STARINSKE ISTARSKE MELODIJE

U pitoresknom Roču svirači tradicijske glazbe Gunjci Arkul održali promociju prvog albuma: OD ROČKE MARĆE DO KOTJANSKOG VALCERA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

CD Gunjci Arkul sadrži 14 uglavnom starinskih tradicijskih melodija koje su se svirale na raznim pučkim svetkovinama, sajmovima i plesovima na prostorima središnje i sjeverozapadne Istre u proteklom stoljeću i ostale sačuvane u memoriji svirača sve do današnjih dana

  

Naziv gunjci, gunci, (slovenski godci, a zovu ih i pišćaci, šćulci, zinzalići…), dolazi od guditi, osnovnog načina stvaranja zvuka struganjem gudala, odnosno arkola, po žicama, kantinima, instrumenata. Temeljna glazbala su im bajs i vijulin, kasnije su im se priključili mali klarinet, a potom i dijatonska harmonika trieština pa su bajs i trieština postali gotovo nerazdvojna glazbala svih veselica zabava i pučkih fešta. A kako to "supeju, sopu, svire, pišće, piskaju, tarankvaju supci, sopci, mužikanti, pišćaci, gunjci...", pokazali su na promociji svog prvog albuma u ročkom Domu kulture Gunjci Arkul iz Roča u povodu 25. godina djelovanja, baš kao što je to uvodno spjevao ročki pjesnik Vladimir Pernić. 

Očuvanje kulturne baštine 

Arkul djeluje u sklopu ročkog ŽKUD-a "Renato Pernić" i u svom sastavu trenutno ima devet članova. Želja mu je sačuvati nematerijalnu kulturnu baštinu rodnoga kraja. Po kantinima bajsa na slavljeničkom koncertu prebirali su Davor Grabar, Martina Vivoda Prodan i Romano Vivoda, u usnu harmoniku ili urginet zdušno je puhao Rino Muzica, klarinet svirao Renis Zornada, kromatsku harmoniku Franko Blagonić, a dijatonsku harmoniku trieštinu, klarin i vijulin Branko Pernić. Iz sadašnje aktualne postave Arkula nedostajala je sviračica bugarije i nonole Edna Strenja Jurcan i svirač na usnu harmoniku Alen Celija.

Bližeći se proslavi svog srebrnog jubileja Arkul je predstavio svoj prvi CD jednostavnog naslova Gunjci Arkul, snimljen proteklih mjeseci u Puli. U novi album svoje bogato snimateljsko znanje i dugogodišnje iskustvo ugradili su vrsni ton majstori i aranžeri Edi Cukerić i Branko Crnogorčić. CD, kako ga je predstavio Vladimir Pernić, sadrži 14 uglavnom starinskih tradicijskih melodija koje su se svirale na raznim pučkim svetkovinama, sajmovima i plesovima na prostorima središnje i sjeverozapadne Istre u proteklom stoljeću i ostale sačuvane u memoriji svirača sve do današnjih dana. Zahvaljujući i ovom CD-u njihov će život biti produljen. Izbor melodija obavio je glazbeni pedagog, profesor Branko Pernić.

 Tri desetljeća mužike gunjci

 Promocija albuma u organizaciji ŽKUD-a i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Istarske županije, protekla je u znaku veselih ritmova. Redali su se Ročka marća, Kotjanski valcer, Mihćeva polka, Kantin valcer, Valcer ud nuvic… Bio je to kolaž program, domaćih besed i domaće starinske mužike, svaki se član Arkula prisjetio svojih glazbenih početaka ili govorio o gunjcima i obnovi tradicije gunjci na Rošćini. Među njima i jedan od doajena među mužikantima Arkula, bajsista Romano Vivoda sa starim bajsom, također doajenom među svima danas svirivim istarskim bajsima. Uz aktualnu postavu, na koncertu su zasvirali i svirači koji su svojevremeno također svirali u Arkulu.

Slavljeničkim koncertom obilježeno je ujedno tri desetljeća obnovljene tradicije mužike gunjci na prostorima Rošćine prvenstveno kroz aktivnosti grupa Kantin i Arkul koje je osnovao i vodio Branko Pernić, ali su svoje kamenčiće u tu povjesnicu ugradili još i gunjci Štrace, Duo Mejari, Trio Bajs i još poneki pojedinci i sastavi.

Gunjci Arkul dio su jedne složne i aktivne ročke glazbarske obitelji, ponosa Rošćine - ŽKUD-a "Renato Pernić" koji će za desetak dana obilježiti 60. obljetnicu djelovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum