JOŠ JEDAN USPJEŠNO ODRAĐEN PROJEKT LABINSKE TVRTKE

Tvrtka Lloyds design iz Labina predvodnik digitalne pristupačnosti web stranica u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
Lloyds Design

Lloyds Design


Nova zakonska regulativa, vođena odredbama direktive EU, nalaže da web stranice i programska rješenja za tijela javnog sektora moraju imati sučelje prilagođeno svim korisnicima, naglašavajući potrebe osoba s invaliditetom. Poštujući odredbe, tvrtka Lloyds design izradila je vlastito rješenje prilikom redizajniranja web stranice Turističke zajednice grada Zadra.

 

Krajem rujna stupila je na snagu European Web Accessibility direktiva koja zahtijeva da sve web stranice javnog sektora Europske unije moraju biti prilagođene širokom krugu korisnika, uključujući i osobe s invaliditetom. S obzirom na veliki broj tijela javnog sektora u Hrvatskoj, ovo je velika prilika, ali i izazov za IT tvrtke kojima je glavna djelatnost razvijanje digitalnih proizvoda, posebice razvoj web stranica i mobilnih aplikacija.

Lloyds Design

- Uvidjeli smo priliku na vrijeme i razvili vlastito rješenje za prilagodbu web stranica po direktivi EU. Također smo se vodili uputama za prilagodbu osobama s invaliditetom te rješenje implementirali na redizajniranu web stranicu Turističke zajednice grada Zadra. Zahvaljujemo posebno gospodinu Filipu Jadrijevu, tajniku Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, za feedback i pomoć prilikom osmišljavanja i implementacije prilagodbe web stranice, rekao je Domagoj Ostović, CEO Lloyds design-a.

-Po mojem mišljenju, riječ je o visokom nivou prilagodbe i standardu koji je možda najviši u Hrvatskoj. Tako je mrežna stranica zadar.travel sada pristupačna svim slijepim i slabovidnim osobama te disleksičarima, dodao je.

SLABOVIDNE OSOBE

- Isticanjem nijansi kontrasta ili boja uvažili smo sve zadanosti u prilagodbi weba. Posao se pokazao kao izrazito zahtjevan i izazovan, ali smo ponosni što smo dobili ovu priliku. Jednostavna uporabljivost rezultat je puno sati uloženog rada i istraživanja vodeći se preporukama CARNet-a, nastavio je Ostović.

- Prilagodba fonta, noćni prikaz sa dodatnim kontrastnim opcijama boje fonta, veličina razmaka između slova, razmak između proreda i prilagodba za čitače ekrana dio su naše accessibility prilagodbe kojom se ponosimo.

FONT ZA DISLEKSIČARE

U accessibility prilagodbi Lloyds design koristi open source font pod nazivom OpenDyslexic, font posebno izrađen za disleksičare koji se konstantno unaprjeđuje prema povratnim informacijama korisnika. Za lakše prepoznavanje slova koriste font čija slova imaju deblja dna čime se jasnije pokazuje njihov smjer. Zadebljano dno omogućuje lakše raspoznavanje smjera strane slova -   dolje ili gore, odnosno različita debljina slova pomaže mozgu da ih ne okreće. Font kod kojeg je dno svakog zasebnog slova jednako zadebljano, također pomaže liniji teksta. Takvi unikatni oblici slova mogu pomoći kod sprječavanja zabune prilikom njihova preokretanja i zamjene.

Nadalje, OpenDyslexic font povećava razmak između slova prilikom korištenja posebne vrste italic fonta kako bi se slova lakše čitala odnosno ublažili simptomi disleksije.

Uz opciju uključivanja posebne vrste fonta, postoji i opcija za povećanje veličine fonta koja pomaže slabovidnim osobama kako bi jasnije čitali sadržaj web stranice. Na zadar.travel web stranici implementirali smo modularnu skalu za fontove. Kada korisnik aktivira opciju za veći font, fontovi na modularnoj skali se povećaju za jednu razinu više - adekvatnu veličinu za slabovidne osobe.

Jedna od funkcionalnosti accessibility prilagodbe je noćni način (dark mode) rada. Iako je implementiran na zahtjev klijenta, iskoristili su ga za poboljšanje kontrasta sa dodatnim opcijama bojanja teksta kako bi osobe sa daltonizmom mogle jednostavnije čitati sadržaj web stranice. Opcija bojanja teksta dostupna je i na originalnoj verziji web stranice zadar.travel.

Opcija za povećanje proreda pomaže i slabovidnim i disleksičnim osobama, odnosno pospješuje čitljivost i brzinu čitanja teksta. Opcija za povećanje razmaka između slova pomaže disleksičnim osobama smanjiti pogreške prilikom čitanja izazvane miješanjem i zamjenom slova. Veći razmak između slova pospješuje njihovu čitljivost i prepoznavanje. Rješenje je ugradnja optimalnog razmaka od 2 piksela za brže i jednostavnije prepoznavanje slova, dok se s druge strane zadržava jasnoća riječi kako bi se izbjeglo krivo čitanje.

Za slijepe osobe prilagodili su web stranicu tako da korisnikov čitač ekrana prepoznaje tekst, slike, poveznice, kao i opcije same stranice (dugmad, linkove, menije i slično), koja prilagodba omogućava korištenje web stranice i svih njezinih funkcionalnosti. U tu svrhu implementiralii su “ARIA” (Accessible Rich Internet Applications) oznake koje čitači ekrana koriste za prepoznavanje sadržaja web stranice.

NUŽNOST PRILAGODBE

Iako regulativa nalaže da je javni sektor obavezan prilagoditi se osobama sa invaliditetom, u tvrtki Lloyds design smatraju da bi se i privatni sektor u svrhu osviještenosti i boljitka svoga poslovanja trebao prilagoditi postojećim i budućim potencijalnim korisnicima.

Kristina Tubić iz Hrvatskog saveza slijepih navodi kako u Europskoj uniji živi oko 80 milijuna osoba s invaliditetom od kojih većina njih putuje i posjećuje turističke destinacije. Taj podatak trebao bi motivirati turističke institucije, ponuđače smještaja i turističkih usluga da svoja digitalna rješenja prilagode za širi krug korisnika. Takva promjena će s jedne strane imati društveno korisni učinak, dok će s druge strane utjecati na cjelokupno poboljšanje poslovanja.

Pored tvrtki iz turističkog sektora, pozivaju i ustanove i tvrtke koje pružaju zdravstvene usluge (poliklinike, klinike, itd.) da adaptiraju svoje web stranice tako da ih prilagode osobama s invaliditetom. Općenito, sve djelatnosti koje spadaju u tercijarni i kvartarni sektor gospodarstva trebale bi razmišljati o unaprijeđenju svojih digitalnih proizvoda jer su od značaja osobama s invaliditetom.

Za ugrađivanje accessibility prilagodbe pomoću koje će web stranica biti dostupna širem krugu korisnika kontaktirati možete na e-maill [email protected].

STRASTVENI POJEDINCI

Za kraj, podsjetimo vas da je labinska tvrtka Lloyds design digitalna agencija koja pruža sveobuhvatnu uslugu razvoja digitalnog proizvoda - razvijanje mobilnih i web aplikacija, ali i   uslugu kreiranja i razvoja vizualnog identiteta ili brenda, kao i razvoj korisnički prilagođenih sustava.

Strastveni pojedinci vole dobru hranu, druženje, predanost, jednostavne stvari, trendove i Google. Broje preko 300 uspješno odrađenih projekata za klijente širom svijeta - Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Australije, Kine, Hong Konga, Njemačke, Austrije, Francuske i mnoge druge.

Jedan od njihovih najdražih i najprepoznatljivih projekata je Digital Labin, dvodnevna konferencija o sadašnjim i budućim digitalnim trendovima. Konferencija je održana u protekle dvije godine te bilježi sve veći odaziv posjetitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter