POSLJEDNJA SAZNANJA

SVE JE POD KONTROLOM: Saznajemo nekoliko novih detalja o dva najnovija slučaja koronavirusa u Istri

| Autor: Glas Istre

Danas je Stožer civilne zaštite Istarske županije objavio da su utvrđena dva nova slučaja koronavirusa na Poluotoku te da je riječ o dvojici državljana Sjedinjenih Američkih Država.

Kako saznajemo, riječ je o dvojici poslovnih ljudi.

Dobra je vijest da je sve pod kontrolom jer je koronavirus kod njih vrlo brzo utvrđen pa nije bilo rizika od širenja.

Za dan do dva Amerikanci će se trebali vratiti natrag u SAD.

"Tijekom jučerašnje večeri, analizom briseva na COVID-19 u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđena su 2 pozitivna brisa. Radi se o dvjema osobama koje su jučer poslijepodne došle u Pulu iz poslovnih razloga, zajedno u grupi s još 9 osoba. Navedenih 9 osoba je testirano i negativno je. Sve osobe su asimptomatske, odnosno bez kliničkih simptoma. Nakon utvrđivanja pozitivnog nalaza na COVID-19, sve osobe, uključujući i kontakte, izolirane su u smještajnoj jedinici gdje su i boravili. Epidemiološkom anketom utvrđeni su svi mogući rizični kontakti te su mjerama samoizolacije obuhvaćene još 4 osobe", javljaju iz Stožera.

"Tijekom današnjeg poslijepodneva svih 11 osoba prebačeno je iz smještajnog objekta u objekte koji su osigurani za mjere samoizolacije tijekom turističke sezone. Istovremeno, pokrenut je postupak povratka u matičnu državu (SAD) putem IHR sustava. Trenutno se provode, i tijekom večeri bit će provedene sve protuepidemijske mjere koje se odnose na dekontaminaciju prostora. Kako su navedene osobe u kraćem vremenskom razdoblju poslovno boravile na drugim destinacijama u Republici Hrvatskoj, o tome je obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo", zaključuju iz Stožera.

U Istri je tako epidemiološka situacija i dalje vrlo dobra. Od početka druge faze koronavirsa bilježi se samo 10-ak slučajeva, i to sve redom povezanih s inozemstvom.

Istovremeno u Hrvatskoj stanje također nije loše, ali nije ni sjajno. Danas je zabilježen 81 novi slučaj, najviše u Zagrebu i Slavoniji. Na obali je mnogo manje slučajeva. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater