PROMICANJE AKTIVNOSTI MLADIH

Tradicionalan poklon našeg lista i Hrvatske Elektroprivrede: "SLATKI" KALENDAR GLASA ISTRE USKORO U VAŠIM NOVINAMA

Na stranicama kalendara predstavit ćemo istarske tradicionalne slastice koje su pripremili učenici i mentori pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu

| Autor: Ružica KORACA


Glas Istre tradicionalno, već dugi niz godina daruje svojim čitateljima kalendar na 13 stranica, a tako će biti i ove godine. Poseban će biti zbog više razloga - na stranicama kalendara predstavit ćemo istarske tradicionalne slastice, a što je još važnije, predstavljamo i mlade ljude, učenike i mentore pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koji su ih pripremili.

Slastice su se spravljale pod paskom stručnog učitelja slastičarstva i kuharstva te mentora Roberta Perića  (Snimio Milivoj Mijošek)

Glas Istre i pokrovitelj projekta, Hrvatska elektroprivreda, nastoje doprinijeti promicanju aktivnosti mladih ljudi i zaštiti izvorne baštine.

Mrva suvremenog štiha

Aurora Carraro, Tamara Mišković, Lucija Bažon, Stefano Peruško, učenici drugog razreda smjera Slastičarstvo, te Adrian Qenaj i Vanessa Đelčić iz trećeg razreda pokazali su nam u školskom praktikumu na Stoji u protekla dva dana svoje znanje i vještine. Mentor u ovom predstavljanju bio je stručni učitelj slastičarstva i kuharstva Robert Perić.

- Danas pripremamo tradicionalne istarske slastice - krafe, fritule u biski, tarafulje, bucolaj, pandešpanj, cukerančiće, žavajon i kafe, carske mrvice... Neke ćemo pripremiti i prezentirati na tradicionalan način, a nekima ćemo ipak udahnuti "mrvicu" suvremenog štiha, rekli su uglas.

Priprema tijesta (Snimio Milivoj Mijošek)

- Drago mi je da je Glas Istre pokrenuo ovaj projekt u koji su uključeni učenici naše škole, polaznici smjera Slastičarstvo. Za školu i za učenike to znači jako puno. Oni već imaju znanja, a ovime ih dodatno motiviramo da se dalje usavršavaju, rekao je Robert Perić.

Spremno za pećnicu (Snimio Milivoj Mijošek)

- Obožavam slastičarstvo. Najdraža istarska slastica mi je bucolaj. Zanimljiv mi je proces izrade i u tome uživam. Obožavam svoju školu i veselim se svakom procesu. U budućnosti bih voljela imati svoju slastičarnicu, ali mi za to treba pet godina radnog staža. U svijetu slastičarstva probila se mlada Tea Mamut koja mi je također uzor. Ipak, pripremati domaće istarske slastice poseban je osjećaj, istaknula je Lucija Bažon.

Tradicionalna medežija

Njezin kolega Stefano Peruško kazao je da im profesor Perić prenosi puno znanja i vještina.

- Pozorno ga slušamo. Prenosi nam najbolje što zna, kao i ostali naši profesori. Nadamo se da ćemo usavršiti vještine, a istarske slastice reinterpretirati i na moderniji način.

Fritule sa suhim smokvama i orasima (Snimio Milivoj Mijošek)

Podsjetimo da pulski učenici, budući slastičari, godinama vrlo uspješno sudjeluju na raznim međunarodnim natjecanjima s kojih se često vraćaju i okićeni zlatnim medaljama.

Iako se u današnje vrijeme često zna reći da su šećer i brašno najgori neprijatelji, saznajemo da je svaka slastica dozvoljena ako se umjereno konzumira. Hoćemo li u Istri koristiti rogač, datulje, suhe marelice ili slično, struka nema ništa protiv, ali se ipak moramo držati našeg tradicionalnog.

- Naši domaći su uvijek u kući imali šećer, ulje i brašno. Šećer se u povijesti smatrao lijekom. Naše none i naši stari su ga držali u kući i smatrali medežijom, kazao nam je Robert Perić.

Naš fotoreporter Milivoj Mijošek u akciji

Svu tu "tradicionalnu medežiju" pretočit ćemo na stranice kalendara Glasa Istre koji svim našim čitateljima poklanjamo početkom prosinca, uz pokroviteljstvo Hrvatske elektroprivrede koja je i ove godine naš vjerni partner.

Sponzor:

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter