PREMANTURA

TEŠKA MEHANIZACIJA BUŠI RUPE KROZ STIJENE NA KAMENJAKU: Polaže se novi električni kabel za Porer

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Jedan od uvjeta Javne ustanove Kamenjak bio je da se za polaganje novog kabela koristi postojeći vatrogasni put i biciklistička staza te da se što manje intervenira u okoliš. To su, kaže Ukotić, radnici i ispoštovali, no da bi stroj koji polaže strujni kabel uopće mogao obaviti svoj posao, morali su za dodatnih pola metara raskrčiti zadanu trasu

Šetači koji su ove ugodne sunčane dane iskoristili za šetnju jednim od najljepših dijelova Istre, rtom Kamenjak, ostali su neugodno iznenađeni prizorom na koji su naišli u neposrednoj blizini plaže Toreta. Na ovom dijelu zaštićenog krajobraza, točno nasuprot svjetionika Porer, nabasali su na tešku mehanizaciju kako buši rupe kroz stijene prema moru na plaži Toreta. Na stijenama su, kažu svjedoci, sprejem označili sve do mora gdje planiraju kopati ili bušiti, a zbog pristupa posebne vrste stroja, raskrčili su i zelenilo uz stazu da bi je proširili.

Budući da nigdje nisu naišli na obavijest o ikakvim infrastrukturnim zahvatima se radi, pa ni na samom mjestu radova, građani su s pravom zatražili objašnjenje. Odgovor nam je dao novi ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Aljoša Ukotić.

- Nakon 40 godina mijenja se glavni strujni vod za Porer, kako se ne bi dogodilo da svjetionik ostane bez struje zbog dotrajalosti kabela koji ga, eto, već četiri desetljeća opskrbljuje električnom energijom. Takvi problemi se sada, koliko znam, iz istog razloga događaju i otočju Brijuni, i nekim drugim hrvatskim otocima koji često ostaju bez struje. Radi se o investiciji HEP-a za koju su dobili sve potrebne dozvole i dopuštenja, od državnih institucija, do Istarske županije i naše ustanove, još lani. Malo me čudi da su strojevi još uvijek na Kamenjaku jer su, prema planu, trebali biti gotovi sa zahvatom do Nove godine, objasnio nam je Ukotić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini