NA DANU OTVORENIH VRATA SREDNJE ŠKOLE BUZET

TO JE MALA ŠKOLA VELIKOG SRCA Upisi normalno, ministrica izjavila da ministarstvo ne gasi škole

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Drift trike vozilo su buzetski učenici sami izradili  (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Srednjoj školi Buzet upisi za 2019./2020. godinu odobreni su kao i svih godina do sada. Osmašima se na upisima nude programi opće gimnazije i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom te tri trogodišnja programa i to: elektromehaničar, automehaničar i CNC operater

Srednja škola Buzet, koju još nazivaju i "Malom školom velikog srca", širom je otvorila svoja vrata i prezentirala školsko ozračje osmašima iz Osnovne škole Vazmoslava Gržalje Buzet te iz područnih škola Vrh i Roč kao i osmašima iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin odnosno područnih škola Karojba, Motovun i Lupoglav te roditeljima, suradnicima i partnerima škole. Tijekom prijepodneva u Srednjoj školi ugostili su stotinjak osmaša, a Dan otvorenih vrata bio je prigoda da se ravnateljica Margareta Gumilar osvrne na prijedlog smjernica za izradu nove mreže škola koji je posljednjih dana zaokupio javnost.

Ministarstvo ipak ne gasi škole

- Jasno mi je da se i među učenike osmih razreda uvukao možda neki mali strah, nakon što su pročitali ili čuli informaciju o potencijalnom zatvaranju naše škole. Istina jest da je resorno ministarstvo propisalo prijedlog smjernica za novu mrežu škola, ali to je još uvijek samo prijedlog. Mi kao škola očitovali smo se našem osnivaču Istarskoj županiji na taj prijedlog i dali svoj komentar, a to je da ne može broj učenika u školi biti jedini kriterij za njen opstanak i postojanje. I nismo jedina takva škola u Hrvatskoj. I nismo jedini koji smo reagirali na takav način. Naše je mišljenje da se u obzir moraju uzeti i specifičnosti pojedine sredine kao što su demografski pokazatelji koji u našem slučaju govore da broj djece nije u opadanju i da opstanak škole u našem gradu ne treba dovoditi u pitanje. Naš osnivač Istarska županija dijeli naše mišljenje. Imamo podršku Istarske županije i Grada Buzeta čije se mišljenje također traži kada su u pitanju prijedlozi nove mreže škola, rekla je Gumilar.

Nakon što su se u medijima diljem Hrvatskoj pojavili novinarski članci, u kojima se iskazuje bojazan o zatvaranju škola, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog je tjedna sazvalo presicu, na kojoj se ministrica Blaženka Divjak obratila svim prisutnim novinarima te izjavila, citirala je Gumilar, da "ministarstvo ne gasi škole, već daje podatke i ciljeve za mrežu škola osnivačima koji je predlažu, a konačnu mrežu donosi Vlada". Ministrica je, prenijela je također Gumilar medijske napise, istaknula kako u smjernicama jasno piše da ako će doći do spajanja i okrupnjavanja programa ili njegova ukidanja, osnivači pri izradi svoga programa moraju uzeti u obzir sve druge činjenice i čimbenike, ne samo financijske nego i demografske, geografske, obrazovne i nacionalne koji se, prije svega, moraju razmotriti na lokalnoj razini. To pak znači, rekla je ministrica novinarima, da u smjernicama ne piše ništa što bi govorilo u prilog onima koji tvrde da Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatvara škole. "U smjernicama je jasno istaknuto da je cilj kvalitetno obrazovanje dostupno svima, a ovaj prijelazni period omogućava da se napravi nova mreža škola i ostvari cilj - da nastava u svim školama bude jednosmjenska u sljedećih desetak godina", prenijela je ravnateljica buzetske Srednje škole medijske istupe ministrice.

Osam radionica iz različitih područja

Gumilar je također istaknula da su Srednjoj školi Buzet upisi za 2019./2020. godinu odobreni kao i svih godina do sada. Učenicima osmih razreda na upisima nude se program opće gimnazije i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom te tri trogodišnja programa i to: elektromehaničar, automehaničar i CNC operater. Kako je u školi zadnjih pet, šest godina primjetno povećanje broja učenika pa je od 90-ak njihov broj narastao na oko 140, u buzetskoj Srednjoj školi nadaju se nastavku takvog trenda te da će u naredne dvije godine moguće čak i premašiti broj od 150 učenika.

Profesori i učenici Srednje škole osmislili su osam radionica iz različitih područja, kojima je cilj bio predstaviti se potencijalnim budućim učenicima, ali i širem građanstvu; Erasmus +, matematika "Učimo i zabavljamo se zajedno", radionica o Srednjoj školi Buzet "Van iz učionice", strojarstvo "Drift trike", geografija "S nama po svijetu", sport "Streljaštvo", fizika i elektromehanika "Miš-maš" i povijesno jezično područje "Stripoteka kod Tončića". Školu su u poslijepodnevnim satima obišli roditelji, lokalni gospodarstvenici koji su iskazali interes za uključivanje u život i rad škole. Cimos planira ponuditi učenicima dvije stipendije, a školu su obišli i predstavnici drugih buzetskih firmi kojima nedostaje radnika, posebice u elektrostruci.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of