PROBLEMI S HOTELSKOM KUĆOM

SLUČAJ MASLINICA RABAC: Gradonačelnik Glavičić najavio da zaštitari više neće zaustavljati građane

| Autor: Branko BIOČIĆ
Rampa kod Maslinice

Rampa kod Maslinice


O talijanskoj tvrtki Maslinica d.o.o. u Rapcu bilo je govora i na aktualnom satu Gradskog vijeća Labina.

U ime odsutnog nezavisnog vijećnika s liste Demokrata, Mladena Bastijanića, vijećnica Tanja Pejić pitala je gradonačelnika Valtera Glavičića hoće li Grad Labin građanima dati na uvid kupoprodajne i druge ugovore i dokumente vezano za slučaj Maslinica i "Vela đirina".

Pritom je Pejić u Bastijanićevo ime zatražila uvid u koncesijska odobrenja s ugovorima koji se primjenjuju na tom području. Vijećnica je potom pročitala i Bastijanićevo obrazloženje:

- Građani Labinštine su u pretvorbi i privatizaciji Maslinice zakinuti. Izgubili su vrijedan resurs, a kasniji događaji su pokazali da polako gubimo i svoja građanska prava, radna mjesta, javna dobra itd. Kaznene prijave, špekulacije o preprodaji i prodaji Maslinice kao i razni koncesijski ugovori ne slute na dobro. Građanima krilatica neka institucije odrade svoj posao nije nikakva utjeha. Da ne bi bilo tko je jamio-jamio nudimo jedno od rješenja za ubuduće. Tražimo i zahtijevamo da Grad Labin traži i dobije koncesiju nad pomorskim dobrom područja "Vele đirine" te da potom javno i transparentno upravlja nad tim prevažnim resursom na dobrobit svih građana Labinštine, istaknuo je Bastijanić.

Slučaj Maslinica

Tanja Pejić

Tanja Pejić, nezavisna vijećnica također sa liste Demokrata, pitala je Anamariju Lukšić, pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju, o postavljanju spornih rampi na samom ulazu u Maslinicu i pojavi zaštitara iz Rijeke koji domicilnom stanovništvu ne dopuštaju pristup resortu, pa tako i pomorskom dobru.

Slučaj Maslinica

- Zanima me što se po tom pitanju poduzelo i da li je Grad uspostavio kontakt s novim vlasnikom resorta Maslinica kako bi se situacija barem privremeno riješila na obostrano zadovoljstvo. To bi za početak bilo uklanjanje tih rampi kao i zaštitara, prvenstveno radi psihološke predodžbe. Nismo mi divljaci, pa ne moraju biti ni oni da se tako ublaženo agresivno ponašaju, s obzirom na dugogodišnju praksu poslovanja bivšeg vlasnika koji bi trebao biti za primjer suradnje s lokalnom zajednicom. Svjedoci smo medijskih članaka o otimanju tj. privatiziranju plaža, nezakonski naravno, pa smatram da se ovo pitanje rampi i prolaza mora ubrzati i pokazati da se na tome intenzivno radi, rekla je Pejić.

Slučaj Maslinica

Mladen Bastijanić

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić odgovorio je da je privatizacija Maslinice nešto što se desilo u hotelskom poduzeću Rabac i s čime Grad Labin nema nikakve veze.

- Nije to prodavao Grad Labin, tako da taj kupoprodajni ugovor ne postoji. To svi dobro znamo i ne treba aludirati na stvari koje su jako naivne. Što se tiče dokumenata, apsolutno da, svi dokumenti koje je Grad Labin u proteklom razdoblju potpisao, iznio ili sklapao bit će dostavljeni javnosti, ali ponavljam: nikada Grad Labin nije bio vlasnik hotela. Tako da na ovaj način postavljanje pitanja je čisto politiziranje i najjeftiniji populizam. Nije došlo do promjene vlasnika, već je došao novi prokurist. Slažem se s dijelom vašeg izlaganja, jer je između hotelskog poduzeća Maslinica i Grada Labina dugo godina bio njegovan partnerski odnos. Nažalost, ta suradnja početkom proljeća ove godine više nije bila na toj razini. Nakon kadrovske promjene u tom poduzeću bilo je par scena koje apsolutno ne podržavam i za koje smatram da se trebaju ispraviti. Održani su razgovori s vlasnicima i prokuristom tvrtke i nakon toga su neke stvari izbalansirane. Ove i prošle nedjelje bio sam u Maslinici i mogu potvrditi da je dogovoreno da zaštitari više ne zaustavljaju naše građane. Svi imaju pravo proći kroz kamp. Što se tiče osoba s invaliditetom, s vlasnicima je dogovoreno da će svako vozilo koje ima oznaku koja potvrđuje invaliditet osobe imati nesmetan prilaz plaži. Što se tiče jedriličarskog kluba, dogovoreni su svi detalji izlaza i ulaza u kamp, za članove kluba, ali i roditelje koji voze djecu na trening. Dogovoreno je i s nogometnim klubom da se, one dane kada su utakmice, izađe u susret i da se digne rampa te da igrači, domaći i gostujući, treneri, uprava i tehnička služba kluba, mogu ući unutra. Na području "Vele đirine" je i dizalica koja je godinama služila građanima za spuštanje plovila u more, a budući da je koncesija istekla, vlasnik je izgubio pravo spuštanja plovila u more. U tijeku je potpisivanje ugovora kojim će hotelska kuća Maslinica besplatno donirati dizalicu Jedriličarskom klubu "Kvarner" koji će u suradnji s Lučkom upravom preuzeti dizanje i spuštanje plovila, kao i besplatno korištenje rampe gdje se spuštaju manja plovila. Bilo je dosta problema, treba razgovarati, zato se i razgovaralo više puta. Mislim da je velika većina problema riješena i prihvaćen je moj stav i angažman i s te sam strane zahvalan tvrtki Maslinica, što ne znači da nemamo još nekih neriješenih pitanja koja će se u narednom periodu rješavati, rekao je Glavičić.

Slučaj Maslinica

Valter Glavičić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum