertebralnih diskova između pet postojećih slabinskih kralježaka i omogućiti optimalnu procjenu o tome je li pacijent kandidat za minimalno invazivnu intradiskalnu metodu liječenja u cilju regeneracije diska, čime bi se postiglo izlječenje kao i dugoročno otklonila potreba za operacijskim liječenjem. Regenerativna metoda i ishodi njezine primjene u liječenju pratit će se kroz 18-mjesečno kliničko istraživanje te će se uspoređivati i s ishodima liječenja drugih, otprije poznatih, intradiskalnih metoda.

- Drago mi je što će rovinjska bolnica raditi na ovome projektu, jer doista imamo priliku stvoriti nešto novo, odnosno nešto što će pomoći pacijentima ne samo u našoj bolnici nego i u drugim bolnicama u Hrvatskoj, pa i svijetu, zaključio je ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja Marinko Rade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini