MOTOVUNSKA ŠUMA

TUBER MAGNATUM PICO - BIJELI TARTUF Najskuplji je, priprema se u najvećoj fritadi i izlaže na najdužem sajmu

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


Istarski dani bijelog tartufa započinju 1. rujna, a zadnja manifestacija u zoni tartufa, od Buzeta do Livada i Motovuna, održat će se 17. studenog. - Ulazimo u novu sezonu s nadom da će biti normalna po pitanju kvalitete, kvantitete pa tako i cijene tartufa, kaže Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara "Istra" 

 

Tuber magnatum pico, bijeli tartuf, najskuplja podzemna gljiva na svijetu, jedna je od turističkih i gastro uzdanica zbog koje u Istru ciljano hrli na desetke i desetke tisuća turiste iz cijeloga svijeta. Tartufari i cijela tartufarska industrija koja se razvila oko ovog resursa ponajviše u unutrašnjoj i sjevernoj Istri gdje su i staništa tartufa, više su nego spremni, tim više što je od lani donošenjem novog pravilnika, legaliziran i lov na ljetni crni tartuf, pa je tartufarenje postalo gotovo cjelogodišnji sadržaj. 

Otvaranje sezone 

Za ovosezonsko iznenađenje zaslužan je buzetski tim. White truffle gin, prvi gin na svijetu s maceriranim bijelim tartufom upravo je nastao u kooperaciji dviju buzetskih kompanija Destilerije Aura i Karlić tartufa, u limitiranoj seriji od 222 boce od kojih je svaka numerirana, kao novi je proizvod kojim u Buzetu - gradu tartufa ulaze u predstojeću sezonu bijelog tartufa.

Udruga tartufara "Istra" drugu godinu za redom 1. rujna, službeno otvara sezonu lova na bijeli tartuf. Zainteresirani će moći s tartufarima i njihovim psima provesti nekoliko sati u Motovunskoj šumi, doživjeti lov na bijele tartufe, a potom su pozvani na besplatnu degustaciju u restoran Conviva u Motovunu gdje će se za pripremu jela koristiti tartufi koji su pronađeni upravo u lovu na kojem su sudjelovali.

Okupljanje i ulazak u Motovunsku šumu predviđeni su u jutarnjim satima, ispod sela Ipši, kod raskrižja Gradinje - Livade. S obzirom da će broj sudionika biti ograničen, zainteresirani za sudjelovanje na otvaranju sezone lova na bijeli tartuf trebaju se Udruzi tartufara javiti najkasnije do četvrtka 29. kolovoza.

- Ulazimo u novu sezonu s nadom da će biti normalna po pitanju kvalitete, kvantitete pa tako i cijene tartufa. Još je rano za davati neke prognoze ipak puno toga ovisi o vremenskim uvjetima i stanju na svjetskom tržištu tartufa, po pitanju cijene. Jedan od ciljeva službenog otvaranje sezone lova na bijeli tartuf je skretanje pozornosti na značaj Motovunske šume, bisera kojeg svi zajedno moramo zaštititi, kaže Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara "Istra" koja je lani promijenila sjedište iz prebacila se iz Sv. Martina, odnosno Buzeta u Motovun. Bez tartufa nema tartufara i obratno pa se ova udruga jednako zauzima za zaštitu staništa tartufa kao i za zaštitu stoljetne tradicije tartufarenja u Istri.

Mega fritaja

Po pitanju zakonodavstva i izdavanja dozvola u Udruzi tartufara nemaju saznanja da se išta promijenilo pa očekuju da će sve biti isto kao i lani i da će tartufari moći ući u državne šume od 1. rujna uz dozvole; iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva, kao i dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama koja se može ishoditi u Hrvatskim šumama. Cijena sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama lani je iznosila 1.700 kuna uključujući PDV, mjesečne 850 kuna, tjedne 500 kuna i dnevne 200 kuna.

Sezonu istarskog bijelog tartufa, skupocjene gljive kojoj pripisuju afrodizijačko svojstvo, u zoni tartufa od Buzeta, Livada i Motovuna, obilježavaju brojnim gastro manifestacijama i sajmovima. Prva ovosezonska gastro manifestacija koja uvodi u niz tartufarskih događanja, 7. rujna, buzetska je Subotina nadaleko poznata po najvećoj fritadi s tartufima na svijetu koja doduše nema titulu Guinnessovog rekordera, niti takve pretenzije pa ipak je jedinstvena na svijetu do te mjere da je britanski dnevni list The Guardian u tekstu naslovljenom "Tiaras and truffles", Subotinu lani uvrstio među dvadeset najboljih tradicionalnih festivala u Europi koje vrijedi posjetiti.

Fritada se priprema u tonu i pol teškoj tavi od čelika i rostfraja. Svake joj se godine dodaje se jedno jaje više, pa će se u režiji Zigante tima predvođenog Giancarlom Ziganteom, tartufarom poznatim po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, ovoga puta u divovskoj tavi naći 2019 jaja i desetak kilograma tartufa. 

Najduži sajam 

U Livadama - centru svijeta tartufa, 14. rujna započinju Dani Zigante tartufa, maratonska manifestacija koja se proteže na deset jesenjih vikenda. Traje sve do 17. studenog i krasi je neslužbena titula najdužeg sajma tartufa na svijetu. Organizatori sajam najavljuju kao najveću hrvatsku i regionalnu izložbu tartufa koja okuplja više od pedesetak izlagača, vinara, maslinara, proizvođača pršuta, sira, meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda. Cilj manifestacije doživjeti je gastro Istru u malom, a u središtu sajma je tartuf, pravi magnet za turiste iz cijele Europe, ali i iz Japana, Kine i Amerike.

Općina Motovun i tamošnja Turistička zajednica organizatori su festivala s geografskim porijeklom - Festivala terana i tartufa koji se ove godine održava 19. listopada. Jednodnevna izložba i degustacija vina terana i proizvoda od tartufa, izvrsna su prilika za predstavljanje najfinijih okusa karakterističnih za ovo područje.

Turistička zajednica Općine Oprtalj uz suradnju Zajednice Talijana Livade - Gradinje i mještana, drugu godinu za redom 19. i 20. listopada u Livadama održava Tuber(food)fest, jedan vikend u godini namijenjen hedonističkom uživanju u hrani s tartufima po pristupačnim cijenama.

Početkom studenog, Vikend festivalom istarskih tartufa, Buzet obilježava vrhunac sezone bijelog tartufa u regiji. Pod velikim šatorom u Mašimovoj škuji okuplja više od sedamdeset malih proizvođača tipičnih domaćih proizvoda od tartufa, do meda, sira, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija… Cijene tartufa ovise o ponudi i potražnji na tržištu. Skupocjena gljiva koji se mjeri na grame poput zlata na prošlogodišnjem se izdanju Vikenda tartufa, primjerice prodavala po cijeni 2.500 eura za kilogram prve klase, dok je za kilogram bijelog tartufa druge klase trebalo izbrojiti oko 1.500 eura, a treće klase oko 700 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter