PULSKI HZMO I DALJE U PROBLEMIMA S IZDAVANJEM RJEŠENJA O MIROVINI

U pulskom i riječkom HZMO-u rade prekovremeno da bi Puljani dobili rješenje o mirovini na vrijeme


"U Puli se na izdavanje rješenja o mirovini čeka u zakonskom roku, do 60 dana", odgovorili su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na naše pitanje je li točno da se rješenja čekaju i po godinu dana, kao što je bio slučaj prošle godine. Tada su se, podsjećamo, službenici Odjela za rješavanje o pravima u prvom stupnju pulskog Područnog ureda HZMO-a obratili središnjici zbog prevelikog obujma posla koji se, nakon tragične smrti dviju pravnica, više nije mogao kvalitetno i u roku obavljati. U nedavnom anonimnom pismu našoj redakciji ponovno se podsjeća na neodrživo stanje u pulskom HZMO-u, te lošu organizaciju rada, upozorava se na prebacivanje dijela posla u Rijeku, i to nakon što je Pula izgubila status područnog ureda, uz bojazan od gubitka posla, što u HZMO-u opovrgavaju.

Službenici su, neslužbeno doznajemo, radili prekovremeno i subotom da bi stigli izdati rješenja u roku, a uvedena im je i norma za vrlo kompleksan posao, zbog čega su vrlo iscrpljeni, a neki su zbog toga završili i na bolovanju.

Iz HZMO-a napominju da su pulskim službenicima, nakon zaprimljenih primjedbi, pružili stručnu pomoć vezanu uz organizaciju posla, edukaciju zaposlenih, dok je od 1. rujna do 31. prosinca 2017. organiziran i prekovremeni rad.

Točno je, priznaju u HZMO-u, da su postupci vezani uz ostvarivanje prava na mirovinu trajali duže nego u drugim područnim službama, odnosno uredima. Da bi se skratio taj rok na 60 dana u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, u Puli je ponovno organiziran prekovremeni rad u razdoblju od 23. veljače do 23. travnja ove godine, uz ispomoć ostalih službi Zavoda, te dodatnu edukaciju, a u tu je svrhu u Pulu privremeno raspoređen radnik Središnje službe. Radi rješavanja zaostataka angažirani su i riječki službenici, koji također rade prekovremeno, i to 10 sati tjedno. Da bi se problem nedostatka radne snage trajno riješio, HZMO je raspisao natječaj za prijem novih radnika u Područnom uredu Pula, a postupak prijema je u tijeku. Zapošljavaju jednog službenika s visokom, te dva s višom stručnom spremom. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom