MOGUĆA TRANSAKCIJA

TKO ŽELI KUPITI RABAČKU MASLINICU? Obitelj Lürssen ima 18 hotela na opatijskom području, a grade jahte koje kupuju najveći svjetski milijarderi i pripadnici jet seta

LHR posjeduje 18 hotela na opatijskom području, između ostalog poznate hotele Kvarner, Imperial i Ambasador (na fotografiji) (Snimio Vedran Karuza/Novi list)

LHR posjeduje 18 hotela na opatijskom području, između ostalog poznate hotele Kvarner, Imperial i Ambasador (na fotografiji) (Snimio Vedran Karuza/Novi list)


Obitelj Lürssen i istoimena kompanija glasoviti su njemački brodograditelji iz Bremena i vlasnici najvećeg brodogradilišta za dizajn i proizvodnju superjahti na svijetu. Za hrvatsko turističko tržište relevantni su zbog značajne investicije unazad dvije godine kada su postali većinski vlasnici glavne, ali i strateške opatijske hotelske kuće Liburnia Riviera Hoteli.

Podsjetimo, LRH je preuzet putem hrvatske tvrtke Gitone Adriatic koja je registrirana samo za tu transakciju. Preko svoje austrijske zaklade te sestrinskih tvrtki u Austriji i Hrvatskoj obitelj Lürssen svoj portfelj širi i na hotele, zasad u Beču, a ova im je akvizicija prva investicija u Hrvatskoj. Inače, LHR je staro hotelsko društvo s područja Liburnije koja posjeduje 18 hotela na opatijskom području, a između ostalog poznate hotele Kvarner, Imperial i Ambasador. Početkom 2021. godine u Rijeci su otvorili projektantski ured

Lürssen Design Centar za projektiranje i izradu tehničke dokumentacije za brodove. Pritom su angažirali prvih dvadesetak djelatnika, a plan im je imati stotinjak zaposlenika. Također, u prostorima nekadašnjeg riječkog Torpeda otvorit će i Lürssen Maritime Center of Excellence čija je svrha istraživanje i razvoj u polju digitalne transformacije brodarstva.

Pred Lürssenom je i gradnja nove marine od 260 vezova za megajahte u riječkom Porto Barošu i to u suradnji s domaćim ACI-jem kroz zajedničku firmu ACI - Gitone d.o.o. Taj će dugoočekivani projekt biti, po riječima novog riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, novi zamah u povratku Rijeke moru. Također, sve su češće priče i o Lürssenovom potencijalnom širenju na područje riječke teretne i putničke luke.

Također, zanimljivo je istaknuti da se Lürssenovi mogu pohvaliti sa 140 godina dugom tradicijom u brodogradnji i brodarstvu, a ranije su bili poznati kao konstruktori vojnih plovila. Tvrtka se specijalizirala za izgradnju luksuznih jahti, ali i vojnih brodova, uključujući čuvene njemačke "šnelbute" izgrađene za Kriegsmarine tijekom Drugog svjetskog rata.

Među izgrađenim vojnim brodovima tu su raketne topovnjače FPB-57, TNC-45 i Tiger te među luksuznim čamcima ta se tvrtka može pohvaliti jahtom Azzam princa Al-Waleeda, multimilijardera i poduzetnika saudijske kraljevske obitelji. Potom tu je Rising Sun, koju je izvorno kupio Larry Ellison, izvršni direktor tvrtke Oracle, a trenutno je u vlasništvu Davida Geffena, i Octopus u vlasništvu Paula Allena, suosnivača Microsofta. Za spomenuti je i jahta Pelorus izgrađena 2004. za Romana Abramoviča, a kasnije ju je kupio David Geffen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater