FRIŠKA RIBA SVIMA TRIBA

U MARČANI GASTRO SHOW S IVANOM PAŽANINOM I DRAGANOM JOVANOVIĆEM: Sad se u vrtiću Vrtuljak riba jede dvaput tjedno, a stiže od lokalnih ribara

Na manifestaciji u srijedu poznati kuhari Ivan Pažanin i Dragan Jovanović iz Gastro kluba pripremat će tri vrste ribljih jela, a u pripremi će sudjelovati i djeca. Slijedi i modna revija s morskim i ribarskim motivima te nastup klape Valdibora. Program se odvija ispred vrtića, a počinje u 18 sati

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Biolog Nenad Iveša djeci u vrtiću Vrtuljak predstavio je organizme koji žive u našem moru

Biolog Nenad Iveša djeci u vrtiću Vrtuljak predstavio je organizme koji žive u našem moru


U okviru projekta "Suradnjom i znanjem do uspješne EU regije", Dječji vrtić "Vrtuljak" iz Marčane osmislio je projekt "Friška riba svima triba", za što je dobio europsku potporu od 109.736 kuna, a stavlja naglasak na popularizaciju konzumacije ribe među vrtićkom i školskom djecom te širom zajednicom. Partneri na projektu su Općina i Osnovna škola Marčana, a Gastro show, koji se u srijedu, 29. lipnja, od 18 sati održava ispred vrtića "Vrtuljak", označit će približavanje kraju projekta. Što se sve odvijalo do sada i što nas očekuje ove srijede, ispričala nam je ravnateljica vrtića Klara Lukašić.

- Krenuli smo najprije s anketiranjem roditelja djece s našeg područja, kako bismo vidjeli koliko konzumiraju ribu i riblje proizvode i došli smo do rezultata koji su bili bolji od očekivanja s obzirom da djeca u vrtiću i sličnim ustanovama ne preferiraju baš ribu. Od ostalih aktivnosti, poznati biolog Nenad Iveša kroz radionice s djecom razgovarao je s njima, pokazivao im i učio ih o organizmima koji žive u našem moru. Napravili smo i brošuru, zatraživši tijekom anketiranja od roditelja i ostalog lokalnog stanovništva, ako konzumiraju ribu i riblje proizvode, da nam ustupe svoje recepte. Djeca su te recepte prikazala na crtežima i to se sve nalazi u brošuri "Friška riba svima triba", nabraja ravnateljica.

Protiv bolesti i pretilosti

S projektom su krenuli 2019., kada je provedeno i anketiranje roditelja vrtićke djece, ali su zastali zbog korone i projekt je prolongiran do kraja ove godine. Istovremeno su radili na promociji kako bi se konzumirala riba lokalnih ribara, ističe ravnateljica. Naime, vrtić Vrtuljak prijavio se i na natječaj FLAG-a za povećanje svijesti o važnosti konzumacije ribe i ribljih proizvoda među lokalnim stanovništvom i turistima, a oni su tu uvrstili i vrtićku djecu. Projekt neizravno utječe na povećanje prihoda lokalnih ribara kroz osvješćivanje djece, mladih i lokalnog stanovništva o vrijednosti i važnosti konzumacije ribljih proizvoda te popularizaciju i tematiziranje ribarstva i tehnika ribolova.

- Na manifestaciji u srijedu poznati kuhari Ivan Pažanin i Dragan Jovanović iz Gastro kluba pripremat će tri vrste ribljih jela, a u pripremi će sudjelovati i djeca. Imat ćemo i modnu reviju s morskim i ribarskim motivima, alatima, uz nastup klape Valdibora i sve se odvija ispred našeg vrtića s početkom u 18 sati, najavljuje Lukašić.

Nakon ovog gastro showa, još jednim anketiranjem provjerit će rezultate, koliko je povećana konzumacija ribe na njihovom području, u domovima djece, ali i odgojno-obrazovnim ustanovama. Razlog zašto su problematizirali konzumaciju ribe i pokrenuli projekt jest u činjenici da djeca, veli nam ravnateljica, jako slabo jedu ribu, a oni su htjeli čim više na jelovnik svog vrtića uvrstiti takvu prehranu.

Foto

- Sad u našem vrtiću ribu imamo dvaput tjedno. Vrtićka djeca solidno pojedu riblji obrok, ali u školama je već teže, djeca tada više negoduju. U školi su krenuli jednom tjedno s ribljim menijem, a važno je naglasiti da nam riba stiže direktno iz mora. Ako ribu pripremimo na drugačiji način, ona će djeci odmah biti zanimljivija i primamljivija. Vrlo je važno kako je oni i vizualno dožive pa i kad je riječ o "običnoj" srdeli, navodi ravnateljica.

Kaže da je dobila puno pohvala za ovu dobru inicijativu, pogotovo za vrtiće i škole, jer svi vrlo dobro znamo da nam je mediteranska kuhinja prirodni izbor, najbolja i najzdravija prehrana. "S obzirom na sve bolesti i pretilost, na što nas upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo, to su najbolje preporuke", upozorava Lukašić jer nije novost da je nepravilna prehrana jedan od glavnih rizičnih čimbenika u razvoju bolesti. Suradnju su, veli nam, imali i sa Savjetovalištem za prehranu.

Anketiranje roditelja i mještana

Neki vrtići poveli su se za ovim primjerom, saznajemo, i uveli više ribe u svoje jelovnike. "Roditelji su jako zadovoljni jer djeca barem u vrtiću jedu ono što ne jedu doma", prenosi kroz smijeh poznatu činjenicu.

U Marčani imaju četiri vrtićke skupine, uz jedno područno odjeljenje u Raklju, 83 djece i 20 djelatnika, a za nagodinu već su popunjeni, kaže ravnateljica, nisu uspjeli ni primiti sve koji to žele. Odnedavno su u novoj zgradi, imaju verificirane odgajatelje za engleski jezik i sportske programe. Načelnik Predrag Pliško ističe da djeci treba od malih nogu usađivati naviku zdrave prehrane ribom i morskim plodovima.

- Dokazano je da je mediteranski način prehrane najzdraviji, pogotovo kad uključimo maslinovo ulje ovog podneblja. Općina Marčana ima jako puno morske obale i ribara i proizvođača školjaka. Podržavamo i potičemo konzumaciju ovakvih namirnica s područja općine, ali i cijele hrvatske obale. Kao partneri u projektu i osnivači vrtića Vrtuljak, brinemo o prehrani djece u općinskoj ustanovi, na način da se riba konzumira više puta, i do dva puta tjedno, i da dolazi direktno iz mora u vrtić, kaže Pliško.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter