FESTIVAL HRANE

U Livadama se opet šire opojni mirisi gljiva, tartufa, vina i domaćih specijaliteta

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Festival u Livadama (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Festival u Livadama (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Talijanski gosti u velikom su broju pohodili dvodnevni Tuber(food)fest, festival hrane začinjene kraljem svih gljiva tartufom, koji se nakon dvogodišnje pauze u svom trećem izdanju održao u Livadama.

U malom mjestu uz Motovunsku šumu koje nosi titulu centra svijeta tartufa, prije tridesetak godina pokrenuli su Tuberfest. Sajam tartufa u međuvremenu se počeo organizirati u režiji Zigante tartufa, pa je oprtaljska Turistička zajednica u suradnji s Zajednicom Talijana Livade - Gradinje, mještanima i Općinom Oprtalj osmislila novi gastro sadržaj Tuber(food)fest, kao jednu moderniju verziju tradicionalnog Tuberfesta koji spaja koncept popularnog street fooda i tradicionalne istarske kuhinje.

Snimila Gordana Čalić Šverko Snimila Gordana Čalić Šverko

Dvodnevnom manifestacijom obilježava se ujedno sajam u Livadama, koji se održava vikend nakon svetkovine sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika mjesta.

Na štandu Zajednice Talijana Livade - Gradinje, pripremali su se domaći fuži s tartufatom i nedeva s tartufima, tradicionalno jelo, koje se priprema od domaćeg ribanog suhog kruha, jaja i parmezana, i oblikuje u štrucu. Nudili su se i domaći kolači i pečeni kesteni. Na festivalu je s gastro ponudom sudjelovao i Vedran Kaligarić "Poluotok". Naglasak je bio na mesnim jelima s tartufima.

Tijekom vikenda šetnica u središtu Livada, pretvorena je u mjesto gastro piknika gdje se moglo degustirati hranu koja se jednostavno i praktično jede u hodu. Sve to u pratnji domaćih vinara te uz cjelodnevnu glazbenu kulisu.

Snimila Gordana Čalić Šverko Snimila Gordana Čalić Šverko

U nedjelju je Modelna šuma Istra, u suradnji s Općinom Oprtalj koja je član ove udruge, po prvi puta organizirala pravi mali hand made šumski sajam uz brojne izlagače i šumske radionice za sve uzraste.

Na sajmu su se članovi Modelne šume i suradnici iz raznih krajeva Istre, predstavili s proizvodima iz šume. Pripremljena je prodajna izložba šumskih ukrasa i nakita, proizvoda od drva i vune, umjetničkih slika, prirodne kozmetike, ali i šumske hrane kao što su med i gljive. Izlagali su Med Vežnaver, Miro Šverko s proizvodima od drva, Fitoaroma s prirodnom kozmetikom, umjetnica Sara Gortan, umjetnik Falco, Ajna Art oslikavanje drva, udruga Lodrica s proizvodima od vune i kolača, udruga Drijade s edukacijom djece u prirodi, Šumske boje s ateljeom u prirodi, Josip Marino Šimić s izložbom gljiva sliva rijeke Mirne i Modelna šuma Istra.

Organizirane su radionice u šumi "Dijete i priroda - šumske prstovne i pokretne igre", za djecu od 4 do 9 godina (Šumske boje), potom "Gljive sliva rijeke Mirne", ogledno branje nadzemnih gljiva s vodičem Josipom Marinom Šimićem, "Livadski istraživači u potrazi za šumskim blagom", radionica za djecu od 7 do 12 godina (Drijade). Ambijentalni umjetnik Falco izradio je šumsku instalaciju koja je u sumrak postala svjetleći objekt. U šatoru je organizirana dječja radionica "Igre boja" - jesenska čarolija" (Šumske boje), te radionica izrade prirodne kozmetike (Fitoaroma).

U devet godina postojanja udruge Modelna šuma Istra, rekla je njena voditeljica Ana Fornažar, ovo je prvi šumski sajam. Nedjeljna manifestacija ujedno je održana u sklopu proslave 30. godišnjice Međunarodne mreže modelnih šuma, a slična ovakva događanja organiziraju se u modelnim šumama širom svijeta kojih je danas oko šezdeset na svim kontinentima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater