uvijek privlačan

SVE TRAŽENIJA TURISTIČKA MEKA: U ovom istarskom gradu lani je bilo više turista nego u vrijeme prije pandemije

Ovo je područje atraktivno biciklistima svih vrsta, jer velikim dijelom Grožnjanštine prolazi trasa Parenzane koja se održava i uređuje najviše za bicikliranje ili šetnje. Oko Grožnjana i drugih mjesta do doline Mirne su lovišta pa i to privlači jedan broj gostiju. One koje ne zanima ni lov ni biciklizam, mogu naći mjesta za pravi odmor u čistom okolišu, punom mira i zelenila

| Autor: Luka JELAVIĆ
Odlični turistički rezultati

Odlični turistički rezultati


Nakon potpunog zatvaranja i raznih zabrana kretanja u 2020. godini, prvoj pandemijskoj godini punoj nepoznanica i straha, prošla je godina donijela mnogo bolje turističke rezultate. Građani su sve više putovali, a tijekom ljetnih mjeseci zabilježeni su i u Hrvatskoj odlični trendovi. Dobroj turističkoj slici, makar trajala i samo nekoliko mjeseci, svoj obol dala su i mala mjesta, poput Grožnjana, drevnog istarskog gradića koji je sa svojom okolicom uvijek bio privlačan turistima, ne samo onima smještenim na obali, već i onima koji dolaze na nekoliko dana u ovaj Grad umjetnika.

Lani su tako turistički djelatnici u Grožnjanu zabilježili mnogo bolje rezultate, ne samo u odnosu na 2020. godinu, već bolje nego u predpandemijskoj 2019. godini, koja se u mnogim prikazima uzima kao referentna.

Lani je u Grožnjanu i okolnom području koje mu pripada zabilježeno, naime, 5.469 turista koji su na određen način registrirani u turističkim evidencijama, bilo da su dolazili samostalno ili organizirano. To je nešto manje od dvostruko većeg broja dolazaka u 2020. godini, a 12 posto više nego u 2019. godini. Najviše je bilo stranih turista (4.217), a lani je zabilježen dolazak 1.252 gosta s hrvatskog područja, što je dvostruko više domaćih gostiju nego u 2019. godini.

Prošle je godine na području Grožnjana zabilježeno i 24.805 noćenja što je, statistički iskazano, bilo 90 posto više nego u prethodnoj pandemijskoj godini, a 45 posto više noćenja nego u 2019. godini. To govori da su gosti u Grožnjanu i okolnim mjestima boravili dulje nego ranijih godina, u prosjeku nešto više od četiri dana. Točnije, domaći gosti borave u prosjeku tri, a stranci pet dana.

Najviše je prošle godine, uglavnom u ljetnim mjesecima, u Grožnjanu boravilo Nijemaca. Gosti s tog područja činili su četvrtinu ukupnog broja dolazaka, a oni su se i najdulje zadržavali na grožnjanskom području. Slijede domaći gosti (23 posto ukupnog broja dolazaka), kojih je bilo dva puta više nego u 2019. godini, što svakako ohrabruje, jer je naših gostiju na području TZ-a Grožnjan ranije bilo manje. Slovenci su tradicionalni istarski gosti, zatim slijede gosti iz Austrije i Italije. Zabilježen je lani dolazak i ponekog gosta s gotovo svih kontinenata, a lani je zabilježen veći dolazak Poljaka nego nekoliko prethodnih godina.

Lanjskim su učincima dolazaka turista bili zadovoljni i ugostitelji i vlasnici soba i apartmana za iznajmljivanje pa je prošlogodišnja sezona, iako nije bila duga, donijela osvježenje i nadu u bolje vrijeme poslije korone.

Inače, Grožnjan je s okolicom, Završjem, Kostanjicom i drugim mjestima, turistima privlačno područje. Svi sada na internetskim portalima i drugim načinima mogu naći sve o "Gradu umjetnika", a to područje privlačno je i individualnim gostima, biciklistima posebno, te drugim rekreativcima.

U ljetnim mjesecima u Grožnjanu je teško naći mjesto za parkiranje, a puno je reda uvedeno jednosmjernim prometovanjem glavnom ulicom te svakako proširenjem parkirališta kod groblja, gdje je određeno i posebno mjesto za autobuse kojima dolazi veći broj turista. Grožnjan je jedan od naših povijesnih gradića koji, osim svojim povijesnim obilježjima, goste privlači i kulturnim sadržajima. U glazbenom svijetu poznat je najviše po ljetnom jazz festivalu posvećenom osnivaču, legendarnom glazbeniku i planetarno poznatom Bošku Petroviću. Za vrijeme trajanja tog najduljeg jazz festivala u Grožnjanu se mogu, osim glazbenika koji sudjeluju, vidjeti gosti sa svih strana svijeta. Dio gostiju tijekom ljetnih mjeseci su sudionici glazbenih tečajeva koje duže od 50 godina organizira Hrvatska glazbena mladež.

Taj vid kulturnog turizma prisutan je u grožnjanskoj općini već dulje vrijeme. Međutim, i drugi vidovi su veoma privlačni gostima. Ovo je područje atraktivno biciklistima svih vrsta, jer velikim dijelom Grožnjanštine prolazi trasa Parenzane koja se održava i uređuje najviše za bicikliranje ili šetnje. Oko Grožnjana i drugih mjesta do doline Mirne su lovišta pa i to privlači jedan broj gostiju. One koje ne zanima ni lov ni biciklizam, mogu naći mjesta za pravi odmor u čistom okolišu, punom mira i zelenila.

Atraktivnost tog područja sve je veća pa se sada velebne vile ili kuće za odmor mogu vidjeti i u malim selima, obnavljaju se stare kamene kuće i štale i preuređuju u suvremeno opremljene vile s bazenima. Čak se i kompleksi kuća preuređuju u mala zatvorena turistička naselja za više gostiju istovremeno, poput onoga u Poropatima.

Prema podacima iz turističkih evidencija, na grožnjanskom je području nešto više od 700 smještajnih jedinica (kreveta) u niz kuća za odmor, vikendica, apartmana, soba i drugih oblika smještaja gostiju. Gosti mogu birati sobu ili apartman u samom Grožnjanu, neku vilu na osami, u prirodi ili sobu u kućama po selima.

I u ovoj godini nastavljaju se brojne aktivnosti na promociji cijelog turističkog tržišta, a TZ Grožnjan se pridružila klasteru turističkih zajednica u pogledu organizacije nekih projekata i manifestacija. Nastavit će se aktivnosti na daljnjem brendiranju cijelog područja Grožnjana kroz definiranje posebnosti i prednosti, kroz razumijevanje potreba i želja turista kao i lokalne zajednice, tržišno pozicioniranje, konkretniji imidž te bolju informiranost turista o turističkoj ponudi putem marketinških kanala. Posebno se nastoji podignuti kvaliteta turističke ponude, pa će TZO Grožnjan nastaviti s označavanjem kvalitete obiteljskog smještaja i općenito dodjele oznaka kvalitete u koordinaciji s regionalnom turističkom zajednicom i Odjelom za turizam Istarske županije. Bit će pojačana i suradnja s predstavnicima turističke ponude radi podizanja kvalitete ponude u destinaciji, suradnja s ugostiteljima, agroturizmima, vinarima, maslinarima i drugim sudionicima ukupne turističke ponude.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini