obaviještena inspekcija

U PITORESKNIM BALAMA POSVAĐALI SE ZBOG SMRADA KANALIZACIJE: Zbog susjeda koji ispuštaju septičku uz našu kuću, živimo u smradu!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Brunoslava Cerovac pokazuje mjesto gdje se navodno slijeva septička iz susjedne kuće (M. Mijošek)

Brunoslava Cerovac pokazuje mjesto gdje se navodno slijeva septička iz susjedne kuće (M. Mijošek)


"Zaljubili smo se u Bale na prvi pogled i kupili kuću prije tridesetak godina", kaže Brunoslava Cerovac iz Slovenije, vlasnica tristo godina stare kamene kuće u samoj starogradskoj jezgri nadomak Kaštela Bembo. No, idilične Bale prisjele su joj ovog ljeta. Sve je počelo, kaže, zbog neodgovornih susjeda čija se kuća nalazi tik uz njenu i koji, po njenim riječima, nemaju adekvatno riješenu septičku jamu pa se fekalije slijevaju niz ulicu.

U trenutku našeg dolaska nismo primijetili da se išta slijeva po javnoj površini, a susjedi koje proziva Cerovac, nisu otvarali vrata obiteljske kuće, zbog čega smo ostali uskraćeni i za njihov komentar. Međutim, Brunoslava Cerovac ustrajna je u tvrdnji da baš zbog susjeda ona trpi velike posljedice, spominjući nesnosan smrad od fekalija koji joj dopire u kuću zbog čega joj je, tvrdi, i narušeno zdravlje.

- Susjedna kuća nema adekvatno riješenu septičku jamu i sve se ispušta direktno pored naše kuće, odnosno na javnu površinu.

Ove godine su u kuću uselili novi vlasnici, dok su prijašnji povukli cijev iz septičke jame do ulice, a nisu je spojili na gradsku kanalizaciju. Inače, kanalizacija je bila u planu već prošle godine, ali je sada sve odgođeno čak do 2022. godine. Očigledno je da se sada kanalizacija iz susjedne kuće izlijeva ispod naše kuće, pogotovo frontalnog zida koji sav puca, pun je vlage, zelene i crne pljesni. Sve se to osjeti unutra u kući i jako štetno utječe na naše zdravlje, kaže Cerovac.

Dodaje, da je kuća u kojoj živi pod konzervatorskom zaštitom. Ogorčena je na susjede koji ne žele komunicirati o ovom problemu, a na svaki pokušaj razgovara, kako kaže, prijete joj policijom.

- Oni s nama uopće ne žele komunicirati, ni pismeno, ni usmeno, jer su sigurno svjesni svoje krivnje. Činjenica je da ne žele napraviti spremište za septičku jamu par godina prije izgradnje gradske kanalizacije. Ivan Serdarušić, jedan od suvlasnika koji živi u Zagrebu, a ne negdje u divljini, bitna je javna osoba s čak tri fakulteta, što je nezamislivo! Naša se kuća nalazi pored, statički je izuzetno oštećena i postoji opasnost od rušenja jer se frontalni zid pomiče na ulicu. U konobi nam je sav pod mokar u dužini frontalnog zida, a podižu se i pločice u kupaonici. Novi susjedi nisu vikendaši kao prijašnji i tu će živjeti stalno, a istovremeno će iznajmljivati apartman turistima, zbog čega su napravili još jednu kupaonicu na prvom katu. U Balama imaju još jednu kuću, u kojoj su prije živjeli, ali su odlučili preseliti u kuću do nas, koja zbog nefunkcionalne kanalizacije, nije adekvatna za život, gotovo u dahu navodi nam Cerovac.

Napominje da je o svemu obavijestila nadležne inspekcije, ali da nitko nije izašao na teren i nešto poduzeo.

Cerovac ističe da je kuća bila suha trideset godina te se sve pogoršalo kada su uselili susjedi koji žive u susjednoj kući.

- Kada su počele kiše, na vanjskom zidu smo primijetili velike tamne mrlje uz susjednu kuću, koje su se širile sve do prozora, gdje je prije 3 ili 4 godine nastala pukotina po cijeloj vertikalnoj dužini, a na kamenu je bila dobro vidljiva zelena plijesan, koju uzrokuju fekalije. To se nikada prije nije pojavljivalo, tvrdi Cerovac

Ivan Serdarušić, jedan od suvlasnika kuće koji živi u Zagrebu, a čiji punac i punica trenutno žive u kući u Balama, javio se na naš poziv. Kaže da ga susjeda i njezina kćer već duže vrijeme maltretiraju te da mu kontinuirano prijete inspekcijama i novinarima.

- Pišu mi pisma, prijete sms porukama, spominju svoje muževe i dečke koji su u nekakvim ministarstvima i cijelo vrijeme vrijeđaju. To je za početak. Što se pak kuće tiče, kupili smo ju prije pola godine i nismo radili apsolutno nikakve radove koji bi se ticali vodovoda i kanalizacije. Stoga, u tom smislu tu ne može biti ništa novo što nije bilo i ranije. Samo smo na jednom mjestu napravili pripremu za kanalizaciju. Apsolutno ništa ne curi i cijev od septičke je fizički zatvorena. Naravno da ništa ne curi i ne smrdi, a smrdi očito samo njima, kaže Serdarušić koji smatra da je gospođa Bronislava pomiješala kruške i jabuke.

- Gospođa mi pokazuje vlagu na drugom katu kuće i zaključuje da ta vlaga dolazi zato što navodno nešto curi po ulici?! Ma dajte molim vas! Ponavljam, ništa ne smrdi. Vlaga na njihovoj kući nema veze s nama, to je suludo, kaže Serdarušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater