UMAG

STIPENDIJE OD 30 TISUĆA KUNA: Nakon studija, besplatni smještaj tijekom pet godina rada u Umagu

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Potreban kadar moguće je naći i na Sajmu karijera

Stipendirat će studente deficitarnih zanimanja od interesa za Grad Umag, a riječ je o jednom inženjeru građevine ili arhitekture, jednoj višoj medicinskoj sestri, jednom profesoru informatike te dva liječnika za rad u hitnom medicinskom prijemu (HMP Umag)

Svjesni da je na tržištu rada sve veća potreba za djelatnicima deficitarnih zanimanja, Grad Umag učinio je iskorak te je, kao prvi grad u Hrvatskoj, uveo stipendije od 30 tisuća kuna za studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta. Ovom je mjerom, istaknuo je umaški gradonačelnik Vili Basanesse, Umag potvrdio visoku razinu promišljanja na području demografske politike i obrazovanja kao i status grada pokretača razvojnih mjera na makro razini.

Brojne poticajne mjere

Usmjerivši pažnju prema deficitarnim zanimanjima, Grad Umag je osmislio dugoročni plan zadržavanja navedenog kadra u lokalnoj zajednici.

- Cilj ove mjere je, kroz postupak dodjele stipendija za deficitarna zanimanja, osigurati dovoljan broj djelatnika koji će u narednom periodu raditi na zadovoljenju potreba svih građana. Za početak, financirat ćemo pet stipendija za pet deficitarnih kadrova za što ćemo osigurati 150 tisuća kuna godišnje, odnosno između 800 i 900 tisuća kuna do okončanja studija. Svi će studenti po završetku studija imati obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi u našoj zajednici. Kroz cijelo to vrijeme osigurat ćemo im dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih pet godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag već svojim građanima nadstandardno omogućava. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu ostanu živjeti i raditi, istaknuo je umaški gradonačelnik.

Na upit koja će se zanimanja stipendirati, rekao je da će to biti deficitarna zanimanja od interesa za Grad Umag, a riječ je isključivo o poslovima koji su potrebni da bi se na području grada Umaga zadovoljile javne potrebe građana. Konkretno Grad Umag stipendije će obuhvatiti sljedeće kadrove: jedan inženjer građevine ili arhitekture, jedna viša medicinska sestra, jedan profesor informatike te dva liječnika za rad u hitnom medicinskom prijemu (HMP Umag).

Stipendije i za izvrsnost

- Stipendiranjem studenata deficitarnih zanimanja s područja cijele Hrvatske, željeli smo napraviti iskorak te privući navedeni kadar u naš grad ne bi li cijeloj zajednici pružali još kvalitetniji i sigurniji život, život visokog standarda kojem se u Umagu kontinuirano teži. Zajedno s našim studentima i njihovim izvanrednim uspjesima, polažemo temelje za sustav kako bi svi mogli odrastati, obrazovati se, raditi i živjeti u Umagu, rekao je Bassanese.

Po dovršetku studija, navedenim stipendistima bit će osiguran besplatni smještaj tijekom prvih pet godina rada i stanovanja u Umagu, a što su uvjeti samoj Javnog poziva.

Osim stipendija za deficitarna zanimanja, Grad Umag raspisuje i Javni poziv za dodjelu stipendija za izvrsnost, po već ustaljenoj proceduri. U okviru navedenog poziva, stipendirat će se 20 stipendista na temelju kriterija izvrsnosti, i to stipendijama u visini od 7.500 do 16 tisuća kuna godišnje. Osim navedenog, Grad će dodijeliti i pet stipendija na temelju socijalnog statusa, odnosno studentima slabijeg imovinskog stanja iznosom stipendije od 10 tisuća kuna godišnje.

Ukupna sredstva predviđena za stipendije u 2020. godini iznose ukupno do 500 tisuća kuna.

Uskoro javni poziv

Tijekom ovog mjeseca, Grad će objaviti javni poziv koji će sadržavati sve kriterije, pogodnosti i obveze studenata koji se odluče javiti. Na poziv se mogu javiti svi studenti/građani Republike Hrvatske, a koji žele fakultetsko obrazovanje nastaviti u Hrvatskoj ili inozemstvu, odnosno Europskoj uniji, objasnio je Bassanese te nadodao kako je ova odluka posljedica desetogodišnjeg planiranja u smjeru demografske politike.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini