ZA BOLJI STANDARD MALIŠANA

U BUJAMA ZAVRŠENA NAJVEĆA INVESTICIJA FINANCIRANA IZ EU FONDOVA: U dogradnju i energetsku obnovu zgrade bujskog vrtića uloženo 12 milijuna kuna

Zgrada je od niskog razreda E dosegla visok A+ razred i ostvarit će se uštede energije veće od 50 posto. Solarni paneli na krovu, spremnici za odvajanje otpada, učinkovita stolarija i LED rasvjeta samo su neke stvari s kojima se ovaj vrtić odsad može pohvaliti, naglasio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić

| Autor: Luka JELAVIĆ
Uz energetsku obnovu postojećeg dijela, zgrada vrtića je i dograđena (Snimio Luka Jelavić)

Uz energetsku obnovu postojećeg dijela, zgrada vrtića je i dograđena (Snimio Luka Jelavić)


Prigodnom konferencijom za novinare službeno je okončana dvogodišnja investicija na energetskoj obnovi i dogradnji zgrade Dječjeg vrtića Buje, zgrade u koju su smještena djeca dvije predškolske ustanove pod istim krovom, Dječjeg vrtića Buje i Talijanskog dječjeg vrtića Mrvica (Fregola) Buje. Samo u energetsku obnovu zgrade uloženo je sedam milijuna kuna, a stvoreni uvjeti zadovoljavaju sve suvremene standarde.

Zgrada iz 1983. godine

Zgrada je iz gotovo najnižeg energetskog razreda dostigla najviši A+ razred, čime se uz daleko bolje uvjete za boravak i rad u cijeloj zgradi donose i velike uštede u energentima.

Zgrada vrtića, površine 1.637 kvadratnih metara, izgrađena je 1983. godine, a po svojim konstrukcijskim karakteristikama nije bila posebno funkcionalna, s mnogo krovova i na tri etaže (prateći nagib terena). Kroz godine se osjećalo sve više problema, bilo je puno posla na održavanju krovova, a naročito puno problema bilo je s nefunkcionalnim grijanjem, uz velike troškove. Prije nekoliko godina čak se razmišljalo o gradnji nove zgrade, ali je ipak prije dvije godine odlučeno da se ide u temeljitu energetsku obnovu i dogradnju zgrade vrtića.

Kroz poslove na povećanju energetske učinkovitosti izvedena je tako toplinska zaštita krovova i vanjskih zidova na cijelom objektu, zamijenjena je vanjska stolarija, instaliran je visoko učinkoviti sustav grijanja (dizalica topline), postavljen je novi sustav pripreme tople vode koji koristi obnovljive izvore energije, a za te potrebe na krovovima su postavljeni fotonaponski paneli pa će se za korištenje dizalice topline koristiti vlastita električna energija. Svi radovi na obnovi zgrade donijet će velike uštede u troškovima za energente, najmanje za 50 posto. To je samo dio radova, a usporedo je sredstvima gradskog proračuna uređivana unutrašnjost, poboljšani su sanitarni čvorovi i drugi dijelovi zgrade u cilju stvaranja još boljih uvjeta za djecu.

Bespovratna sredstva

- Prije tri godine krenuli smo u nekoliko projekata energetske obnove. Izuzetno sam ponosan što smo uspjeli obnoviti ovu zgradu staru 40 godina koja je bila u energetskom E razredu. Sada je kao nova i služit će našim mladim sugrađanima u idućim desetljećima. Veliku pomoć dobili smo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijavili smo se na javni natječaj i dobili značajna bespovratna sredstva. Investicija je stajala sedam milijuna, od Fonda smo dobili 1,6 milijuna i dodatno smo dobili još 2,6 milijuna kuna na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja za financiranje projekata iz fondova EU. To je značajna financijska injekcija koja je pomogla da se cijeli ovaj projekt ostvari. Hvala svima na angažmanu, posebno djeci i roditeljima te ravnateljicama koje su podnosile sve radove zadnje dvije godine i organizirale rad vrtića u vrijeme radova, rekao je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Zadovoljni učinjenim - gradonačelnik Fabrizio Vižintin s ravnateljicama Francescom Deklić i Loris Primožić (Snimio Luka Jelavić)

Zadovoljni učinjenim - gradonačelnik Fabrizio Vižintin s ravnateljicama Francescom Deklić i Loris Primožić (Snimio Luka Jelavić)

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je dodao kako je bujski vrtić odličan primjer kako starija zgrada može dobiti novi sjaj.

- Ovaj projekt ukupne vrijednosti sedam milijuna kuna najvrjedniji je projekt koji je grad Buje ostvario iz EU sredstava. Još veća vrijednost je ta što će ova investicija poboljšati boravak najmlađih u ovim prostorijama. Zgrada je od niskog razreda dosegla visok A+ razred i ostvarit će se uštede energije veće od 50 posto. Solarni paneli na krovu, spremnici za odvajanje otpada, učinkovita stolarija i LED rasvjeta samo su neke stvari s kojima se ovaj vrtić odsad može pohvaliti, naglasio je Kukić.

Veliko zadovoljstvo završetkom radova iskazale su ravnateljice dva vrtića, Loris Premužić i Francesca Deklić. Zadovoljne su što je gradonačelnik ispunio ono što je od prvog dana govorio o obnovi zgrade.

Nadograđeno 400 kvadrata

- Sada djeca konačno borave u zgradi s vrlo visokim standardom i više se neće smrzavati zimi, a ljeti boraviti u prevrućim i sparnim prostorima. Nije bilo lako uskladiti rad vrtića i sigurnost djece, uz istovremeno odvijanje vanjskih i unutarnjih radova, jer vrtić cijelo vrijeme nije prekidao svoju djelatnost, prenijele su svoje dojmove i zahvalu ravnateljice dviju predškolskih ustanova u kojima je u istoj zgradi 180 djece.

Treba napomenuti da je neposredno pred radove na energetskoj učinkovitosti zgrada vrtića dograđena za novih 400 kvadratnih metara, što je omogućilo da se dva odjela Talijanskog vrtića vrate u matičnu zgradu nakon što su, zbog nedostatka prostora, nekoliko godina boravili u jednoj zgradi u Rudinama. To je donosilo dodatne troškove, ali i poteškoće roditeljima. Dograđeni dio je rađen po novim standardima, tako da na njemu nije bilo radova vezanih za energetsku učinkovitost. Ta je investicija koštala Grad Buje dodatnih pet milijuna kuna. U donjem dijelu dograđenog dijela zgrade su prostorije za dvije odgojne skupine, a iznad je zajednički prostor. Realizirana je u godinu dana s raznim dodatnim radovima u unutrašnjosti, čime su također znatno poboljšani prostorni i drugi uvjeti za rad.

- Izuzetno smo zadovoljni što završavamo ovaj veliki projekt, posebno što se radi o dječjem vrtiću. Završetkom radova na vrtiću privodimo kraju jedan cijeli ciklus energetske obnove javnih zgrada. Naime, u posljednje vrijeme obavili smo velike poslove na energetskoj obnovi na zgradama Centra za inkluziju i gradske uprave. Ukupno je u te dvije zgrade i zgradu vrtića uloženo oko 16 milijuna kuna, a samo u vrtić, s dogradnjom prostora, uloženo je 12 milijuna kuna. Velik dio sredstava smo dobili iz raznih fondova, ali smo dosta uložili i vlastitih sredstava iz gradskog proračuna. To su veliki poslovi i moramo biti zadovoljni učinjenim, posebno povlačenjem sredstava iz europskih i drugih fondova, prenio je svoje zadovoljstvo bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of