Danonoćno zuje

"SVE SE OBAVLJA POTAJNO, NOĆU, I DOVEDENI SMO PRED GOTOV ČIN. SLUČAJNO SMO OTKRILI NOVI PROJEKT…Antene na vrsarskom zvoniku uznemirile mještane. Otkrili su nam u što sumnjaju

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)


"Odašiljač na zvoniku crkve u Brtonigli", "Antena u zvoniku na Trgu slobode u Poreču", "Rovinjski zvonik za odašiljače", "Fažana: U zvoniku crkve 'skrivena' bazna stanica"… samo su neki (parafrazirani) naslovi članaka posljednjih godina o postavljanju baznih stanica na istarske zvonike.

Dok u većim gradovima najviše točke predstavljaju poslovne zgrade na koje se onda, u tišini i bez prosvjeda građana, postavljaju bazne stanice, u manjim gradovima to predstavljaju kampanili. Oni su u manjim mjestima za mobilne operatore najčešće idealna točka, a župama, odnosno biskupiji, koje su najčešći vlasnici zvonika, dobro dođe naknada. Tako da najčešće vrlo brzo padne dogovor, te se u prostor gdje su se nekad klatila brončana zvona postavlja tehnologija informacijskog doba.

Najnoviji slučaj dolazi iz Vrsara otkud nam se e-mailom javio anonimni građanin, potpisan kao "Udruga građana Vrsar-Orsera", tužeći se da je unazad pet godina na tamošnji zvonik ugovorom župnika i operatera A1 postavljena bazna stanica, a sada se odvijaju dodatni radovi.

"Sve se obavlja potajno, noću, i dovedeni smo pred gotov čin. Slučajno smo otkrili novi projekt, postavljanje, bušenje kanala itd. Trenutne jedinice su iznad naših kuća udaljene 7-8 metara zračne linije. Osim što danonoćno zuje (potrebno im je hlađenje, klima uređaji na zvoniku), njihovo zračenje ima nesagledive posljedice na naše zdravlje i život u našem mjestu. O gore navedenim radovima smo saznali da se radi se o postavljanju 5G mreže", napisao je naš čitatelj, u dopisu dodavši da radove obavlja tvrtka Crimson.

U dopisu iskazuje i strah od visokofrekvencijskog zračenja i posljedično oboljenja stanovništva te traži da se postojeće 4G antene uklone i da se zaustavi postavljanje novih uređaja. "U postupku smo prikupljanja peticije stanovnika. Najavljujemo prosvjed i izlazak sudskog vještaka za telekomunikacije", zaključuje u dopisu, međutim, na naše višestruke upite nije nam odgovarao na pozive i pojasni neke nedoumice.

Ipak, ne budi lijen, zaputili smo se do starogradske jezgre Vrsara kako bismo na licu mjesta vidjeli kakvi su to radovi u tijeku te možda od mještana saznali štogod više. Na skučenom, ali najvišem vrsarskom trgu kod župne crkve sv. Martina nalazi se najmlađi istarski zvonik sagrađen 1991. godine, a desno od njega Vrsarski kaštel, obnovljen 2001. godine. Upravo na tome kaštelu, danas u privatnom vlasništvu 28 vlasnika, jasno se kočopere dvije antene - bazne stanice, dok se u zvoniku, ovako izvana, osim zvučnika, ne uočava ništa. Radove ne primjećujemo, a oko crkve nikog nema od žitelja da se raspitamo o eventualnoj peticiji. Zovemo vrsarskog općinskog načelnika Ivana Geromettu koji nam se brzo javlja te kaže da nije upoznat da je u tijeku ikakva peticija protiv bazne stanice u zvoniku.

- Ne radi se o postavljanju 5G mreže već je operater od općine tražio dozvolu za prekop dijela površine radi polaganja optičkog kabela, kaže nam načelnik Gerometta napominjući da općina nije nadležna, niti ima mehanizme da stopira postavljanje baznih stanica. "Neka antena je u zvoniku", odgovara nam Gerometta na pitanje jesu li, uz one na vrsarskom kaštelu, postavljene bazne stanice i u zvoniku.

Inače, prema hrvatskom zakonodavstvu (Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima) bazne stanice spadaju u kategoriju objekata za čije postavljanje nije potrebno ishoditi ni građevinsku ni lokacijsku dozvolu. Dovoljno je da investitor prijavi glavni projekt građevinskoj inspekciji i da prijavi početak građenja. Općina uopće nije stranka u postupku, što znači da općinska samouprava, ali ni zajednica, nemaju nikakvu kontrolu nad postavljanjem baznih stanica.

- Antena je u zvoniku postavljena još prije 10 godina, biskupija je bila dala suglasnost, a naknada se koristi za župne potrebe, uglavnom za obnovu crkvi. Zasigurno ne ide u privatni džep, jasan je vrsarski župnik Lino Zohil. "Nisam dao suglasnost za 5G mrežu, niti me je to tko tražio", kaže župnik dodajući da je samo dao dozvolu za prekop 10-ak metara crkvenog zemljišta za postavljanje optičkog kabela, a za ostalo vjeruje da operater A1 ima sve potrebne zakonske dozvole.

- Nisam mjerodavan da dajem mišljenje o tome je li zračenje štetno. Možda i je u nekoj mjeri, postoje različita mišljenja… I mi trenutno razgovaramo putem mobitela, a da nestane signala mnogi bi negodovali, kaže župnik i dodaje, da antena nije postavljena na zvoniku bila bi na nekoj drugoj zgradi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini